Nationale Transportgids

NTG Goederentransport nieuws

Normal_spoor__station__trein

Blussysteem rangeerterrein Waalhaven Zuid nog steeds niet goed genoeg


De situatie met goederenemplacement Waalhaven Zuid loopt nog altijd. Wederom is toestemming voor het rangeren met gevaarlijke stoffen uitgesteld, omdat omgevingsdienst DCMR en Veiligheidsregio Rotterdam een tijdelijke blusvoorziening niet betrouwbaar achten. Ook stellen ze aanvullende eisen. Dit meldt ProRail.

Normal_ijsselbruggen_a12

Gewijzigde verkeerssituatie IJsselbruggen A12


Vanaf zaterdag 25 januari 2020 07.00 uur rijdt het verkeer anders over de IJsselbruggen in de snelweg A12. Het verkeer op de IJsselbruggen krijgt dan in beide richtingen te maken met verschoven rijstroken en een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Rijkswaterstaat kan hierdoor afwisselend de twee stalen bruggen om-en-om afsluiten zodat deze...

Normal_containers__haven

Tweede Kamer bespreekt wetswijziging loodsregels voor havens


De regels voor het loodswezen waren toe aan een update. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur Waterstaat) bespreekt de modernisering met de Kamer. Dit meldt de Tweede Kamer. 

Normal_haven__rotterdam__havenbedrijf_rotterdam__port_of_rotterdam

Jaarcijfers Rotterdamse haven: veilig jaar, maar zorgen om passagiersvaart


2019 was een relatief veilig jaar voor de scheepvaart in de Rotterdamse haven. Het afgelopen jaar arriveerden er bijna net zoveel zeeschepen als in 2018; 29.491 tegen 29.476 vorig jaar. Het aantal ongevallen bleef ook nagenoeg hetzelfde; 113 tegen 112, voornamelijk ‘parkeerschade’. Doordat er één zeer ernstig ongeluk viel te betreuren, was de NS...

Logo_north_sea_port_logo

Met 800 extra parkeerplaatsen is North Sea Port klaar voor de Brexit


Ter voorbereiding op de Brexit regelt de Zeeuwse haven nieuwe parkeerlocaties waar in totaal 800 vrachtwagens kunnen staan. Waar de parkeerlocaties zich bevinden wil North Sea Port nog niet kwijt om toekomstige inklimmers te voorkomen, maar het is wel duidelijk dat ze over het gehele havengebied verspreid zijn. Dit meldt Omroep Zeeland.

Normal_vrachtwagens_2

Hoogtemeter voor vrachtwagens in Maastunnel verplaatst


Sinds de heropening van de Maastunnel in augustus 2019 is de tunnel per dag gemiddeld bijna acht keer tijdelijk afgesloten wegens een hoogtemelding. Nu heeft de gemeente Rotterdam de hoogtemeter voor vrachtwagens verplaatst zodat er een kleinere kans is dat de meter onterecht aanslaat. Dit meldt Nu.nl.

Normal_rss_entry-364838

Overheid gaat uitstoot zeeschepen in de gaten houden via satelliet


Met behulp van satellietgegevens wil de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen door zeeschepen gaan opsporen. Samen met de universiteiten van Leiden en Wageningen begint de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek naar deze nieuwe manier om toezicht te houden op de uitstoot van zwavel en stikstofdioxide op volle zee.

Normal_rss_entry-364817

Remkes: luchtvaart kan best groeien als sector zich inspant


De luchtvaart in Nederland kan best groeien, zegt Johan Remkes, voorzitter van de commissie die het kabinet adviseert over de stikstofproblemen. Er zijn genoeg mogelijkheden om de stikstofuitstoot te verminderen. Zolang dat gebeurt zijn verdere groei van Schiphol en het openen van Lelystad Airport wat Remkes betreft niet van tafel.

Normal_snelweg_nederland

Aantal voetgangers op snelweg neemt nog steeds toe


Er lopen steeds meer mensen over de snelweg, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Afgelopen jaar waren er 3877 meldingen van snelwegwandelaars terwijl dat er in 2018 nog 3177 waren. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_graafmachine__grond__grondverzet

Nog geen resultaten PFAS-onderzoek, grondtransport ligt nog altijd stil


Bedrijven die zich bezighouden met grondtransport kunnen hun vrachtwagens nog altijd niet laten rijden wegens de lopende onderzoeken naar hoe PFAS zich gedraagt in water. Transport en Logistiek Nederland is teleurgesteld over het gebrek aan resultaten, aangezien deze in december al werden verwacht. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Logo_daf_logo

DAF wil in toekomst meer dan 50.000 vrachtwagens maken


DAF heeft een aanvraag gedaan bij de Provincie Noord-Brabant om in de toekomst meer vrachtwagens te mogen maken in Eindhoven. Momenteel heeft de fabrikant een vergunning om 50.000 vrachtwagens per jaar te produceren in de Brabantse stad. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

Normal_containerschip__vrachtschip

Nederland toegangspoort naar Europese markten voor Chinese goederen


In 2018 importeerde Nederland voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China, waarvan twee derde weer naar andere landen werd geëxporteerd. Bedrijven voeren uit China relatief vaak hightechproducten in die ze verder verwerken. Dit meldt het CBS in de publicatie “De Nederlandse importafhankelijkheid van China, Rusland en de VS”. 

Normal_rss_entry-364369

Stilvallen bouw heeft negatief effect op groei transportsector


De groei in de transportsector valt komend jaar een stuk lager uit dan in 2019. Dat komt vooral doordat de bouwsector vertraagt als gevolg van de stikstof- en PFAS-regels, verwacht het Economisch Bureau van ING. De vraag naar pakketvervoer blijft toenemen, dat gaat hand in hand met de groei van webwinkels.

Normal_weekendafsluiting_a20

Weekendafsluiting A20 tussen Maasdijk en Maasland


Rijkswaterstaat voert komend weekend, op 18 en 19 januari, werkzaamheden uit bij de snelweg A20 in de richting van Rotterdam. Deze vinden plaats tussen Maasdijk en Maasland. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_mobiele_telefoon__smartphone__auto

Appen met telefoon in houder net zo gevaarlijk als in de hand


Het is bij wet verboden om als automobilist een telefoon vast te houden, wat dus betekent dat je op die manier geen appjes mag sturen achter het stuur. Dit is levensgevaarlijk, zo weten we allemaal. Nu blijkt uit onderzoek dat appen terwijl de telefoon in de houder zit net zo gevaarlijk is. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_rss_entry-364110

Schone Lucht Akkoord: alles moet schoner, ook verkeer en scheepvaart


Bij het streven naar schonere lucht hebben 36 gemeenten en negen provincies afspraken gemaakt met Milieuminister Stientje van Veldhoven. Samen willen zij er op allerlei manieren voor zorgen dat in 2030 "50 procent gezondheidswinst" is geboekt ten opzichte van 2016. Nu sterven Nederlanders gemiddeld negen maanden eerder door de vieze lucht.

NTG Goederentransport Informatie

NTG Video

NTG Nieuwsoverzicht