Nationale Transportgids

NTG Scheepvaart nieuws

Normal_kleine-sluis-ijmuiden-pompen_tcm26-304376

Kleine Sluis IJmuiden weer beschikbaar tijdens recreatieve vaarseizoen


Rijkswaterstaat stelt vanaf morgen de Kleine Sluis, onderdeel van het sluizencomplex IJmuiden, weer beschikbaar voor scheepvaart. De sluis was sinds vorig jaar augustus gestremd vanwege de plaatsing van tijdelijke pompen ter vervanging van een defecte pomp in het Gemaal IJmuiden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-473236

Kabinet wil export minder vervuilend maken en sluit zich aan bij groen initiatief


Het kabinet wil er samen met andere landen voor zorgen dat export minder vervuilend is. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) laat weten dat Nederland zich heeft aangesloten bij een kopgroep van Europese landen. Samen spreken zij onder meer af te onderzoeken hoe ze de financiële steun voor de export gerelateerd aan fossiele energieprojec...

Normal_rss_entry-473180

Minister Van Nieuwenhuizen: ook laatste bij Ameland verloren containers gevonden


Ook de laatste twee containers die het schip Baltic Tern vorige week verloor ten noorden van Ameland, zijn gevonden. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Normal_harlingen

Wetterskip Fryslân knapt de keersluis Sas in Harlingen op


Wetterskip Fryslân is gister gestart met het opknappen van de keersluis Sas Harlingen. Na bijna twintig jaar zijn de vier stalen sluisdeuren, aandrijvingen en andere installatieonderdelen toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Zo kan de sluis weer twintig jaar mee en blijven zorgen voor droge voeten in Harlingen. Het werk is naar verwachting  op ...

Normal_rss_entry-473068

CBS: Nederlandse export maakt sterkste stijging na 2019 door


Nederland exporteerde in februari 4,5 procent meer goederen dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging van de uitvoer na 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de export van chemische producten en machines nam volgens het statistiekbureau sterk toe.

Normal_rss_entry-473083

Provincie Groningen wil Eemshaven uitbreiden om bedrijven te lokken


De provincie Groningen heeft plannen gepresenteerd om de Eemshaven met 600 hectare uit te breiden. Die stap moet het gebied aantrekkelijker maken voor bedrijven in waterstof, high-tech, de auto-industrie, windenergie en batterijen.

Normal_rss_entry-472958

Blokkeerschip Ever Given in beslag genomen door Egypte


Egypte heeft het containerschip Ever Given in beslag genomen. Daarmee wil het land de betaling van 900 miljoen dollar aan compensatie afdwingen. Egypte was geld kwijt aan de reddingsoperatie van het schip dat vorige maand overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal. Ook liep het Suezkanaal inkomsten mis omdat er geen schepen door het kanaal ...

Normal_haven__container

Havenbedrijven ontwikkelen online overzicht met aankomsttijden schepen


Transporteurs kunnen sinds eind vorige week vroegtijdig zien wanneer welke schepen gepland zijn om in Rotterdam behandeld te worden. Bedrijven die werkzaam zijn in de haven hebben daarvoor een real-time digitaal overzicht van aankomsttijden ontwikkeld. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Normal_rss_entry-472387

Ingestorte kade in Amsterdam was verzwakt door aanvaringen


De kade aan de Grimburgwal in Amsterdam die vorig jaar op 1 september instortte, was inderdaad verzwakt door onder meer aanvaringen. Dat concluderen onderzoekers onder leiding van de TU Delft, die de instorting nader hebben onderzocht zodat de gemeente ook de toestand van andere historische kademuren beter kan beoordelen.

Normal_berge-stahl-906624_1920

CO2-uitstoot Rotterdamse haven daalt sneller dan landelijk gemiddelde


De CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven is in de periode 2016-2020 afgenomen met maar liefst 27 procent. Landelijk liep de emissie van broeikasgassen in deze periode met 14 procent terug. In 2020 daalde de uitstoot in Rotterdam met 12 procent, in heel Nederland met 8 procent. Het gevolg van deze snelle afname is dat de bedrijven in de Rotterdam...

Normal_rss_entry-472276

Drukte in Rotterdamse haven door schepen uit Suezkanaal valt mee


De verwachte drukte in de Rotterdamse haven door de komst van de zeeschepen die onlangs werden opgehouden door de blokkade van het Suezkanaal, valt vooralsnog mee. Volgens het Loodswezen was het donderdag weliswaar iets drukker, maar toch nog steeds vergelijkbaar met een normale drukke dag.

Normal_rss_entry-472259

Boskalis sleept Eemslift Hendrika naar haven Ålesund


Het bergingsteam van Boskalis heeft het eerder stuurloos geraakt Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika gisteravond de Noorse haven Ålesund in weten te slepen. Het schip lag zo meldt een woordvoerder van Boskalis, even voor 18.30 uur afgemeerd in de haven. De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenpla...

Normal_rss_entry-472058

Bergingsteam Boskalis maakt Eemslift Hendrika vast aan sleepboot


Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika onder controle gekregen. Er is een sleeplijn gelegd met de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggehouden van de Noorse kust, meldt een woordvoerder van Boskalis.

Normal_sluis-weurt-maas-waalkanaal-waal_tcm26-304042

Westkolk sluis Weurt binnenkort gestremd door groot onderhoud


Rijkswaterstaat gaat groot onderhoud uitvoeren aan de middelste hefdeur van de westkolk van sluis Weurt. De deur wordt daarvoor uit de sluishoofd gehesen en de komende maanden elders gerenoveerd. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-471988

Berging Nederlands schip Eemslift Hendrika gaat van start


De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika dat stuurloos en zonder werkende hoofdmotor drijft voor de kust van Noorwegen, gaat van start. Dat zei Hans Petter Mortensholm van de Noorse kustwacht woensdagochtend.

Normal_rss_entry-471928

Containerschip met kapot roer bij Vlieland naar veilige positie gebracht


De Kustwacht brengt het containerschip de Escape naar een veilige positie. Het schip voer sinds 21.00 uur dinsdagavond in rondjes boven Vlieland doordat er iets mis was met het roer.

NTG Nieuwsoverzicht