Nationale Transportgids

NTG Scheepvaart nieuws

Normal_containers__haven

Overslag haven Amsterdam fors gedaald door coronacrisis


De overslag van de havens in het Noordzeekanaalgebied, waaronder de zeehaven van Amsterdam, is vanwege de coronacrisis in de eerste helft van 2020 bijna 11 procent gedaald. In totaal was de overslag van deze havens in deze periode 48,7 miljoen ton. Dit meldt Vastgoedmarkt.

Normal_hand-disinfection-4954840_640

Inspectie SZW gaat strenger controleren op naleven coronaregels


De Inspectie SZW vindt dat bedrijven lang genoeg de tijd hebben gehad om de juiste maatregelen te treffen om te voldoen aan de coronaregels voor de werkvloer. Daarom worden er vanaf nu meer inspecties uitgevoerd en zal er ook strenger worden opgetreden. Dit meldt evofenedex.

Normal_ms_rotterdam_hal

HAL’s MS Rotterdam meert nog één laatste keer aan in Rotterdam


Holland America Line's Rotterdam zal vandaag, 10 augustus 2020, voor de laatste keer aanmeren in de haven van Rotterdam. Het schip, dat een volle dag de haven aandoet, biedt fans de gelegenheid om het schip te zien. De Rotterdam vaart vervolgens naar de Damen Shipyard voor onderhoud, voordat het wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. In juli...

Normal_rss_entry-424357

Rotterdamse haven gaat helpen bij herstel haven Beiroet


De Rotterdamse haven gaat samen met de Wereldbank kijken hoe de verwoeste haven van Beiroet kan worden hersteld. Dat zei minister Sigrid Kaag zondag na een virtuele donorconferentie, waarvoor de Franse president Emmanuel Macron het initiatief had genomen.

Normal_rss_entry-423167

Herstel industrie Rotterdamse haven gaat jaren duren


De impact van de coronacrisis op de Rotterdamse haven is "ongekend hoog" en zal vooral impact hebben op de industrie van de haven. De overslag kan snel herstellen, maar de industrie heeft zeker vijf tot zeven jaar nodig. Vooral bestaande trends, zoals de energietransitie en de omschakeling naar de circulaire economie, digitalisering en herstruct...

Normal_haven__rotterdam__havenbedrijf_rotterdam__port_of_rotterdam

Haven Rotterdam deel van nieuw internationaal samenwerkingsverband


Op dinsdag 4 augustus is in Singapore MASS (Maritime Autonomous Surface Ships) Port Network opgericht. Het is een samenwerkingsverband van havenautoriteiten uit China, Korea, Japan, Noorwegen, Denemarken, Finland, Singapore en Rotterdam om te komen tot standaarden die communicatie tussen autonome schepen en de wal mogelijk maken. Dit meldt Port ...

Normal_binnenvaartschip__schip

‘Elektronische neuzen’ registreerden 136 mogelijke ontgassingen op de Lek


In 2019 registreerde de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op de Lek 136 mogelijke ontgassingen van binnenvaartschepen. Deze mogelijke ontgassingen zijn opgevangen door de ‘elektronische neuzen’ langs de rivier. Of het ook daadwerkelijk om illegale ontgassingen gaat registreert zo’n neus niet direct. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_rss_entry-422062

Twee gewonden bij explosie aan boord van boot op Ketelmeer


Bij een explosie aan boord van een boot op het Ketelmeer ter hoogte van het Keteldiep zijn twee mensen gewond geraakt. Eén persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis in Beverwijk gebracht.

Normal_containers__haven

Chauffeurs die in haven Antwerpen zijn geweest hoeven niet in quarantaine


Vrachtwagenchauffeurs die vanuit de Antwerpse haven naar Nederland rijden, of andersom, hoeven niet in quarantaine, zo maakte de Taskforce Haven van Antwerpen deze week bekend. Hen wordt wel gevraagd om de cabine van hun vrachtwagens zo weinig mogelijk te verlaten. Dit meldt TTM. 

Normal_rss_entry-421122

Geen Sail Amsterdam dit jaar, maar NOS zendt alternatief programma uit


Ondanks dat de reguliere editie van Sail Amsterdam dit jaar vanwege de coronacrisis niet door kan gaan, wordt er op tv toch nog aandacht besteed aan het grootste nautische evenement van Nederland. Zo zendt de NOS op woensdag 12 augustus het programma SAIL Away uit.

Normal_klm_vliegtuig_in_lucht

ANVR wil één gezamenlijk Europees reisadvies


De reisadviezen en coronaregels voor mensen die naar het buitenland op vakantie gaan verschillen per land in Europa en dat leidt tot veel onduidelijkheid, vindt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). De ANVR pleit daarom voor één Europees reisadvies. Dit meldt de NOS.

Logo_hydrogen_council_logo

Havenbedrijf Rotterdam als eerste haven lid van Hydrogen Council


Havenbedrijf Rotterdam is toegetreden tot de Hydrogen Council, een internationale coalitie van bedrijven die door toepassing van waterstof de energietransitie willen stimuleren. Daarmee is het Havenbedrijf de eerste haven die lid is van de coalitie. Dit meldt Port of Rotterdam.

Normal_containers__haven

Nederlandse export goed voor een derde van het bbp


De export van goederen en diensten levert Nederland een derde van het bruto binnenlands product (bbp) op. Aan de export van goederen en diensten naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België verdient Nederland het meest. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van de laatste cijfers over exportverdiensten in 2018.

Logo_rijkswaterstaat_logo

Langdurig onderhoud Krammersluizen vanaf augustus


Rijkswaterstaat voert onderhoud uit op en rondom de Krammersluizen tussen het Volkerak-Zoommeer en de Oosterschelde. Dit ter voorbereiding op de toekomstige renovatie van het complex. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_busan_port_authority_port_of_rotterdam

Busan Port Authority ontwikkelt nieuw warehouse in haven Rotterdam


Busan Port Authority heeft Hercuton de opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een duurzaam logistiek warehouse van 30.000 vierkante meter op het Distripark Maasvlakte West in de Rotterdamse haven. Naar verwachting zal dit warehouse in het tweede deel van 2021 worden opgeleverd. Samsung SDS wordt dan verantwoordelijk voor de operatie en beheer...

Normal_rss_entry-420199

CPB: wereldhandel daalde verder in mei, eurozone toont wel herstel


De wereldhandel is in mei met nog eens 1,1 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat een maand eerder nog een "historische daling" van een bijgestelde 12,2 procent optekende. Dit jaar is de handel daarmee met 17 procent afgenomen.