Nationale Transportgids

NTG Scheepvaart nieuws

Normal_credit-squeeze-g1c4c23aac_1920

Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten


Tijdens een symposium in Portugal van verschillende centrale banken waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell voor de gevolgen van de inflatie-beteugelende maatregelen. Hij stelde dat er geen garantie is dat die inflatie onder controle komt zonder het veroorzaken van een recessie. Dit meldt De Tijd.  

Normal_rss_entry-551192

Scheepvaart Rotterdam stapt af van NAP na 200 jaar


De Rotterdamse haven neemt na 200 jaar afscheid van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) als maatstaf voor scheepvaartbegeleiding. Vanaf 1 juli zal de haven gebruik gaan maken van het internationaal gangbare Approximate Lowest Astronomical Tide (ALAT) als referentie voor waterdieptes en waterstanden. Dat het NAP wordt losgelaten past volgens het ha...

Normal_rss_entry-551048

Maersk verwacht geen mondiale recessie


Aan het aantal vervoerde vrachtcontainers is niet te zien dat de wereld voor een economische recessie staat. Volgens topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk, een van de grootste scheepvaartconcerns ter wereld, is verder uit de veelal sterke arbeidsmarkten wereldwijd af te leiden dat de gelduitgaven op niveau zouden moeten blijven. Dat zou goed ...

Normal_weigerende_brug_in_woudsend_vlak_voor_friese_sleepbootdagen

Provincie Fryslân zet streep door nieuwe vaarweg naar Drachten


Provincie Fryslân heeft de gemeente Smallingerland laten weten dat er geen brede, diepere vaarweg komt richting Drachten over Grouw en De Veenhoop. Dit meldt Omrop Fryslân.

Normal_rss_entry-550599

Code geel in groot deel van het land vanwege zware onweersbuien met hagel


Onweersbuien trekken over het zuiden, westen en midden van het land. Het KNMI heeft voor deze regio's code geel uitgeroepen. Ook kan plaatselijk sprake zijn van onweer, hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

Normal_ship-ge405dd737_640

Geen gewonden bij botsing tussen twee binnenvaartschepen


Op de rivier Nieuwe Merwede zijn donderdagmiddag twee binnenvaartschepen met elkaar in aanraking gekomen. Hoewel er flink wat hulpdiensten ter plekke kwamen, bleek uiteindelijk niemand gewond te zijn geraakt. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Normal_vanavond_webinar_van_rijkswaterstaat_over_aanleg_a16_rotterdam

Digimuseum archeologische vondsten Spijk


Rijkswaterstaat is vorig jaar gestart met de aanleg van de nieuwe overnachtingshaven Spijk. Voorafgaand en tijdens de werkzaamheden zijn veel archeologische bijzonderheden gevonden. Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot deze objecten is besloten een digitaal museum in te richten. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_vr-4054335_960_720

Bouwverkeer tot 2023 door rennovatie scheepvaartsimulatie Wageningen


In Wageningen wordt op het terrein van Marin gebouwd aan een levensechte simulatie voor de scheepvaart. Hierdoor kunnen crisissituaties getest en bestudeerd worden om de veiligheid op het water te verbeteren. Dit meldt De Gelderlander. 

Normal_lifeboat-4393707_960_720

Waterpolitie grijpt in bij Urkse vissers die boeren steunen


Tijdens het boerenprotest van 22 juni werd de agrarische sector bijgestaan door Urker vissers van de IJsselmeerkotter UK-146 bij de Ketelbrug. De vissers kwamen met fakkels en spandoeken om hun steun te betuigen, waarop de waterpolitie ingreep. Dit meldt Schuttevaer.  

Normal_conferentie_european_passengers_federation_in_kopenhagen

ProRail onderzoekt weigerende spoorbrug in Harlingen


Al bijna twee maanden is de spoorbrug over de Zuidergracht in Harlingen gesloten. De brug opent en sluit niet goed, wat het scheepvaartverkeer belemmert. Spoorwegbeheerder ProRail heeft een test gedaan. Het is wachten op de resultaten. Dat meldt ProRail.

Normal_weigerende_brug_in_woudsend_vlak_voor_friese_sleepbootdagen

Wetterskip Fryslân werkt aan waterkeringen bij Sneek


Wetterskip Fryslân is maandag 20 juni 2022 begonnen met het verbeteren van in totaal 7,5 kilometer aan waterkeringen bij de Friese plaatsen Sneek en Scharnegoutum. De werkzaamheden duren tot november 2022. Er is 1,2 miljoen euro mee gemoeid. Dat meldt Wetterskip Fryslân.

Normal_brug-a9-spaarndam-zijkanaal-c_tcm26-317139

Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C in de zomer vaker en korter geopend


In juli en augustus 2022 openen we de brug in A9 Spaarndam over Zijkanaal C doordeweeks vaker, maar korter voor de scheepvaart. Zo wordt de kans op files bij de Wijkertunnel en Velsertunnel verkleind. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

Normal_rss_entry-548850

Meer camera's en drones in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel


In de Rotterdamse haven wordt met de uitbreiding van het bestaande netwerk van camera’s en drones een zogenoemd 'virtueel hek' gecreëerd om drugscriminaliteit aan te pakken. "Nog meer ogen in de haven", noemt een gemeentewoordvoerster dat.

Normal_input__2_

Scheepvaart brug Ouderkerk verhinderd deze zomer


Boten die deze zomer langs de brug Ouderkerk aan de Amstel willen varen kunnen rekenen op vertraagde of vervallen bedientijden. Tussen juli en oktober 2022 vinden er hoognodige werkzaamheden aan de brug plaats. Dit meldt de provincie Noord-Holland. 

Normal_omslag-rapport-ladingsresiduen---tata-steel-1920x1280

Geen lozingen van resten lading door schepen Tata Steel geconstateerd


De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft, samen met andere toezichthouders, geen illegale lozingen geconstateerd door schepen bij het laden of lossen bij Tata Steel. Dat schrijft de ILT in een onderzoeksrapport dat vandaag door staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het varen met een...

Normal_rss_entry-548501

Mestbedrijf breidt ammoniakterminal Rotterdamse haven uit


Kunstmestbedrijf OCI gaat zijn ammoniakterminal in de Rotterdamse haven uitbreiden. Daarmee wil het bedrijf vooruitlopen op een vergroening van de economie. Ammoniak zou namelijk als groene brandstof voor de scheepvaart kunnen dienen. Ook kan de stof helpen bij het opslaan van waterstof.