Nationale Transportgids

NTG Scheepvaart nieuws

Normal_rss_entry-403287

Watertekort dreigt, scheepvaart vervoert minder lading door lage waterstand


In delen van het land, en met name in het oosten en zuiden, dreigt door de droogte een tekort aan water te ontstaan. Het neerslagtekort is dit jaar tot nu toe hoger dan ooit. De waterstand in de grote rivieren is laag en neemt verder af. Daarom gaan waterschappen, Rijkswaterstaat en provincies bovenregionaal samenwerken. De Landelijke Coördinati...

Normal_veerboot__zee__veer__achterkant

Richtlijnen voor veilig varen op rijksvaarwegen in coronatijd


Met mooi weer neemt de drukte op het water toe, ook op de Rijkswateren. Daarnaast gelden de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan ook op het water. Rijkswaterstaat roept vaarweggebruikers op om goed voorbereid op pad te gaan en ook op het water drukte te mijden en anderhalve meter afstand te houden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_hmm_algeciras

Nieuwste grootste containerschip ter wereld op weg naar haven Rotterdam


Op woensdag 3 juni arriveert omstreeks 14.00 uur HMM Algeciras op zijn maidentrip in de Amaliahaven te Rotterdam om containers over te slaan bij RWG (Rotterdam World Gateway). Het is het nieuwste grootste containerschip ter wereld. Dit meldt Port of Rotterdam.

Normal_rss_entry-402840

Export naar Verenigd Koninkrijk licht gedaald in 2019


Nederland heeft vorig jaar 28,3 miljard euro aan export naar het Verenigd Koninkrijk verdiend. Dat is 3,5 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp), een lichte daling in vergelijking met eerdere jaren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Logo_port_of_rotterdam

Avondafsluiting Thomassentunnel (A15) door groot transport Theemswegtracé


Op zaterdag 30 mei is de Thomassentunnel vanaf ongeveer 18.00 uur tot circa 23.00 uur in beide richtingen afgesloten. Op die dag verhuist Port Of Rotterdam de stalen boogbrug in het Theemswegtracé over autoweg N15 en de Thomassentunnel (snelweg A15) naar haar definitieve locatie. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-402353

Primeur voor Rotterdamse haven: proef met levering via drones


In de haven van Rotterdam is een pilot begonnen met drones die spullen afleveren op schepen. Vrijdag gebeurde dat voor het eerst. Een drone bracht een pakket onderdelen naar het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit, dat in de Alexiahaven ligt.

Logo_provincie_groningen_logo

Uniek experiment met betonnen sluisdeuren in Groningen


De provincie Groningen gaat onderzoek doen naar de toepasbaarheid van betonnen sluisdeuren. Voor het experiment wordt zogeheten ultra-hogesterktebeton gebruikt. Met het experiment moet worden vastgesteld of dit type beton bestand is tegen zware scheepstoten. Ook wordt er gekeken naar duurzaamheid, onderhoud en toepasbaarheid in water. Dit meldt ...

Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

De Nationale Transportgids wenst je een fijne Hemelvaartsdag


De redactie van de Nationale Transportgids zal op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) gesloten zijn. 

Normal_containerschip__vrachtschip

Zeevarenden kunnen na maanden afgelost worden door luchtbrug KLM


KLM zet luchtbruggen op zodat zeevarenden op zeeschepen eindelijk afgelost kunnen worden. Veel zeevarenden zijn nu al maanden langer aan boord dan gebruikelijk vanwege de wereldwijde coronapandemie. Nu kunnen collega’s ter aflossing worden ingevlogen. Dit meldt Transport Online.

Normal_maaskade_port_of_rotterdam_persbericht

Maaskade in Rotterdam weer open voor binnenvaart


De binnenvaart kan weer gebruik maken van de Maaskade aan het Noordereiland in Rotterdam Centrum. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de 500 meter lange hypermoderne kade met een klassieke uitstraling overgedragen aan de gemeente voor exploitatie. Dit meldt Port of Rotterdam.

Normal_vrachtwagens

Aanzienlijk minder ‘inklimmers’ in Nederlandse havens


Hoewel het aantal ‘inklimmers’ afgelopen jaar hard steeg, zijn er dit jaar tot nu toe aanzienlijk minder gevallen geconstateerd. In het eerste kwartaal van 2020 hebben 130 mensen op illegale wijze geprobeerd vanuit de Nederlandse havens het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Vorig jaar ging het in dezelfde periode om 240 mensen. Dit meldt TTM op b...

Normal_haven__schip__binnenvaartschip__goederentransport__container__containerschip

Twee keer zo veel koelschepen naar haven Rotterdam door corona


Bij Rotterdam Fruit Wharf in de Merwehaven komen momenteel twee keer zo veel koelschepen met conventionele lading aan. Deze toename heeft te maken met de coronamaatregelen; rederijen bleken niet in staat om voldoende koelcontainers in de laadhavens van Zuid-Afrika te positioneren, waardoor conventionele koelschepen veel populairder zijn geworden...

Logo_port_of_rotterdam

Cruiseschip Norwegian Star repatrieert in Rotterdamse haven


Het cruiseschip Norwegian Star wordt maandag 18 mei om 10.00 uur verwacht aan de Holland Amerikakade bij Cruiseport Rotterdam en vertrekt woensdag 20 mei, zoals nu is aangegeven, om 12.00 uur. Het schip heeft circa 200 veelal Europese en Nederlandse bemanningsleden aan boord die naar huis gaan. Dit meldt Port of Rotterdam. 

Normal_auto__auto_s__geparkeerd__parkeren

Goederenexport gekrompen met 4 procent


Het volume van de goederenexport was in maart 4,0 procent kleiner dan in maart 2019. Dit is de eerste krimp na mei 2019. In maart zijn er vooral minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. Daarentegen lag de export van aardolie- en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in maart 3,7 procent kleiner dan e...

Normal_mpv_30_rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat krijg eerste multifunctionele schip opgeleverd


Op vrijdag 15 mei is het eerste Multi Purpose Vessel van Rijkswaterstaat, de MPV-30 Merwestroom, opgeleverd. Op de werf bij Bijlsma Wartena is het schip overgedragen aan mevrouw Janssen, directeur van de Rijksrederij. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_containerschip__vrachtschip

Containerschepen overtreden nog steeds massaal de regels


Begin vorig jaar vestigde de containerramp met de MSC Zoe in de Noordzee de aandacht op de veiligheid van grote containerschepen. Nu blijkt dat er na die ramp weinig tot niets is veranderd: rederijen overtreden nog steeds massaal de internationale regels voor grote containerschepen wat betreft de veiligheid. Dit meldt RTV Noord.