Nationale Transportgids

NTG Spoortransport nieuws

Normal_1639004411

Staatssecretaris Broekers gaat praten over problemen in ov bij Ter Apel


Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd en een deel van de asielzoekers zorgt al lang...

Normal_download_cropped_10_383_6710x4022_scaledwidth_960_1615_1

Overheden Randstad gaan door met ontwikkeling R-net


De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, de gemeente Almere, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam blijven samenwerken aan de ontwikkeling van R-net, kort voor: Randstad-netwerk. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Normal_rss_entry-513134

Vrij reizen binnen EU vanaf 1 februari enkel voor wie ook boosterprik heeft gehad


De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

Normal_51722093315_2b9f274e28_c

Spoorwegmuseum krijgt snelheidsmeter van locomotief treinramp Harmelen


De snelheidsmeter van een locomotief die betrokken was bij de treinramp bij Harmelen op 8 januari 1962, is geschonken aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Bij de treinramp kwamen meer dan negentig mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. Het Spoorwegmuseum opent op 8 januari volgend jaar, zestig jaar na dato, een expositie over de g...

Normal_ov__openbaar_vervoer__inchecken__ov-poortjes__station__bron_ns_

Ouderen en laaggeletterden steeds meer last van digitalisering ov


Mensen met een verhoogd risico op digitale uitsluiting, zoals ouderen of laaggeletterden, ondervinden voordelen, maar ook nadelen van digitalisering in het openbaar vervoer. Dit blijkt uit het onderzoek 'Een inclusief openbaar vervoersysteem in het digitale tijdperk: op het juiste spoor?' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Normal_rss_entry-512500

Stuk rustiger op straat en in het ov sinds de avondlockdown


Mensen vertonen zich duidelijk minder op straat sinds de avondlockdown afgelopen zondag is ingegaan. Na 17.00 uur is praktisch alles gesloten en na die tijd gingen Nederlanders afgelopen maandag, dinsdag en woensdag ook minder naar buiten dan een week eerder. Dat meldt Dat.Mobility op basis van gegevens uit het Nederlands Verplaatsingspanel.

Logo_logo-old-d03d5c70

Reizigersvereniging niet blij met forse prijsverhoging NS-gezinsabonnementen


Reizgersvereniging Rover heeft boos reageert op het besluit van NS om reizen voor gezinnen fors duurder te maken. Door het afschaffen van de zogeheten bij-abonnementen zijn veel vaste NS-klanten straks tientallen euro’s per maand duurder uit. Dit meldt Rover.

Normal_rss_entry-512053

NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen door verliezen concessies


Abellio, dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, vertrekt begin volgend jaar uit Noordrijn-Westfalen. Het vervoersbedrijf verliest vanaf februari 2022 al zijn concessies in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat.

Normal_lagarde

Lagardère lanceert nieuwe winkel op station Amsterdam Centraal


Vandaag wordt op station Amsterdam Centraal de derde Relay winkel in Nederland geopend. Relay, een nieuw internationaal lees- en cadeauwinkelconcept van het beursgenoteerde bedrijf Lagardère Travel Retail met meer dan 1000 Relay winkels in 14 landen. Lagardère heeft onlangs winkels geopend op de treinstations Breda en Rotterdam Centraal, de kome...

Normal_tram_ov_metro

Kinderen uit Rotterdam mogen in 2022 gratis reizen met het openbaar vervoer


Vanaf 1 januari 2022 reizen alle in Rotterdam ingeschreven kinderen van 4 tot 12 jaar, gratis met het openbaar vervoer in de stad. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Normal_lekkerland1

Lekkerland Nederland blijft NS-retailformules komende jaren bevoorraden


Ook in de komende jaren zullen NS-retailformules op het station zoals de Kiosk, de StationsHuiskamer, Julia’s en automaten bevoorraad worden door Lekkerland Nederland. In de nieuwe samenwerking die per 1 juli 2022 start, ligt de focus op verdere automatisering en verduurzaming. Dit melden NS en Lekkerland.

Normal_rss_entry-511500

Studie laat zien dat Noord/Zuidlijn succes is, maar niet iedereen is blij


De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een "mindere beleving".

Normal_input

Noord-Holland reserveert 8 miljoen euro voor OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid


Provincie Noord-Holland reserveert 8 miljoen euro uit het OV-fonds voor de aanleg van het OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid. De provincie wil er zo samen met de regio voor zorgen dat het OV-netwerk toekomstbestendig is, en dat de verwachte sterke toename van het aantal OV-reizigers tussen Haarlem en Amsterdam goed kan worden opgevangen. Dit meldt ...

Normal_aed_defibrillator

Alle stations Flevoland eind dit jaar voorzien van AED


ProRail en NS hebben een AED op alle stations in Almere geplaatst. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal worden er 715 geplaatst. Eind dit jaar volgt station Dronten, vanaf dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. Dit meldt Pr...

Normal_rss_entry-511046

ProRail stopt met spoorstenen die kankerverwekkende stof bevatten


ProRail gaat geleidelijk stoppen met het gebruik van stenen op het spoor die kankerverwekkend kwartsstof bevatten. Per 1 januari worden deze zogeheten ballaststenen niet meer gebruikt bij werkzaamheden aan tunnels en onder overkappingen, meldt de spoorbeheerder in een verklaring. De stenen vormen een laag waar de rails op liggen.

Normal_rss_entry-510655

Plan B: reizigers van en naar Schiphol betalen 2 euro extra vanaf 2036


Als het Rijk niet met 1,5 miljard euro financiering komt voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn, moet iedereen die met auto, trein, metro of bus van en naar knooppunt Schiphol reist straks een toeslag van 2 euro meebetalen. Dat is het plan B dat een alliantie van overheden en bedrijven heeft bedacht. De toeslag zou moeten ingaan vanaf het mo...

NTG Nieuwsoverzicht