Nationale Transportgids

NTG Spoortransport nieuws

Normal_hm

Ruim 10.000 handtekeningen voor petitie meer fietsplekken in de trein


De petitie voor meer fietsplekken in de trein is al ruim 10.000 keer ondertekend. Rover, de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en NTFU startten de actie eerder deze maand als reactie op het plan van NS om een fietsreservering verplicht te stellen. Dit meldt reizigersorganisatie Rover. 

Normal_coentunnel_snelweg__rijkswaterstaat_

Drukker in het verkeer en openbaar vervoer sinds einde lockdown


Nederlanders maken weer meer gebruik van hun auto en het openbaar vervoer sinds de regering begin deze maand een einde maakte aan de 'harde lockdown'. Op de weg en in de treinen, bussen, metro's en trams was het vorige week ongeveer net zo druk als in het najaar, voordat het land weer op slot ging omdat de coronabesmettingen opliepen. Dat komt n...

Normal_rss_entry-483635

OV-NL: 'Stads- en streekvervoer rijden op 90 procent oude dienstregeling'


Het regionale openbaar vervoer in Nederland rijdt gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

Normal_rss_entry-483450

Tweede Kamer: veiliger maken spoorwegovergangen gaat te traag


Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er weer een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Bozum. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) had eerder al actie toegezegd, maar de Kamer wi...

Normal_rss_entry-483494

Nederland doet onderzoek naar nieuwe goederenlijn naar Ruhrgebied


Nederland werkt mee aan een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe treinverbinding van Antwerpen naar het Ruhrgebied. Dat schrijven verschillende Belgische media. Eerder zag Nederland een heropening van die zogenoemde IJzeren Rijn niet zitten omdat het oude tracé door een natuurgebied loopt.

Normal_opnamensstemkarin9-bijgewerkt

NS-stations krijgen woensdag nieuwe omroepstem


De NS gaat vanaf woensdag een nieuwe omroepstem aan de reizigers introduceren. Stemactrice Karin van As neemt het stokje over van Tuffie Vos, die al 25 jaar op de Nederlandse treinstations te horen is. Woensdagochtend klinkt de nieuwe omroepstem voor het eerst op de stations Leiden Lammenschans en Soest-Zuid. Gedurende de dag komen daar steeds m...

Normal_brug-vianen_tcm26-306160

Rijkswaterstaat start werkzaamheden voor verwijderen van Boogbrug Vianen


Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS Infra-Volker Rail-DDM zijn gister begonnen met de werkzaamheden om de Boogbrug over de Lek bij Vianen te verwijderen. De planning is om de stalen boog in het najaar van 2021 uit te varen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-483280

Nederlandse goederenexport maakt sterkste stijging door sinds 1995


De Nederlandse goederenexport is in april met meer dan een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om de sterkste groei sinds het statistiekbureau in 1995 begon met de betreffende metingen.

Normal_bus__binnenkant

Rover roept nieuw kabinet op om fors te investeren in duurzaam ov


Om een ‘OV-infarct’ te voorkomen moet het openbaar vervoer voor 2030 worden verdubbeld. Daartoe roept reizigersorganisatie Rover op in een brief aan de informateur van het nieuwe kabinet. De belangenorganisatie vraagt een nieuw kabinet om fors te investeren in uitbreiding van duurzame mobiliteit om recht te doen aan de woningbouwopgave, de leefb...

Normal_rss_entry-483068

Dienstregeling NS overdag terug op niveau van voor coronacrisis


De NS rijdt vanaf maandag overdag weer dezelfde dienstregeling als voor het begin van de coronacrisis in 2020. Op 5 juli rijden ook alle nachttreinen weer zoals voor de beperkende maatregelen tegen het coronavirus.

Normal_online-wink_drone

Vanaf vandaag nog meer treinen van Arriva in Friesland en Groningen


Vanaf vandaag zet Arriva in Friesland en Groningen nog meer treinen in. Zo worden er sneltreinritten tussen Leeuwarden en Groningen toegevoegd en komt er tussen Leeuwarden en Sneek elke werkdag een rit bij. Ook zet Arriva tussen Leeuwarden en Harlingen Haven weer de speciaal ingerichte treinen in zodat meer fietsen mee kunnen. Dit meldt Arriva.

Normal_rss_entry-482610

NS laat extra treinen rijden tijdens EK voetbal in Amsterdam


Rondom de wedstrijden van het EK voetbal in Amsterdam zet de NS meer mensen en treinen in. Zo maken intercity's na afloop van de wedstrijden van Oranje een extra stop op station Amsterdam Bijlmer ArenA. Ook rijden er extra en langere treinen, meldt de NS.

Logo_logo-old-d03d5c70

Rover en Fietsersbond starten petitie voor meer fietsplekken in de trein


Rover en de Fietsersbond zijn een petitie gestart tegen het plan van NS een fietsreservering verplicht te stellen. De organisaties willen dat NS in plaats daarvan zorgt voor voldoende fietsplekken. Dit meldt reizigersvereniging Rover.

Normal_rss_entry-482303

Reizigers in hoog tempo terug in openbaar vervoer


Reizigers keren in hoog tempo terug naar het openbaar vervoer, waar het steeds rustig was vanwege de coronamaatregelen. Momenteel is de bezettingsgraad ongeveer 55 procent, zegt voorzitter van OVNL Pedro Peters tegen BNR. Hij hoopt dat nog meer mensen snel weer voor het ov kiezen.

Normal_rails-4495085_1920

NS werkt aan plannen voor nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Zürich


Als het aan NS en partners SBB, ÖBB en DB ligt kunnen reizigers vanaf eind 2021/begin 2022 dagelijks per nachttrein naar Zürich reizen. Het plan is om elke avond te vertrekken vanuit Amsterdam en via het Rhein-Ruhrgebied en Basel ’s ochtends aan te komen in Zürich. In omgekeerde richting arriveert dan elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in...

Normal_rss_entry-482010

Zorgen bij treinpersoneel over agressie reizigers door coronaregels


Conducteurs en machinisten zijn bezorgd over agressief gedrag van reizigers en de slechte naleving van de coronamaatregelen in de trein. Dat meldt NU.nl op basis van gesprekken die de nieuwswebsite voerde met meerdere conducteurs. Een nieuwe rondgang van vakbond CNV lijkt het beeld te bevestigen.

NTG Nieuwsoverzicht