Nationale Transportgids

NTG Spoortransport nieuws

Normal_ns__trein__station__spoor

VVMC: stel nationale eisen aan botsveiligheid treinen


Machinisten door heel Nederland zijn ‘zich rot geschrokken’ na het zien van de beelden van het treinongeluk bij Hooghalen, waar vorige week een 58-jarige machinist bij om het leven kwam. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van het type trein dat bij dit ongeluk betrokken was, een Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) van treinfabrikant CAF. Daarom...

Normal_rss_entry-402683

'Opheffen onbewaakte overwegen moet echt sneller'


Het opheffen van onbewaakte overwegen op het spoor moet echt sneller. Dat zegt de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) na het treinongeval bij het Drentse Hooghalen, dat een 58-jarige machinist het leven kostte. De bond doet "een klemmend beroep" op staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om haast te maken met de aanpak van ove...

Normal_rss_entry-402378

ANWB: ook na de coronacrisis zullen veel mensen het ov mijden


Ruim een derde van de Nederlanders (36 procent) wil na de coronacrisis vaker met eigen vervoer gaan reizen in plaats van met het openbaar vervoer. De fiets of e-bike wordt het vaakst genoemd als alternatief (27 procent), gevolgd door de auto (17 procent). Dat meldt de ANWB op basis van een eigen onderzoek.

Normal_rss_entry-402623

Flinke schade spoor Hooghalen na ongeval, herstel duurt langer dan verwacht


Herstelwerkzaamheden aan het spoor bij Hooghalen (Drenthe) duren langer dan verwacht als gevolg van een "vervelende tegenslag", meldt spoorbeheerder ProRail zondag. De reparaties duren minstens tot 16.00 uur maandagmiddag, terwijl eerder de verwachting was dat ze maandagochtend om 06.00 uur klaar zouden zijn.

Normal_rss_entry-401789

NS: stationswinkels, toiletten en fietsenstallingen gefaseerd weer open


Verschillende stationswinkels zijn woensdag weer gefaseerd opengegaan. Het ging om winkels van één keten, later volgen meer winkels. Dat maakte de NS bekend. De fietsenstallingen op de treinstations zijn vanaf maandag beschikbaar. Vanaf 1 juni hanteren toiletten met medewerkers weer hun normale openingstijden en zijn ook bagagekluizen weer te ge...

Normal_rss_entry-402006

NS moet inkrimpen, verwacht komende vijf jaar 4,7 miljard euro verlies


De NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC.

Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

De Nationale Transportgids wenst je een fijne Hemelvaartsdag


De redactie van de Nationale Transportgids zal op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) gesloten zijn. 

Normal_rss_entry-401524

Boete van 95 euro voor wie geen mondkapje draagt in het ov


Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

Normal_rss_entry-401227

NS gaat reizigers met een beperking vanaf 1 juni weer assisteren


Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.

Normal_rss_entry-400786

FNV: plan NS om medewerkers met lichte klachten te laten werken is onverstandig


FNV Spoor roept de NS op het voornemen terug te draaien om personeel met milde gezondheidsklachten na 2 juni gewoon te laten werken.

Normal_auto__auto_s__geparkeerd__parkeren

Goederenexport gekrompen met 4 procent


Het volume van de goederenexport was in maart 4,0 procent kleiner dan in maart 2019. Dit is de eerste krimp na mei 2019. In maart zijn er vooral minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. Daarentegen lag de export van aardolie- en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in maart 3,7 procent kleiner dan e...

Normal_rss_entry-400361

'Ov-protocol biedt geen duidelijkheid voor mensen met beperking'


Het protocol voor het openbaar vervoer laat mensen met een beperking met veel vragen zitten, vindt Iederin, een organisatie die zich voor de belangen van gehandicapten en chronisch zieken inzet. Het protocol geldt vanaf juni, als het openbaar vervoer weer op volle capaciteit gaat rijden, en moet ervoor zorgen dat passagiers en ov-personeel zich ...

Normal_rss_entry-400416

NS-topman: komende jaren grote financiële problemen voor NS


NS-topman Roger van Boxtel voorziet de komende jaren grote financiële problemen voor de Nederlandse Spoorwegen. Door de coronacrisis en het massale thuiswerken is het aantal treinreizigers minimaal en zijn de verliezen groot, zei Van Boxtel donderdagavond in Op1.

Normal_rss_entry-399414

Toename aantal reizigers zorgt voor angst bij spoorwegpersoneel


Onder conducteurs en machinisten heerst angst voor een te forse toeloop van het aantal treinreizigers als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer wordt hervat. Het spoorwegpersoneel vreest dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit van 40 procent. Dit zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

Normal_rss_entry-398809

Bestickering bij tramhaltes moet zorgen voor betere spreiding passagiers


Vervoersmaatschappij HTM wil door middel van bestickering zorgen voor betere spreiding van in- en uitstappende passagiers. De Haagse vervoerder wil zo bereiken dat reizigers anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren.

Normal_rss_entry-398659

Helft ov-gebruikers gaat eerst nog niet weer reizen met bus of trein


De helft (48 procent) van de mensen die voor de coronacrisis gebruik maakten van het openbaar vervoer, is niet van plan met het ov te reizen zodra het dragen van mondkapjes verplicht is. Dat concludeert EenVandaag na een peiling onder bijna 23.500 leden van het eigen Opiniepanel. Velen kiezen dan liever voor de auto, fiets of gaan lopen.