Nationale Transportgids

NTG Luchtvaart nieuws

Normal_klm_vliegtuig_in_lucht

Minister Van Nieuwenhuizen: Lelystad Airport jaar later open


De coronacrisis werkt door op de oorspronkelijke plannen voor de Nederlandse luchtvaart. De openstelling van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt de Rijksoverheid.

Normal_vliegtuig

Aantal luchtvaartpassagiers voor het eerst in zeven jaar gedaald


In februari 2020 is het aantal passagiers in de luchtvaart voor het eerst in zeven jaar gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Waar in januari het aantal passagiers nog steeg met 1,8 procent, waren er in februari 1,3 procent minder passagiers die van en naar de Nederlandse luchthavens reisden. Dit meldt het Centraal Bureau voor...

Normal_rss_entry-386564

Transavia annuleert alle vluchten tot en met 6 mei


Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt al haar toestellen langer aan de grond. De prijsvechter maakte bekend zeker tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit te voeren, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen.

Normal_rss_entry-386701

KLM overweegt temperatuurcheck voor reizigers


Luchtvaartmaatschappij KLM overweegt om de temperatuur van reizigers te gaan meten voordat ze aan boord mogen. Dat zou zowel op Schiphol kunnen gebeuren als op de buitenlandse luchthavens waar het bedrijf nog op vliegt. Dat stelt het bedrijf naar aanleiding van berichtgeving in NRC. Wanneer een beslissing valt, kan KLM niet zeggen.

Normal_rss_entry-386510

Schiphol gooit prognoses voor 2020 in de prullenbak


Luchthavenbedrijf Schiphol gooit de verwachtingen die het eerder uitsprak voor 2020 in de prullenbak in verband met de coronacrisis. Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich niet, daarvoor is de situatie nu te onzeker.

Normal_rss_entry-386295

Vliegtuigen geparkeerd op Aalsmeerbaan van Schiphol


Op de Aalsmeerbaan van Schiphol worden vanaf zondagmiddag vliegtuigen geparkeerd. Daarover hebben Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland en KLM overeenstemming bereikt. Er komen op de baan ongeveer 25 toestellen te staan tot het reguliere vliegverkeer wordt hervat.

Normal_rss_entry-386446

Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM


De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM. Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen.

Normal_rss_entry-386003

Kabinet: vliegverbod wordt verlengd tot 10 april


Het kabinet verlengt het vliegverbod dat twee weken geleden werd aangekondigd wegens het coronavirus tot 10 april. Dat betekent dat Nederland langer vluchten weert uit bepaalde risicolanden, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-385745

KLM hervat zondag vrachtvluchten naar Peking


Luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf zondag weer vliegen naar Peking. Aanvankelijk gaat het om vrachtvluchten, omdat voor reizigers nog altijd strenge reisrestricties gelden. Wekelijks staan de komende tijd drie retourvluchten gepland naar de Chinese hoofdstad, maar de vraag is of ze allemaal uitgevoerd gaan worden.

Normal_rss_entry-385793

'Nederlandse luchtvaartsector loopt miljarden omzet mis'


De Nederlandse luchtvaartsector loopt door de coronacrisis 4,4 miljard dollar omzet mis. Dat schat de internationale brancheorganisatie IATA, die verwacht dat de luchtvaartbranche wereldwijd 252 miljard dollar minder omzet haalt. Voor heel Europa komt IATA tot een omzetverlies van 76 miljard dollar.

Normal_rss_entry-385855

EU-parlement keurt tijdelijke versoepeling regels luchtvaart goed


Het Europees Parlement heeft de tijdelijk versoepeling van de regels voor vaste start- en landingsrechten, zogeheten slots, vanwege de coronacrisis unaniem goedgekeurd. Daardoor hoeven vliegtuigen niet langer bijna leeg te vliegen om die rechten te behouden. De verplichting om minstens 80 procent van toegewezen slots ook echt te gebruiken wordt ...

Normal_europese_unie

Europees Parlement stemt vandaag over maatregelen tegen coronacrisis


Het Europees Parlement stemt donderdag over drie wetten die de gevolgen van de coronacrisis moeten temperen. De meeste parlementariërs stemmen vanwege reisbeperkingen vanuit eigen land via e-mail. Voor het stemmen op afstand waren geen regels, dus is een procedure opgetuigd om dit mogelijk te maken.

Normal_rss_entry-385460

Ryanair houdt voorlopig toch nog twee vluchten naar Nederland in stand


Ryanair blijft voorlopig toch nog vliegen op Nederland, ondanks de coronacrisis. In de periode tot en met 2 april zullen er nog vluchten gaan tussen Londen Stansted en Eindhoven en tussen Dublin en Schiphol.

Normal_rss_entry-385522

15.000 reizigers vragen ministerie om hulp voor terugreis via nieuwe website


Ongeveer 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden. Zij doen een beroep op een speciale regeling die maandag is ingesteld, aldus minister Stef Blok.

Normal_rss_entry-385422

'KLM-crew ervaart 'onacceptabele restricties' in het buitenland'


Personeel van KLM dat wordt ingezet op repatriëringsvluchten naar bijvoorbeeld Paramaribo, Singapore of Bonaire is niet blij met de "onacceptabele restricties" die voor de crew zou gelden op die plekken. Dat meldt cabinebond VNC, die daarover klachten van leden ontving.

Normal_rss_entry-385037

Vliegverkeer Europa flink geslonken door coronacrisis


Het vliegverkeer in Europa loopt gestaag terug door de coronacrisis. Volgens luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol waren er maandag 6837 vluchten.