Nederlandse export blijft groeien
De Nederlandse goederenexport is in oktober opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, machines, elektrotechnische apparaten en chemische producten toe.
Taxibot sleept eerste KLM-passagiersvlucht naar vertrekbestemming
Dinsdag 10 december 2024 werd op Schiphol de eerste passagiersvlucht van KLM (een Boeing 737 van KLM) met succes door een Taxibot van de gate naar de Polderbaan gesleept om vanaf daar naar zijn bestemming te vertrekken. Dankzij de Taxibot konden de motoren van het vliegtuig tot de Polderbaan uit blijven. Het vliegtuig stoot hierdoor minder CO₂, NOx en (ultra)fijnstof uit tijdens het taxiën naar de baan. Dat meldt KLM.
IATA verwacht record van 5,2 miljard vliegtuigpassagiers in 2025
Het aantal vliegtuigpassagiers komt in 2025 voor het eerst boven de 5 miljard uit, verwacht de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Daarnaast komt de omzet van de luchtvaartsector volgend jaar voor het eerst boven de grens van een biljoen dollar (zo'n 950 miljard euro) uit, door de aanhoudende sterke vraag naar vliegreizen.
ACM dwingt reizendeals.nl tot aanpassingen website
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft reizendeals.nl opgedragen om consumenten duidelijker te informeren over zijn aanbod. De reizenwebsite verkoopt pakketreizen met een verrassingselement via een veilingsysteem onder tijdsdruk en Nederlandse en Belgische consumenten hadden bij de toezichthouder geklaagd over de extra kosten die erbij kwamen.
Prijzen brandstof, vliegtickets en kleding stuwen inflatie
Het dagelijks leven is in november 4 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Daarmee was de inflatie hoger dan de 3,5 procent in oktober.
Hoofd luchtvracht Schiphol stapt op na 'lasterlijke aantijgingen'
Het hoofd van de luchtvrachtafdeling van Schiphol, Joost van Doesburg, vertrekt per 1 februari. Hij heeft dit besloten nadat er "onterecht lasterlijke aantijgingen" tegen hem zijn gedaan, die voortkomen uit kritiek op Schiphol, aldus Patricia Vitalis, directeur luchthavenoperaties bij Schiphol.
Omwonenden Schiphol gaan aangifte doen om geluidsoverlast
Een aantal omwonenden van Schiphol gaat aangifte doen tegen de luchthaven. Zij vinden dat de onophoudelijke nachtelijke geluidsoverlast neerkomt op mishandeling. Hun advocaat, Bénédicte Ficq, bevestigt maandag berichtgeving in het AD over de voorgenomen aangifte.
Kabinet ontziet luchtvaart: krimp Schiphol niet nog groter
Het kabinet wil volgend jaar 478.000 vliegbewegingen toestaan op Schiphol. Daarmee accepteert het dat het aantal omwonenden met ernstige geluidshinder door vliegverkeer, voorlopig minder daalt dan de afgesproken 20 procent.
Schiphol wil met vast team architecten herkenbare bouwstijl terug
Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.
Danskerstactie Schiphol: Jingle all the Runway
Schiphol brengt reizigers in de aanloop naar de kerst in de feeststemming met een kerstactie: Jingle all the Runway. Woensdag 11 december 2024 verandert de locatie tussen parkeerterrein P1 en Schiphol Plaza in een winterse dansvloer. Daar maken bezoekers kans op diverse prijzen. Dat meldt Schiphol.
Ruim honderd vluchten op Schiphol geannuleerd vanwege zware windstoten
Op Schiphol zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd vanwege de harde wind, meldt een woordvoerder. De luchthaven verwacht vrijdagochtend en een deel van de middag impact voor het vliegverkeer door de zware windstoten, waarvoor het KNMI voor een groot deel van Nederland code geel heeft afgegeven.
KLM hekelt rekenmodel kabinet voor krimp Schiphol
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft grote bezwaren tegen een rekenmodel dat het kabinet gebruikt voor een besluit over het verminderen van overlast op Schiphol. De regering lijkt door dat model aan te sturen op krimp, terwijl dat volgens KLM onnodig is, schrijft topvrouw Marjan Rintel aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.
Air France-KLM gaat met AI van Google reisgedrag in kaart brengen
Air France-KLM gaat samenwerken met Google om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) meer inzicht in het reisgedrag van passagiers te krijgen. Dat heeft de luchtvaartgroep woensdag bekendgemaakt.
KLM test menu met maaltijden tegen betaling in februari
KLM begint vanaf halverwege februari met het testen van een menu met maaltijden tegen betaling aan boord. De test vindt plaats in de economy class op vluchten naar Oslo, Porto en Lissabon.
Wereldprimeur KLM Catering Services met twee volledig elektrische cateringtrucks
Airlinecateraar KLM Catering Services (KCS) heeft vrijdag 29 november 2024 twee volledig elektrische en gekoelde cateringtrucks in gebruik genomen. Een wereldprimeur. Met de introductie van deze trucks draagt KCS bij aan de doelstelling van KLM wat betreft een emissievrije grondafhandeling in 2030. Dat meldt KLM.
Drie nieuwe trappen voor station Schiphol Airport
BAM Infra Nederland heeft van spoorwegbeheerder ProRail de opdracht gekregen om drie nieuwe trappen te bouwen tussen het busplatform en de treinperrons van station Schiphol Airport. De werkzaamheden starten in april 2025 en worden naar verwachting in de zomer van 2026 afgerond. Dat meldt ProRail.
Vliegtuig van Transavia keert terug om medisch noodgeval
Een vlucht van Transavia vanaf luchthaven Eindhoven naar Faro in Portugal is zondagochtend boven Frankrijk omgekeerd om een medisch noodgeval aan boord. Het vliegtuig was ter hoogte van Parijs toen de piloten besloten terug te keren. Het vliegtuig is geland in Brussel, waar de passagier medische hulp krijgt. Het toestel met vluchtnummer HV6607 zal daarna alsnog naar Faro vliegen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.
Kabinet bestudeert advies over F-35-onderdelen maar reageert nog niet
Het kabinet bestudeert het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad over het verbod op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) noemde het na afloop van de ministerraad een "belangrijk advies", maar wilde er inhoudelijk nog niet op reageren.
Advies: stop op uitvoer F-35 onderdelen naar Israël kan blijven
Het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen F-35 onderdelen mag uitvoeren naar Israël kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal vrijdag aan de Hoge Raad. Het hof oordeelde in februari van dit jaar dat Nederland moest stoppen met het leveren van de gevechtsvliegtuigonderdelen met eindbestemming Israël. De Staat ging daartegen in cassatie.