Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Nederlandse import grondstoffen draagt bij aan ontbossing'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Nederlandse import grondstoffen draagt bij aan ontbossing'
Nederland heeft jaarlijks zo'n 17,3 miljoen hectare land nodig om te voldoen aan de vraag naar grondstoffen zoals soja en hout. Dat is een gebied vier keer zo groot als Nederland. De grondstoffen worden vooral geïmporteerd uit tropische landen en dragen bij aan de ontbossing en vernietiging van de natuur daar, schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport. Nederland moet zich daarom harder maken voor strengere Europese regelgeving om wereldwijde ontbossing voor winning van grondstoffen tegen te gaan, aldus de natuurorganisatie.

In een eerder rapport concludeerde WWF dat Nederland gemiddeld per hoofd van de bevolking meer importeert dan andere landen in de Europese Unie. Het grootste gedeelte daarvan wordt verwerkt tot producten voor de export. De acht meest geïmporteerde grondstoffen en producten zijn hout, soja, vlees en leer, maïs, palmolie, cacao, kokos en koffie.

Het rapport meldt dat bijna de helft van het land dat nodig is om te voldoen aan de vraag naar grondstoffen (7,5 miljoen hectare) in landen ligt met een groot of zeer groot risico op ontbossing. Zo staat de natuur in het Braziliaanse Cerrado-gebied onder druk door de grote vraag naar soja. De helft van dit savannegebied is verloren gegaan, met name door de aanleg van sojaplantages. Tussen 2017 en 2021 importeerde Nederland ruim acht miljoen ton aan soja per jaar, waarvan het grootste gedeelte afkomstig was uit dat natuurgebied.

Cacao

Daarnaast importeerde Nederland bijna een kwart van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt. Cacao is in landen als Kameroen een van de grootste veroorzakers van natuurverlies, aldus WWF. Het land heeft een van de rijkste natuurgebieden van Afrika en vormt het leefgebied van veel bedreigde diersoorten, zoals de bosolifant en de westelijke laaglandgorilla. Door ontbossing voor landbouwgrond verdwijnt hun leefgebied steeds meer. Daardoor is volgens het rapport de kans groot dat Nederland cacao invoert waarvoor natuur is vernietigd.

WWF roept Nederland onder andere op om de afkomst van goederen en producten traceerbaar te maken, zodat duidelijk wordt of ze uit gebieden komen die vrij zijn van ontbossing. Ook roept de organisatie Nederland op om op 13 september strengere Europese regelgeving tegen ontbossing en vernietiging van andere natuur te steunen. Op die dag wordt er in Brussel gestemd over een wetsvoorstel dat invoer van producten uit ontboste gebieden op de Europese markt verbiedt.

Door: ANP

24 april '25 (12:59)

FlixBus merkt flinke vraag naar busreizen richting Amsterdam

FlixBus merkt een flinke vraag naar boekingen richting Amsterdam, waar dit jaar meerdere evenementen plaatsvinden. De busvervoerder constateert veel interesse voor ritjes rond Koningsdag, de viering van het 750-jarig bestaan van de stad en het festivalseizoen. FlixBus past daarom zijn capaciteit aan om te voldoen aan de toestroom van "recordaantallen" reizigers.

24 april '25 (10:41)

Nieuwe e-step, segway en bso-bus moeten vanaf juli kenteken hebben

Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.

24 april '25 ( 8:10)

Wegverkeer stootte in tien jaar steeds minder fijnstof uit

De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.

24 april '25 ( 1:06)

Krant: Trump wil autobedrijven ontzien bij sommige heffingen

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.

23 april '25 (22:37)

Kabinet wil in 2035 stikstofuitstoot halveren

De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.

23 april '25 (11:45)

Economische bedrijvigheid eurozone groeit nog nauwelijks

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april nauwelijks gegroeid. Volgens marktonderzoeker S&P Global komt dit doordat onzekerheid over Amerikaanse invoerheffingen het vertrouwen in de dienstensector tot het laagste niveau in bijna vijf jaar heeft gebracht.

23 april '25 ( 9:37)

Opnieuw minder maaltijden besteld bij moederbedrijf Thuisbezorgd

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal minder bestellingen voor maaltijden ontvangen dan in dezelfde periode een jaar eerder. In alle regio's waar het bedrijf actief is, namen de bestellingen af. Het concern uit Amsterdam heeft al langer te maken met een krimp van de orders. Dat komt onder meer door hevige concurrentie. Ook zijn consumenten terughoudender met het bestellen van maaltijden.

23 april '25 ( 9:17)

Garagehouders gaan opnieuw staken

Medewerkers van garagehouders, autohandelaren en fietsenbedrijven leggen vanaf morgen gedurende drie dagen het werk neer. Na maanden van stakingen, waaronder een grote landelijke staking van 48 uur, is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe cao. Dat meldt de FNV.

22 april '25 (23:02)

Winst Tesla gekelderd na kritiek op Musk

De winst van Tesla is in de eerste drie maanden van dit jaar gekelderd. Dat komt naar voren uit de financiële resultaten die de elektrische autofabrikant dinsdag heeft gepubliceerd. Het concern lijkt vooral onder druk te staan door kritiek op het werk van topman Elon Musk voor de Amerikaanse president Donald Trump.

22 april '25 (20:53)

Boa moet buitenlandse busjes in uitstootvrije zones controleren

De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.