Cabaretier Rob Kamphues ook kritisch op Formule 1 in theatershow

In de Formule 1-theatershow van cabaretier Rob Kamphues en analist Tom Coronel is ook ruimte voor kritische noten over de populaire autosport. "Ik ben zelf ook GroenLinks-stemmer, ik ben óók voor zeldzame padden en zette vraagtekens bij de F1-auto’s die naar de race in Zandvoort over het strand wilden rijden", aldus Kamphues.

In Het Grote Grand Prix Circus II nemen de mannen het publiek mee achter de schermen van de razend populaire autosport. De analisten zijn bekend van hun bijdrage aan de tv-uitzendingen rondom de Formule 1. Kamphues blijft programma's maken voor Ziggo Sport, terwijl Coronel overstapt naar Viaplay, die nu de belangrijkste F1-rechten bezit.

Jaaroverzicht 

"We doen een jaaroverzicht van alle grote races, vertellen bijzondere anekdotes en tonen unieke foto’s", vertelt Kamphues. "Er is in de Formule 1 van 2021 zoveel gebeurd dat ik zelf óók alweer de helft vergeten ben. Kijk, toen schoot Max van de baan af! En toen parkeerde Hamilton zijn auto in het grint!" Er is ook ruimte voor veel grappen over de transfer van Coronel. "Dat hij overstapt naar Viaplay is het einde van een tijdperk."

De cabaretier en presentator beaamt dat mensen die de Formule 1 echt haten, beter geen kaartje voor de voorstelling kunnen kopen. "Er moet natuurlijk wel enige interesse in het onderwerp zijn, anders wordt het een lange avond", lacht hij. Maar er is wel degelijk ruimte voor enige kritiek. "Ik denk niet dat het circuit in Zandvoort iets fout gedaan heeft in aanloop naar het grote evenement dit najaar. Maar het is een valide vraag of deze sport in de toekomst houdbaar blijft als er niets wordt aangepast."

Milieubewuste Formule 1

Overigens is het racen zelf niet zeer vervuilend, voegt hij daar wel aan toe. "Mensen die dat denken, die hebben zich niet in het onderwerp verdiept", aldus Kamphues. "Maar de hele karavaan is natuurlijk wel nodeloos vervuilend: al het heen en weer vliegen van al het materiaal en alle medewerkers. Maar dat geldt tegelijkertijd voor elk grote sportevenement. De Formule 1 is daarin geen uitzondering of bijzonder geval." De vraag hoe de F1 milieubewuster te werk kan gaan, verkent Kamphues ook in een nieuw programma op Ziggo Sport, Formule E: "De Formule 1 wil en kan een voortrekkersrol pakken in die ontwikkeling."

Veel voorstellingen zijn uitverkocht. Voor een paar theaters zijn nog kaarten beschikbaar.

Door: ANP