Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land
Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de hoge prijzen invloed hebben op de vakantieplannen. Vakantiegangers in Nederland gaan daarom korter op vakantie. Ook kiezen mensen ervoor om minder vaak betaalde uitjes te ondernemen of uit eten te gaan. In vergelijking met voorgaande jaren zegt ruim een kwart dat zij minder uitgeven. Ruim een derde geeft hetzelfde uit deze meivakantie.

Midweek

De grootste groep (33 procent) gaat een midweek op vakantie, gevolgd door een week of een weekend (beide 26 procent). Aan activiteiten, eten en drinken zegt het merendeel zo'n 50 euro uit te geven per persoon per dag. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen die een midweek op vakantie gaan in Nederland wordt er gemiddeld tussen de 700 en 2600 euro uitgegeven deze meivakantie.

Kortingsacties

Aan de accommodatie besteedt bijna de helft maximaal 50 euro per persoon per dag. Limburg, Drenthe en Gelderland zijn de populairste bestemmingen bij vakantiegangers. Zij kiezen voor een huisje op een vakantiepark of daarbuiten, een hotel of een bed & breakfast of ze gaan kamperen met eigen middelen. De auto wordt het vaakst gekozen als vervoersmiddel (87 procent), een klein deel (7 procent) gaat met het ov op vakantie.

Voor betaalde uitjes als museum, dierentuin en attractiepark maakt 40 procent gebruik van een kortingsactie. Verder gaan Nederlanders aankomende week veel de natuur in om te wandelen en te fietsen. Populaire gebieden daarvoor zijn de Noordzeekust, de Achterhoek, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Veluwe en Zuid-Limburg. Bij 30 procent gaat de eigen fiets mee op vakantie en van de vakantiegangers die dit niet doen, kiest 23 procent ervoor om ter plekke een fiets te huren.

Duurzaamheid

Bijna een derde van de ondervraagden zegt duurzaamheid belangrijk te vinden als ze op reis gaan. Zij houden rekening met afval scheiden, gebruiken vaker de fiets en kiezen voor een duurzame accommodatie.

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.