Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kwart bestelauto's volgend jaar niet welkom in zero-emissiezone

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Kwart bestelauto's volgend jaar niet welkom in zero-emissiezone
Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

Op 1 januari waren bijna 228.000 bestelauto's in Nederland geregistreerd met een emissieklasse van 4 of lager. Deze voertuigen stoten meer schadelijke stoffen uit en mogen daarom vanaf volgend jaar niet meer in zero-emissiezones komen, tenzij ze een vrijstelling of ontheffing ontvangen. Bestelauto's met emissieklasse 5 of 6 krijgen te maken met een overgangsperiode. Vanaf 1 januari 2025 hebben meerdere gemeenten zo'n zone.

Het aandeel bestelauto's met een lage emissieklasse neemt wel af, volgens het CBS. In 2020 had nog 39 procent van alle bestelauto's een emissielabel van 4 of lager.

Emissieklasse

Van de bedrijven met bestelauto's had 38 procent in 2022, het jaar waarvan het CBS over de meest recente cijfers beschikt, een bestelwagen in een van de laagste emissieklassen. Omdat een steeds kleiner deel van de bestelauto's een lage emissieklasse heeft, is dat percentage bedrijven inmiddels iets lager, zegt het statistiekbureau.

Zestien gemeenten

Vooral in het openbaar bestuur, zoals gemeenten of de politie, en in de landbouw, bosbouw en visserij hadden bedrijven of overheden vaak een bestelwagen in een lagere emissieklasse. Vergeleken met bedrijven in andere sectoren hebben deze ook relatief veel bestelauto's, aldus het CBS. Bouwbedrijven hadden het laagste aandeel bestelauto's die door de zero-emissiezones getroffen kunnen worden.

Volgend jaar voeren zestien gemeenten een zero-emissiezone in, een tiental andere gemeenten wil dat later doen. Gemeenten nemen deze maatregel om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren en de energietransitie in het goederenvervoer te versnellen. In Deventer is het percentage bedrijven met een bestelauto in de lage emissieklassen het hoogst, in Den Haag het laagst.

14 oktober '24 (16:30)

Ook Stellantis-topman vreest voor sluiting Europese fabrieken

Ook de topman van Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep en Alfa Romeo, sluit niet uit dat fabrieken moeten sluiten door groeiende concurrentie uit China. Bestuursvoorzitter Carlos Tavares verwacht dat Chinese autofabrikanten de geplande invoerheffingen van Europa gaan omzeilen door fabrieken in Europa te bouwen.

14 oktober '24 (15:30)

In- en uitchecken met reisapp Arriva in Limburg en deel Duitsland

Met de nieuwe reisapp van Arriva is het mogelijk om vanuit Limburg naar Aken en vanaf daar naar Keulen te reizen zonder een Duits ticket te moeten kopen. Reizigers kunnen in de app in- en uitchecken. Vergeten ze uit te checken, dan doet de app dit automatisch zodra die merkt dat je niet meer in het openbaar vervoer bent. Het systeem is ook te gebruiken bij bussen en treinen van Arriva in Limburg.

14 oktober '24 (14:09)

Werkzaamheden aan Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam

Vanaf maandag 21 oktober 2024 wordt de noordstrook van het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam opnieuw ingericht. Diverse delen van het plein worden op verschillende momenten aangepakt. Het verkeer wordt omgeleid met gele borden. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

14 oktober '24 ( 9:30)

Laadpalenmaker Alfen bij stijgers op Damrak na adviesverhoging

Alfen behoorde maandag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen werd door analisten van zakenbank Kepler Cheuvreux van de verkooplijst gehaald en klom bijna 3 procent. Beleggers reageerden daarnaast op de opheffing van het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox, een branchegenoot van Alfen, door het Franse energiebedrijf Engie. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

13 oktober '24 (14:30)

Engie heft Nederlandse laadpalenmaker EVBox op

Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

11 oktober '24 (13:45)

Fastned wil helpen om vol stroomnet te ontlasten

Fastned is bereid om contractvermogen af te staan op momenten dat er meer stroom wordt gevraagd dan het elektriciteitsnetwerk aankan. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's wil daarmee helpen om stroomstoringen tijdens deze piekmomenten te voorkomen.

11 oktober '24 ( 8:42)

Ruim twee miljoen euro voor aanleg fietstunnel onder spoor Heilooërbos

De gemeente Heiloo ontvangt van de provincie Noord-Holland een bijdrage van 2,2 miljoen euro voor de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een nieuwe fietsroute op Landgoed Nijenburg. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

11 oktober '24 ( 8:33)

Papendrechtsebrug in oktober vijf nachten dicht

Van maandag 21 oktober tot en met donderdag 24 oktober en op maandag 28 oktober 2024 voert Rijkswaterstaat 's nachts werkzaamheden uit op de Papendrechtsebrug (Merwedebrug). Tijdens het werk aan de brug is deze tussen 22.00 en 05.00 uur gesloten voor al het verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat.

11 oktober '24 ( 7:45)

TomTom heeft last van problemen bij autofabrikanten

Navigatiebedrijf TomTom heeft in het derde kwartaal last gehad van problemen in de auto-industrie. Meerdere grote autofabrikanten in Europa en de Verenigde Staten waarschuwden de afgelopen maanden dat hun resultaten tegenvallen, en dat voelt ook de Amsterdamse leverancier van kaarttechnologie. Daar kwam bij dat fabrikanten de introductie van nieuwe automodellen uitstelden, terwijl TomTom voor die auto's technologie zou leveren.

11 oktober '24 ( 6:45)

Musk: zelfrijdende auto Cybercab over twee jaar in productie

Elon Musk presenteerde donderdag zijn zelfrijdende auto tijdens een evenement in de studio van Warner Bros in de buurt van Los Angeles. De wagen die Cybercab heet moet volgens Musk in 2026 in productie gaan. De prijs zal volgens de CEO van SpaceX en X minder dan 30.000 dollar (ruim 27.000 euro) bedragen.