Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘In 2025 tien keer zoveel laadpalen in parkeergarages’

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Er komen meer laadpunten voor elektrische auto’s in parkeergarages. Dat hebben staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en het platform voor parkeren (Vexpan) vandaag afgesproken. In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu. Zo blijven parkeergarages ook voor mensen met een elektrische auto een goede plek waar ze hun auto veilig kunnen parkeren en opladen, nu en in de toekomst. Dit meldt de Rijksoverheid.

Van Veldhoven noemt de afspraken een goede stap: “Als je met de auto op pad bent is parkeren in een parkeergarage vaak een goede optie. Hoe fijn is het dan als je je auto makkelijk kwijt kunt en de batterij na je afspraak weer vol zit. Met deze afspraken komt dat een stap dichterbij. Dat geeft zekerheid en comfort.”

Parkeergarages aantrekkelijker maken

Er zijn in Nederland zo’n 400 parkeergarages, met gemiddeld zo’n 450 parkeerplekken. In ongeveer tweederde van die garages is op dit moment nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. Uit onderzoek van Vexpan, een vereniging waarbij zo’n 120 garagehouders, gemeenten en branchepartijen zijn aangesloten, blijkt dat er veel kansen zijn om dat te verbeteren. Betere kennisdeling en een heldere doelstelling kunnen helpen om ervoor te zorgen dat elektrische rijders in elke parkeergarage terecht kunnen.
André Wielaard, voorzitter van Vexpan: “Voor de leden van Vexpan is gastvrijheid een kernwaarde. We willen dat parkeergarages voor alle automobilisten een aantrekkelijke optie zijn, nu en in de toekomst. Ook voor mensen met een elektrische auto dus. We gaan daarom actief met elkaar aan de slag om kennis te delen en belemmeringen weg te nemen, zodat de betrokken partijen dit zo goed en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Daarmee ondersteunen we tevens het streven van veel gemeenten om het aantal parkeerplekken op straat te reduceren en meer gebruik te maken van garageparkeren.”

Concrete doestelling die de betrokken partijen vandaag vastleggen is dat er in 2025 bij gemiddeld 5 procent van de parkeerplekken in parkeergarages een laadpunt is, en in 2030 bij gemiddeld 10 procent van de plekken. Die percentages zijn gebaseerd op het totale aantal laadpunten dat de komende jaren naar verwachting nodig is. De betrokken partijen monitoren elk half jaar of de aanleg van de laadpunten op schema ligt. Bij nieuwe garages en grote verbouwingen van bestaande garages zijn er volgens Europese regels al minimumeisen aan het aantal laadpunten.

Slimme inrichting voor meer veiligheid

Als onderdeel van de afspraken gaan experts, garagebeheerders en gemeenten samenwerken om laadpunten zo slim mogelijk te plaatsen in de garages. Het parkeren van elektrische auto’s in garages brengt niet meer, maar wel andere risico’s met zich mee dan het parkeren van brandstofauto’s, zo blijkt uit recent onafhankelijk onderzoek. Het goed inrichten van parkeergarages kan de veiligheid verder vergroten. De betrokken partijen zijn daar actief mee aan de slag. Zo hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Vexpan eerder al een kennisdossier over infrastructuur en brandveiligheid in parkeergarages opgesteld.

Klimaatakkoord

Er zijn steeds meer elektrische auto’s op de weg. In 2020 was bijna een kwart van alle personenauto’s die in Nederland zijn verkocht elektrisch. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit, en zijn daarmee goed voor de schone lucht en het klimaat. In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 helemaal uitlaatgasvrij zijn, zodat in 2050 al het verkeer schoon is. Overheden werken samen met netbeheerders en bedrijven om ervoor te zorgen dat er voldoende laadpalen en waterstoftankstations zijn, zodat al die schone voertuigen ook kunnen laden en tanken.

Door: Nationale Transportgids

26 april '24 ( 6:00)

Begin meivakantie: drukke wegen verwacht

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

26 april '24 ( 6:00)

Kwart bestelauto's volgend jaar niet welkom in zero-emissiezone

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.