Rijkswaterstaat: Minder reistijd met invoering twee rijstroken Haringvlietbrug

In de avondspits richting Rotterdam, in de ochtendspits en op de omrijdroute via de snelweg A16 lijkt de extra hinder die ontstaat door de snelheidsbeperking en de wegversmallingen op de Haringvlietbrug beperkt. Hoewel het slechts gaat om een indicatie van de te verwachten extra reistijd, lijkt er minder hinder te ontstaan dan in de eerdere variant waarbij in beide richtingen een rijstrook beschikbaar was. Dit meldt Rijkswaterstaat op basis van een nieuwe modelberekening. 

Vanaf 23 augustus 2021 geldt op de Haringvlietbrug een snelheidsbeperking van 50 km/h en zijn in beide richtingen de rijstroken versmald. Dit moet ervoor zorgen dat het verkeer veilig over de brug kan blijven rijden tot aan de renovatie.

In de praktijk moet nog blijken of dit beeld dat Rijkswaterstaat baseert op een nieuwe modelberekening ook klopt. Zeker de eerste weken ontstaat naar verwachting in beide spitsen extra hinder bovenop de reguliere files door drukte, weersomstandigheden, ongevallen of bijvoorbeeld vakantieverkeer.

Houd rekening met files in beide spitsen

Rijkswaterstaat geeft aan dat bij de nieuwe berekening gaat om een verkeersmodel. 'Dat  is en blijft een model en geeft slechts een indicatie van de te verwachten extra reistijd', zo meldt rijkswaterstaat. 'De A29 is een drukke snelweg waar nu al geregeld files staan, ook zonder maatregelen op de brug. Naar verwachting zullen de eerste weken na 23 augustus in beide spitsen files ontstaan. Het verkeer moet dan nog wennen aan de nieuwe situatie met smallere rijstroken en een lagere snelheid. Ook weersomstandigheden, ongevallen en bijvoorbeeld vakantieverkeer kunnen voor vertragingen zorgen.'

Wel half uur extra reistijd in avondspits richting Bergen op Zoom

De nieuwe modelberekening voor deze aangepaste verkeerssituatie lijkt erop te wijzen dat weggebruikers vooral in de avondspits op de snelweg A29 richting Bergen op Zoom wél rekening moeten houden met ongeveer een half uur extra reistijd bovenop de reguliere files.

Door: Nationale Transportgids