Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis start met baggerwerkzaamheden Maas in Gelderland en Noord-Brabant

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Boskalis Nederland is in opdracht van Rijkswaterstaat gister gestart met baggerwerkzaamheden op de Maas in Gelderland en Noord-Brabant. Bij de werkzaamheden worden neergekomen zand, grind en slib opgezogen. Het zand en grind wordt als grondstof ingezet en het slib wordt gebruikt voor bijvoorbeeld herinrichting van zandwinputten. Het baggeren houdt de Maas bevaarbaar. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De baggerwerkzaamheden maken onderdeel uit van het reguliere onderhoud van de Maas. In totaal worden er op 120 locaties in Zuid Nederland baggerwerkwerkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden zijn door Rijkswaterstaat verdeeld over drie contracten met verschillende aannemers. Boskalis is de tweede aannemer die nu van start gaat en voert die werkzaamheden uit in samenwerking met Van Oord.

Wegnemen knelpunt Heerewaarden prioriteit

Boskalis start met baggeren bij Heerewaarden (gemeente Maasdriel) waar door verzanding de binnenbocht steeds ondieper is geworden en de vaargeul steeds smaller wordt. Bij laag water leidt dat op momenten tot een beperkte toegestane diepgang van de scheepvaart. Nadat dat knelpunt is verholpen gaan Boskalis en Van Oord baggeren bij de toegang naar Kanaal Wessem-Nederweert, tussen Velden en Lomm in Limburg en dan verder stroomafwaarts bij Grave, Ravenstein en Lith. In totaal wordt er 850.000 m3 zand weggebaggerd. Al het vrijkomende materiaal wordt circulair hergebruikt. Het zand en grind wordt als grondstof gebruikt en het slib wordt gebruikt voor herinrichting van zandwinputten. De werkzaamheden duren tot najaar 2022.

Onderhoud vaarwegen

Jaarrond werkt Rijkswaterstaat via meerdere projecten aan aanleg, beheer en onderhoud van de Maas en kanalen in Noord-Brabant, Zuid Gelderland en Limburg. Altijd met het streven om het dagelijks functioneren van vaarweggebruikers, weggebruikers en omwonenden zo min mogelijk te belemmeren, maar overlast is niet altijd te voorkomen. De werkzaamheden zijn nodig, soms vanwege incidenten en storingen, en soms om niet alleen nu, maar ook in de toekomst een vlotte en veilige doorstroming van water én van verkeer op en rond het water te kunnen waarborgen.

Door: Nationale Transportgids

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.

06 februari '24 ( 9:31)

Storing Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C opgelost

Een storing zorgde er de afgelopen tijd voor dat de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C alleen op woensdagen op aanvraag bediend kon worden. Inmiddels is deze storing opgelost. Dat meldt Rijkswaterstaat.