Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023
De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

Rusland was dat tot en met 2022, het jaar van de inval in Oekraïne. Met het instellen van EU-sancties op aardolie en steenkool eind 2022 veranderde dat. Twee jaar geleden kwam nog 8,5 miljoen ton Russisch steenkool aan in Nederlandse havens, vorig jaar was dat een kleine 100.000 ton. De aanvoer van natte bulkgoederen uit Rusland, waar aardolie(producten) en gas bij horen, daalde met 77 procent. In 2023 kwam nog maar een kleine 3 procent van de goederen via zee uit Rusland. De Verenigde Staten sprongen in dat gat. Het land verscheepte 61 procent meer natte bulkgoederen naar Nederland. Zo werden de VS de belangrijkste bron van gas, met 70 procent van de totale import via zee. Voor de oorlog met Oekraïne behoorde die status ook Rusland nog toe.

Forse stijging gasimport

De algehele hoeveelheid goederen uit de VS via zee steeg met 29 procent, waardoor nu 15 procent van de goederen via zeehavens uit dat land komt. Na de VS kwamen de meeste geloste goederen uit achtereenvolgens het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Brazilië en China.

Met het verdwijnen van Russisch gas op de Europese markt werd de behoefte aan alternatieven groter. Dat is terug te zien in de stijging van bijna 26 procent van gasimport via zee. Goederen uit nagenoeg alle andere categorieën werden juist minder verscheept via Nederlandse zeehavens. De aanvoer daalde met bijna 9 procent tot 396 miljoen ton, de afvoer met 5 procent tot 178 miljoen ton.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.