Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boeren zeggen vreedzaam protest te willen tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Boeren zeggen vreedzaam protest te willen tijdens Nijmeegse Vierdaagse
Farmers Defence Force (FDF) wil vrijdag een vreedzaam protest houden tijdens de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. De boerenactiegroep wil geen blokkades met tractoren opwerpen, zegt voorman Mark van den Oever. Omdat burgemeester Hubert Bruls de demonstratie heeft verboden uit vrees voor ongeregeldheden, staan de gemeente en de boerenactiegroep woensdagmorgen om 11.00 uur voor de rechter in Arnhem.

Via een zogeheten voorlopige voorziening wil FDF bij de rechter afdwingen dat Nijmegen de noodverordening intrekt die manifestaties in het centrum en het meenemen van tractoren nu nog verbiedt. FDF heeft aangekondigd met zo'n vijfhonderd trekkers naar de stad te willen komen. Burgemeester Bruls vreest dat dat tot ongeregeldheden kan leiden in het drukke centrum tijdens het grote loopevenement. Bruls zegt dat uit politie-informatie en openbare bronnen blijkt dat er ook andere oproepen rondgaan voor boerenprotestacties met landbouwvoertuigen. Hij is bang dat mensen zich tegen het publiek en ordehandhavers keren.

Niet bepaald vreedzaam

Van den Oever vindt dat de omgekeerde wereld en noemt dit argument een "politiek statement" van Bruls. "Wij kondigen een vreedzame actie aan, maar omdat anderen daar wellicht misbruik van maken, zouden wij niet meer mogen demonstreren?" Van den Oever erkent dat verschillende boerenprotesten de afgelopen weken niet bepaald vreedzaam verliepen. "Maar dat waren ook geen demonstraties van FDF." Hij zegt goede hoop te hebben dat de rechter de noodverordening en het verbod op een manifestatie van tafel veegt.

Voor het centrum van Nijmegen, waar de Vierdaagsefeesten al aan de gang zijn, geldt al sinds vorige week vrijdag een noodverordening die tot vrijdag middernacht geldt. Vanaf donderdag 18.00 uur wordt het gebied van de verordening uitgebreid tot de hele stad.

Gevaarlijk

Bruls zegt dat hij met zijn collega's van de andere gemeenten waar de Vierdaagse doorheen trekt overleg heeft gehad en dat ze unaniem van mening zijn dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is.

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).