Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boeren zeggen vreedzaam protest te willen tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Boeren zeggen vreedzaam protest te willen tijdens Nijmeegse Vierdaagse
Farmers Defence Force (FDF) wil vrijdag een vreedzaam protest houden tijdens de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. De boerenactiegroep wil geen blokkades met tractoren opwerpen, zegt voorman Mark van den Oever. Omdat burgemeester Hubert Bruls de demonstratie heeft verboden uit vrees voor ongeregeldheden, staan de gemeente en de boerenactiegroep woensdagmorgen om 11.00 uur voor de rechter in Arnhem.

Via een zogeheten voorlopige voorziening wil FDF bij de rechter afdwingen dat Nijmegen de noodverordening intrekt die manifestaties in het centrum en het meenemen van tractoren nu nog verbiedt. FDF heeft aangekondigd met zo'n vijfhonderd trekkers naar de stad te willen komen. Burgemeester Bruls vreest dat dat tot ongeregeldheden kan leiden in het drukke centrum tijdens het grote loopevenement. Bruls zegt dat uit politie-informatie en openbare bronnen blijkt dat er ook andere oproepen rondgaan voor boerenprotestacties met landbouwvoertuigen. Hij is bang dat mensen zich tegen het publiek en ordehandhavers keren.

Niet bepaald vreedzaam

Van den Oever vindt dat de omgekeerde wereld en noemt dit argument een "politiek statement" van Bruls. "Wij kondigen een vreedzame actie aan, maar omdat anderen daar wellicht misbruik van maken, zouden wij niet meer mogen demonstreren?" Van den Oever erkent dat verschillende boerenprotesten de afgelopen weken niet bepaald vreedzaam verliepen. "Maar dat waren ook geen demonstraties van FDF." Hij zegt goede hoop te hebben dat de rechter de noodverordening en het verbod op een manifestatie van tafel veegt.

Voor het centrum van Nijmegen, waar de Vierdaagsefeesten al aan de gang zijn, geldt al sinds vorige week vrijdag een noodverordening die tot vrijdag middernacht geldt. Vanaf donderdag 18.00 uur wordt het gebied van de verordening uitgebreid tot de hele stad.

Gevaarlijk

Bruls zegt dat hij met zijn collega's van de andere gemeenten waar de Vierdaagse doorheen trekt overleg heeft gehad en dat ze unaniem van mening zijn dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is.

Door: ANP

06 juni '23 ( 9:22)

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met verdienmodel

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen. Voor clubs levert dat volgens de voetbalbond ook een extra verdienmodel op. Ze moeten dan niet vies zijn van extra reclames op hun parkeerterrein.

05 juni '23 (12:37)

Bouwconcern Heijmans heeft het predicaat Koninklijk ontvangen

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

01 juni '23 (11:52)

Massaontslagen aangekondigd bij autofabriek VDL Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 6:52)

Brand in Oudelande verwoest enkele tientallen caravans

In het Zeeuwse dorp Oudelande heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed in een caravanopslag en de naastgelegen woning. De schuur waarin de caravans waren opgeslagen is daarbij volledig verwoest en wordt gesloopt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland Veilig.

30 mei '23 ( 6:07)

Werknemers autofabriek VDL Nedcar staken dinsdag opnieuw

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.