Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzekeraars merken forse stijging aantal autodiefstallen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Verzekeraars merken forse stijging aantal autodiefstallen
Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.

In totaal telt de organisatie, die voor Nederlandse schadeverzekeraars werkt aan bestrijding van voertuigcriminaliteit, 3645 gestolen personenauto's. Dat is ruim 20 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral in Eindhoven werd er veel gestolen. De Toyota RAV4 was daarbij het gewildste doelwit van criminelen, met 232 gestolen exemplaren. Opvallend is ook de verviervoudiging van het aantal diefstallen van de Kia Sportage, van 19 naar 82 exemplaren.

Ghana

Edwin Karelsen, directeur van Stichting VbV, zegt dat criminelen die veel gestolen modellen vaak in containers laden en per schip naar een land als Ghana vervoeren. De containers zouden amper worden gecontroleerd en in Afrika zijn deze hybrides populair, ook omdat de levering van onderdelen van die wagens daar geen probleem is.

Autodieven hebben volgens hem ook speciale apparatuur ontwikkeld om de wagens snel te kunnen stelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een apparaatje dat ze met een stekker in de koplamp steken om de auto te kunnen starten.

Duurdere auto's

De cijfers laten ook zien dat criminelen zich steeds meer op duurdere auto's richten. De gemiddelde financiële schade per gestolen personenauto is 30 procent opgelopen naar 17.500 euro. De totale schadelast steeg met 60 procent tot 64 miljoen euro.

Ook het aantal gestolen lichte bedrijfsauto's nam met 10 procent toe, naar 915 voertuigen. Daarbij was de Mercedes-Benz Sprinter het vaakst het doelwit. Het aantal bromfietsdiefstallen nam daarentegen circa 5 procent af. Puur in aantallen kwam deze vorm van diefstal wel het vaakst voor, namelijk 4813 keer.

Terughalen lastig

Stichting VbV zet zich er ook voor in om gestolen auto's terug te vinden. Daarbij wordt onder meer gebruikgemaakt van zogenoemde telematica in de voertuigen, waardoor de fabrikant van afstand kan zien waar een voertuig zich bevindt.

"Zo zien we nu nog 227 gestolen auto's in Ghana rondrijden", legt Karelsen uit. Het terughalen van de wagens uit Afrika kan volgens hem wel lastig en kostbaar zijn. Van de meer dan 7000 voertuigen die dit jaar zijn teruggevonden, werd 90 procent gelukkig binnen Nederland aangetroffen. Buiten Nederland doken de voertuigen ook veel op in Duitsland, België, Bulgarije en Polen.

11 juli '25 (14:20)

Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

11 juli '25 (14:20)

Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

11 juli '25 (14:20)

Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

11 juli '25 (13:07)

Veiliger verkeer rondom basisscholen gemeente Westland door vernieuwde schoolzones

De afgelopen maanden zijn schoolzones rondom basisscholen in de gemeente Westland vernieuwd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dankzij nieuwe, herkenbare markeringen, straatmeubilair en oversteekplaatsen zijn deze zones veiliger en overzichtelijker gemaakt voor kinderen, ouders en automobilisten. Daarover bericht de gemeente Westland.

11 juli '25 (11:30)

Verkeershinder op de A4, een uur file tot einde zomervakantie is mogelijk

Houd rekening met ernstige verkeershinder als je deze zomer naar Amsterdam of Schiphol gaat. De A4 gaat vanaf vrijdagavond 11 juli op de schop en dit duurt tot 20 augustus. Automobilisten moeten in beide rijrichtingen rekening houden met een uur extra reistijd. Dat meldt Omroep West.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

11 juli '25 ( 7:58)

Noodlottig ongeval in Eindhoven: auto schept fietsers

Afgelopen nacht is een 19-jarige fietser overleden op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Hij werd daar geschept door een auto. Dat meldt Hart van Nederland.

10 juli '25 (14:07)

Vijf weken geen gemotoriseerd verkeer op Amstelveenseweg

De Amstelveenseweg onder het viaduct van de A10 gaat meer dan vijf weken dicht voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting duurt van vrijdagavond 11 juli 2025 (de start van de zomervakantie in Noord-Holland) tot woensdag 20 augustus (wanneer SAIL Amsterdam begint). Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.