Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noord-Holland verhoogt wegenbelasting maar blijft goedkoopste provincie

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Noord-Holland verhoogt wegenbelasting maar blijft goedkoopste provincie
Bezitters van een benzine- of dieselauto en motoreigenaren in Noord-Holland moeten vanaf 1 januari 9,5 procentpunt meer opcenten betalen, het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting. Ondanks de stijging van gemiddeld 22 euro per jaar blijft het tarief in Noord-Holland het laagst van alle provincies.

De coalitiepartijen VVD, BBB, GroenLinks en PvdA spraken in hun akkoord af de opcenten te verhogen van 67,9 naar 77,4 procent bovenop het landelijke tarief, om de uitgaven te kunnen dekken. De VVD noemde de verhoging eerder "een heikel punt", maar is tevreden dat het Noord-Hollandse tarief het laagste blijft.

In de andere provincies worden de tarieven niet of minder verhoogd, hoewel dat nog officieel moet worden vastgelegd. Het gemiddelde tarief ligt rond de 84 procent. Autobezitters in Noord-Brabant en Utrecht zijn ook relatief goedkoop uit.

Zuid-Holland duurste provincie

In Drenthe, Groningen, Gelderland en Zuid-Holland ligt het tarief boven de 90 procent. In die laatste provincie gaat het tarief naar verwachting omhoog van 95,7 procent naar 98,7 procent. Daarmee wordt Zuid-Holland de duurste provincie. Groningen bezet nu nog die plaats, maar die provincie heeft besloten het tarief de komende vier jaar te bevriezen.

De verhoging van de opcenten in Noord-Holland betekent dat een eigenaar van een Kia Picanto ruim 105 euro per jaar kwijt is in plaats van de huidige ruim 92 euro, bovenop de landelijke wegenbelasting van 136,50 euro. Iemand met een Range Rover P400 betaalt jaarlijks 84 euro meer aan opcenten, becijfert de provincie.

269 miljoen euro

Voor motoreigenaren stijgen de opcenten in Noord-Holland met een dikke 2 euro. Elektrische auto's zijn landelijk tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting

Noord-Holland strijkt van ongeveer 1,2 miljoen auto- en motorbezitters naar verwachting 269 miljoen euro op, waarvan een kleine 40 miljoen uit de hogere opcenten en de voorziene groei van het wagenpark, inclusief lease-auto's in de provincie. De totale begrote inkomsten in 2024 bedragen 637 miljoen euro.

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.