Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Snellere deelscooters meer in trek sinds invoering helmplicht

Door ANP
schedule 4 min
Snellere deelscooters meer in trek sinds invoering helmplicht
Gebruikers van deelscooters kiezen sinds de invoering van de helmplicht vaker voor een snellere bromfiets dan voor een snorfiets. Dat laten deelscooteraanbieders Felyx en Check weten. Sinds 1 januari is het verplicht om een helm te dragen op snorfietsen, die maximaal 25 kilometer per uur kunnen en op het fietspad mogen rijden. Voor bromfietsen, met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, gold die helmplicht al.

"Door de helmplicht zien wij een verschuiving van de snorfiets naar de bromfiets", constateert een woordvoerder van Felyx. Nu ze sowieso een helm op moeten, zijn gebruikers van de elektrische deelscooters van het bedrijf geneigd om voor een snellere bromfiets te kiezen, zegt hij.

Enquête

Bij Check wordt in steden waar zowel snor- als bromfietsen beschikbaar zijn inmiddels bij ongeveer de helft van de ritten voor een 45 kilometerscooter gekozen. Voor de invoering van de helmplicht was dat nog zo'n 30 procent, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Die toenemende voorkeur voor de bromfiets bleek ook uit een recente enquête van Check onder appgebruikers. Slechts ongeveer een derde van de respondenten zei een voorkeur te houden voor de snorfiets van 25 kilometer per uur.

Kosten

Volgens de Check-woordvoerder verhoogt de helmplicht in het algemeen de drempel om een deelscooter te pakken. Ook Felyx ziet een afname in het gebruik van de scooters, hoewel dat volgens een woordvoerder ook andere oorzaken kan hebben. "Ook zien wij dat nu mensen gewend zijn aan de helm en dit 'erbij hoort', men toch weer sneller op een deelscooter stapt."

Topkoffers op scooters

Check laat verder weten dat de kosten voor het bedrijf zijn toegenomen door de helmplicht. Zo moesten er topkoffers op de scooters worden geïnstalleerd en moeten de helmen regelmatig worden schoongemaakt. "Verder zien we een toename in de diefstal van helmen. De betaalbaarheid voor de consument komt hierdoor onder druk te staan."

Go Sharing, met deelscooters in onder andere Den Haag, Rotterdam en Groningen, was niet bereikbaar voor een reactie.

Door: ANP

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.