Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervolgonderzoeken voor de uitwerking van betalen naar autogebruik gepubliceerd

Door Nationale Transportgids
schedule 9 min
Vervolgonderzoeken voor de uitwerking van betalen naar autogebruik gepubliceerd
In het coalitieakkoord is afgesproken dat in 2030 betalen naar gebruik wordt ingevoerd ter vervanging van de huidige motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2030 betalen autobezitters van personen- en bestelauto’s geen vast bedrag meer voor autobezit, maar een bedrag per kilometer voor autogebruik. Om keuzes te kunnen maken voor de uitwerking van betalen naar gebruik is vervolgonderzoek gedaan naar een aantal onderwerpen. Deze vervolgonderzoeken over de mogelijkheden voor invulling van het kilometertarief, effecten op autobelastingen en inkomenseffecten en het nalevingsgedrag van autobezitters wanneer de kilometerteller wordt gebruikt voor het registreren van het aantal gereden kilometers, zijn nu gepubliceerd. Dit meldt Rijksoverheid.

Op dit moment liggen belangrijke onderdelen van Betalen naar Gebruik, zoals de manier waarop de tarieven worden bepaald (tariefstructuur), nog niet vast. De vervolgonderzoeken helpen het kabinet om inzicht te krijgen in de keuzes die nog te maken zijn en de gevolgen van deze keuzes.

Vervolgonderzoek tariefstructuur

Voor betalen naar gebruik moet worden bepaald wat een automobilist per kilometer gaat betalen. In het najaar van 2022 is onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende opties voor de tariefstructuur. Dit vervolgonderzoek actualiseert het onderzoek uit 2022. Ook wordt in het vervolgonderzoek gekeken naar meer mogelijkheden voor de invulling van het kilometertarief. Zo is een mogelijkheid onderzocht waarbij het kilometertarief afhangt van het gewicht van de auto en of een auto elektrisch is. Ook is opnieuw onderzoek gedaan naar tarieven en effecten van de mogelijkheid van één kilometertarief voor personenauto’s en één kilometertarief voor bestelauto’s. 

Voor alle opties is gekeken naar de regionale effecten en naar de inkomenseffecten voor verschillende huishoudtypen, naar de effecten op overheidsinkomsten en op de uitstoot van schadelijke stoffen door autoverkeer. Een steeds groter deel van het wagenpark zal in de toekomst elektrisch zijn. Daarom is onderzocht hoe de tarieven en effecten daarvan zich op de langere termijn ontwikkelen.

Vervolgonderzoek nalevingsgedrag

Om te bepalen hoeveel belasting iemand betaalt, wordt van elke auto het aantal gereden kilometer per jaar bepaalt. In aanvulling op het onderzoek naar de verschillende manieren waarop je kilometers kunt registreren, geeft het rapport meer inzicht in de fraudegevoeligheid van kilometerregistratie op basis van de kilometerteller van de auto. Ook is daarbij onderzocht welke maatregelen kunnen worden genomen om het nalevingsgedrag te bevorderen en fraude te voorkomen. En er is gekeken hoe betrokken overheidsorganisaties betalen naar gebruik kunnen gaan uitvoeren en handhaven.

Internetconsultatie

Het kabinet neemt de onderzoeksresultaten mee bij het maken van keuzes voor de invulling van betalen naar gebruik. Zodra de besluiten zijn genomen start een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik. Dan kunnen ook burgers en bedrijven hun ideeën inbrengen. Tegelijkertijd gaat het conceptwetsvoorstel voor advies en toetsing naar verschillende uitvoeringsorganisaties en adviesinstanties, zoals de Belastingdienst en de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle inbreng wordt verwerkt in een nieuwe versie van het wetsvoorstel, die dit najaar voor advies naar de Raad van State gaat. In het voorjaar van 2024 wordt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.

29 september '23 ( 8:05)

Arriva licht klanten in na datalek en treft maatregelen

Arriva heeft dinsdag 19 september 2023 een datalek geconstateerd. Het betrof een lek bij één specifiek formulier: het contactformulier op de website. Mogelijk zijn gegevens inzichtelijk geweest voor onbevoegden. Daarover bericht Arriva.

29 september '23 ( 7:53)

Gemeentelijke Pluim voor Rebro Transport uit Rucphen

Tijdens het Open Huis van de gemeente Rucphen heeft Rebro Transport uit Rucphen, een transportbedrijf met circa tweehonderd medewerkers, een Gemeentelijke Pluim ontvangen. Dat meldt Internetbode.nl.

28 september '23 (15:22)

Doek gevallen voor reisorganisatie Vacansoleil

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (14:15)

Fastned verdrievoudigt aantal snellaadstations in Duitsland na winnen belangrijke kavels

Snellaadbedrijf Fastned heeft twee belangrijke kavels gewonnen als onderdeel van de landelijke aanbesteding 'Deutschlandnetz'. De kavels bestaan uit 92 gebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland. Dat meldt Fastned.

28 september '23 (12:37)

Ruim 100 aanhangers van Extinction Rebellion lopen weer tunnelbak A12 in

Ruim honderd aanhangers van Extinction Rebellion zijn donderdag weer de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen. Net als woensdag blokkeren ze daar de snelweg, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken. Een enkele agent kijkt toe, maar verder doet de politie niets, ziet een ANP-verslaggever. Verkeersregelaars houden het verkeer tegen aan het begin van de weg.

28 september '23 (12:09)

Werkzaamheden bij kruising Lorenzstraat in Veenendaal

Van 2 tot en met 6 oktober 2023 zijn er onderzoekswerkzaamheden rond de kruising van de Lorentzstraat met de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, richting Buurtlaan Oost en richting A12. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats en geven niet veel verkeershinder. Dit meldt de Provincie Utrecht.

28 september '23 ( 7:07)

Grote IT-storing Volkswagenfabrieken verholpen

Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

27 september '23 (14:22)

Binnenkort flitsbezorging door jongeren onder 16 jaar verboden

"Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

27 september '23 (13:07)

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in; politie houdt niet tegen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.