Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervolgonderzoeken voor de uitwerking van betalen naar autogebruik gepubliceerd

Door Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Vervolgonderzoeken voor de uitwerking van betalen naar autogebruik gepubliceerd
In het coalitieakkoord is afgesproken dat in 2030 betalen naar gebruik wordt ingevoerd ter vervanging van de huidige motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2030 betalen autobezitters van personen- en bestelauto’s geen vast bedrag meer voor autobezit, maar een bedrag per kilometer voor autogebruik. Om keuzes te kunnen maken voor de uitwerking van betalen naar gebruik is vervolgonderzoek gedaan naar een aantal onderwerpen. Deze vervolgonderzoeken over de mogelijkheden voor invulling van het kilometertarief, effecten op autobelastingen en inkomenseffecten en het nalevingsgedrag van autobezitters wanneer de kilometerteller wordt gebruikt voor het registreren van het aantal gereden kilometers, zijn nu gepubliceerd. Dit meldt Rijksoverheid.

Op dit moment liggen belangrijke onderdelen van Betalen naar Gebruik, zoals de manier waarop de tarieven worden bepaald (tariefstructuur), nog niet vast. De vervolgonderzoeken helpen het kabinet om inzicht te krijgen in de keuzes die nog te maken zijn en de gevolgen van deze keuzes.

Vervolgonderzoek tariefstructuur

Voor betalen naar gebruik moet worden bepaald wat een automobilist per kilometer gaat betalen. In het najaar van 2022 is onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende opties voor de tariefstructuur. Dit vervolgonderzoek actualiseert het onderzoek uit 2022. Ook wordt in het vervolgonderzoek gekeken naar meer mogelijkheden voor de invulling van het kilometertarief. Zo is een mogelijkheid onderzocht waarbij het kilometertarief afhangt van het gewicht van de auto en of een auto elektrisch is. Ook is opnieuw onderzoek gedaan naar tarieven en effecten van de mogelijkheid van één kilometertarief voor personenauto’s en één kilometertarief voor bestelauto’s. 

Voor alle opties is gekeken naar de regionale effecten en naar de inkomenseffecten voor verschillende huishoudtypen, naar de effecten op overheidsinkomsten en op de uitstoot van schadelijke stoffen door autoverkeer. Een steeds groter deel van het wagenpark zal in de toekomst elektrisch zijn. Daarom is onderzocht hoe de tarieven en effecten daarvan zich op de langere termijn ontwikkelen.

Vervolgonderzoek nalevingsgedrag

Om te bepalen hoeveel belasting iemand betaalt, wordt van elke auto het aantal gereden kilometer per jaar bepaalt. In aanvulling op het onderzoek naar de verschillende manieren waarop je kilometers kunt registreren, geeft het rapport meer inzicht in de fraudegevoeligheid van kilometerregistratie op basis van de kilometerteller van de auto. Ook is daarbij onderzocht welke maatregelen kunnen worden genomen om het nalevingsgedrag te bevorderen en fraude te voorkomen. En er is gekeken hoe betrokken overheidsorganisaties betalen naar gebruik kunnen gaan uitvoeren en handhaven.

Internetconsultatie

Het kabinet neemt de onderzoeksresultaten mee bij het maken van keuzes voor de invulling van betalen naar gebruik. Zodra de besluiten zijn genomen start een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik. Dan kunnen ook burgers en bedrijven hun ideeën inbrengen. Tegelijkertijd gaat het conceptwetsvoorstel voor advies en toetsing naar verschillende uitvoeringsorganisaties en adviesinstanties, zoals de Belastingdienst en de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle inbreng wordt verwerkt in een nieuwe versie van het wetsvoorstel, die dit najaar voor advies naar de Raad van State gaat. In het voorjaar van 2024 wordt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.