Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Overheid moet van de FNV ingrijpen bij cao-conflict streekvervoer

Door ANP
schedule 4 min
Overheid moet van de FNV ingrijpen bij cao-conflict streekvervoer
De overheid moet ingrijpen in het langslepende cao-conflict in het streekvervoer, vindt vakbond FNV. De vakbond roept zowel het kabinet als provinciale besturen op om tot een oplossing te komen.

Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zijn werknemers in het streekvervoer mede overwerkt doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt FNV hen mede verantwoordelijk.

Financieel bijspringen 

Waar de overheden precies mee moeten komen, zei de vakbond niet. Financieel bijspringen zodat werkgevers de knelpunten kunnen wegnemen, is volgens Van der Gaag een optie. Ook voor andere ideeën staat de vakbond open. "We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost."

Provinciale Statenverkiezingen 

Ook op 15 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, staan stakingen gepland. Hier is veel kritiek op, aangezien het openbaar vervoer voor veel mensen noodzakelijk is om naar de stembus te kunnen. Dit is volgens Van der Gaag niet nodig, mits de overheid "als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden".

'Kabinet speelt geen rol' 

Het kabinet heeft tot dusver zich juist afzijdig gehouden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) heeft meermaals benadrukt dat het aan de werkgevers en werknemers is om eruit te komen. Daarin speelt het kabinet geen rol, zei ze bij herhaling. Wel hoopt ze dat de partijen er snel uitkomen, zodat de reiziger geen last meer heeft van stakingen.

In het streekvervoer wordt al langere tijd gestaakt voor een beter loon en betere werkomstandigheden. FNV, maar ook vakbond CNV, zeggen nog maanden langer te kunnen staken. Beide vakbonden zeggen dat hun stakingskassen nog lang niet leeg zijn. "We hebben diepe zakken", klinkt het bij FNV.

Door: ANP 

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

23 maart '23 ( 9:22)

EU-top praat niet over patstelling over verbod op brandstofauto

De EU-leiders buigen zich donderdag op hun top in Brussel niet over de patstelling over het uitbannen van de brandstofauto. Plotselinge criticus Duitsland en de Europese Commissie zoeken nog naarstig naar een uitweg uit hun meningsverschil, zeggen EU-bronnen. Maar dat kan zomaar pas volgende week of nog later worden.

22 maart '23 (15:22)

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto's, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren brandstofexperts. Dat komt doordat Amerikaanse en Europese olieraffinaderijen worstelen om voldoende geschikte grondstoffen te vinden om de hoogwaardige benzine te maken.

22 maart '23 (10:03)

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

22 maart '23 ( 9:41)

Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

22 maart '23 ( 9:37)

Gemeente sluit verboden ontmoetingsplaats motorclub in Utrecht

Een pand in Utrecht dat dienst leek te doen als ontmoetingsplaats voor een verboden motorclub is gesloten door de gemeente, meldt de politie dinsdag. Op maandag viel de politie het pand binnen in opdracht van het Openbaar Ministerie, nadat er "signalen" waren dat het pand voor de ontmoetingen werd gebruikt. Zes mensen zijn aangehouden.

21 maart '23 (11:17)

Hop On Hop Off-festival in Breda: extra pendelbussen

Het grootste speciaalbier- en foodtruckfestival  van de Benelux is in aantocht. Hop On Hop Off vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april 2023 in de Kunstijsbaan in Breda. Vervoerder Arriva zet deze dagen extra bussen in. Dat meldt Arriva.