Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheid moet van de FNV ingrijpen bij cao-conflict streekvervoer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Overheid moet van de FNV ingrijpen bij cao-conflict streekvervoer
De overheid moet ingrijpen in het langslepende cao-conflict in het streekvervoer, vindt vakbond FNV. De vakbond roept zowel het kabinet als provinciale besturen op om tot een oplossing te komen.

Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zijn werknemers in het streekvervoer mede overwerkt doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt FNV hen mede verantwoordelijk.

Financieel bijspringen 

Waar de overheden precies mee moeten komen, zei de vakbond niet. Financieel bijspringen zodat werkgevers de knelpunten kunnen wegnemen, is volgens Van der Gaag een optie. Ook voor andere ideeën staat de vakbond open. "We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost."

Provinciale Statenverkiezingen 

Ook op 15 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, staan stakingen gepland. Hier is veel kritiek op, aangezien het openbaar vervoer voor veel mensen noodzakelijk is om naar de stembus te kunnen. Dit is volgens Van der Gaag niet nodig, mits de overheid "als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden".

'Kabinet speelt geen rol' 

Het kabinet heeft tot dusver zich juist afzijdig gehouden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) heeft meermaals benadrukt dat het aan de werkgevers en werknemers is om eruit te komen. Daarin speelt het kabinet geen rol, zei ze bij herhaling. Wel hoopt ze dat de partijen er snel uitkomen, zodat de reiziger geen last meer heeft van stakingen.

In het streekvervoer wordt al langere tijd gestaakt voor een beter loon en betere werkomstandigheden. FNV, maar ook vakbond CNV, zeggen nog maanden langer te kunnen staken. Beide vakbonden zeggen dat hun stakingskassen nog lang niet leeg zijn. "We hebben diepe zakken", klinkt het bij FNV.

Door: ANP 

17 juni '24 (15:00)

Slachtoffers fatbikeongeval in Breda 8 en 13 jaar oud

De twee kinderen die zaterdag gewond raakten bij een ongeluk met een fatbike in Breda, zijn meisjes van 8 en 13 jaar oud. Dat meldt de politie. Het meisje van 8 werd zaterdag met zware verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam, het 13-jarige slachtoffer werd naar een ziekenhuis in Breda gebracht.

17 juni '24 (14:00)

Eerste auto's gehaald uit ingestorte parkeergarage Nieuwegein

Vijftien auto's zijn maandag uit de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Het gaat om auto's die op de begane grond van de parkeergarage stonden in een gebied dat door de gemeente als veilig is aangemerkt, zo maken het ziekenhuis en Q-Park bekend.

17 juni '24 (12:15)

Dinsdag mogelijk wateroverlast in zuidoosten en extra drukke avondspits

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 ( 8:45)

Veel files rond Amsterdam

De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

17 juni '24 ( 7:15)

A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

17 juni '24 ( 6:00)

Modder op parkeerterrein in Harlingen: meeste auto's weer los

Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

14 juni '24 (13:15)

Druk bij autobedrijven na storing bij RDW

Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

14 juni '24 (12:15)

Files op wegen richting Duitsland vanwege identiteitscontroles

Op verschillende wegen richting Duitsland zijn vrijdagochtend files ontstaan omdat identiteitscontroles plaatsvinden bij de Duitse grens vanwege het EK voetbal. Op die manier proberen onze oosterburen supporters die bekendstaan als gewelddadig, te weren. Rond het middaguur is het druk op de wegen van Arnhem, Venlo en Roermond richting de Duitse grens.

14 juni '24 ( 9:01)

Slachtemarathon: Arriva zet negentig pendelbussen in

Zaterdag 15 juni 2024 nemen 13.500 mensen deel aan de Slachtemarathon. Dit Friese wandel- en hardloopevenement start dit jaar in Oosterbierum. De finish is circa 42 kilometer verderop in Raerd. Arriva zet deze dag een recordaantal pendelbussen in. Dat meldt Arriva.

14 juni '24 ( 7:00)

Nederlandse export stijgt na bijna een jaar weer

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.