Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Steeds meer Nederlanders maken gebruiken van deelauto's van Greenwheels

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
Steeds meer Nederlanders maken gebruiken van deelauto's van Greenwheels
Nederlanders maken steeds meer gebruik van deelauto's, merkt ook Greenwheels. Het deelautobedrijf zag het aantal gebruikers vorig jaar met meer dan de helft oplopen. Daarbij nam de gereden afstand met een vijfde toe. Eerder deze week meldde branchegenoot SHARE NOW ook al een forse groei.

Volgens Greenwheels, naar eigen zeggen marktleider in Nederland, is Amsterdam de stad waar mensen het meest gebruikmaken van deelauto's. Daar rijden inmiddels 848 Greenwheels-wagens rond. Ook buiten de Randstad is er meer vraag naar deelauto's ontstaan. Greenwheels zette vorig jaar bijvoorbeeld zijn eerste deelauto's neer in Culemborg, Winsum en Bodegraven.

In totaal zijn er 378 nieuwe auto’s geplaatst door het bedrijf, waardoor het wagenpark is gegroeid tot meer dan 2500 wagens. Hoeveel mensen er vorig jaar precies in die auto's stapten, is niet naar buiten gebracht.

Oorzaken populariteit

Greenwheels wijst in een verklaring verschillende oorzaken aan van de toenemende populariteit. Na de roerige coronajaren zit ook het zakelijk segment weer in de lift, merkt de onderneming bijvoorbeeld op. Ook de gestegen kosten van autobezit spelen waarschijnlijk een rol. "Nog niet eerder betaalden particulieren en bedrijven zo veel voor het bezitten van een auto en stegen benzine- en dieselprijzen naar recordhoogte", stelt Greenwheels-directeur Andrew Berkhout.

SHARE NOW beroept zich erop marktleider in Europa te zijn. De in Berlijn gevestigde onderneming is in ons land actief in Amsterdam en zag haar auto’s daar de helft meer kilometers maken dan een jaar eerder, werd eerder deze week al bekend. Het aantal Nederlandse klanten van SHARE NOW is het afgelopen jaar met een derde gestegen.

Door: ANP

27 januari '23 (12:48)

Extra bussen van en naar Berregse Vastenavend

Zaterdag 28 januari 2023 is de start van het Berregse Vastenavend. Behalve op deze dag rijden op andere dagen (zaterdag 4 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari, zondag 19 februari en maandag 20 februari) overdag, 's avonds en 's nachts extra bussen. Dat meldt Arriva.

27 januari '23 (12:10)

Klimaatactivist mag van rechter niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

27 januari '23 (11:01)

Extinction Rebellion praat vrijdag met OM over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

27 januari '23 ( 8:11)

Bijna alle medewerkers Lightyear verliezen hun baan

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Dat bedrijfsonderdeel bood werk aan ongeveer 620 van de 650 medewerkers. De rechter in Den Bosch heeft een curator aangesteld en die zal komende tijd gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een doorstart in zit.

27 januari '23 ( 7:15)

Nog geen besluit Den Haag over maatregelen rond blokkade A12

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen om een aangekondigde blokkade van de snelweg A12 te voorkomen. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, is niet bij elkaar gekomen. "Op dit moment hebben we er niets over te melden", laat een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen weten.

26 januari '23 (22:43)

Prijsplafond van 100 dollar per vat Russische diesel overwogen

De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.

25 januari '23 (12:11)

Eerste deel werkzaamheden fietspad F200 tussen Haarlem en Amsterdam afgerond

De F200 is een nieuw fietspad tussen Haarlem en Amsterdam. Het werk aan het eerste deel van deze langgerekte fietsroute is in december afgerond. Deze werkzaamheden begonnen in Amsterdam en eindigden in Halfweg. Het andere deel (het fietspad tussen de Weerenbrug en restaurant De Zoete Inval) wordt op korte termijn aangepakt. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer.

25 januari '23 ( 8:32)

Laadpalenbedrijf Park 'n Charge krijgt 1,6 miljoen van Rabobank

Rabobank steekt 16,4 miljoen euro in de Nederlandse laadpalenexploitant Park ‘n Charge. Park ‘n Charge wil zijn netwerk van 6000 laadpunten door heel Nederland met deze financiering in de komende twee jaar meer dan verdubbelen.

25 januari '23 ( 8:11)

Door chiptekort is Europese verkoop bedrijfswagens gedaald

In de Europese Unie zijn vorig jaar flink minder nieuwe bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkocht. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA is dit vooral te wijten aan de leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips.

24 januari '23 (18:52)

Moederbedrijf DAF haalt recordwinst door grote vraag naar nieuwe trucks

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald. Het moederbedrijf van DAF had zowel in de Verenigde Staten als in Europa veel vraag naar nieuwe trucks. In de VS kwam dat door een verouderd wagenpark dat aan vervanging door schonere vrachtwagens toe is. DAF had vooral wind mee door de aantrekkende economie na een aantal coronajaren.