Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO: Chiptekort zorgt voor moeizaam herstel autobranche na corona

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De autobranche herstelt moeizaam van de coronacrisis. Dat concludeert ABN AMRO in een analyse over de automarkt. De verkoop van nieuwe auto's stokt, onder meer door productieproblemen vanwege een wereldwijd tekort aan chips. De tweedehandsverkoop gaat wel goed, vooral ook omdat mensen die niet willen wachten op een nieuwe auto kiezen voor een gebruikte wagen.

Voor de hele autosector voorziet ABN AMRO dit jaar een groei van 3,5 procent. Deze groei volgt op een krimp van 6,5 procent vorig jaar toen de crisis hard toesloeg. Autobedrijven hielden hun deuren een tijd gesloten en ook in fabrieken werd de productie verstoord. Consumenten dachten op hun beurt wel twee keer na alvorens een grote aankoop als een auto te doen vanwege de onzekerheden.

Dit jaar is de situatie anders, nu winkels en bedrijven weer open zijn en het vertrouwen onder consumenten is toegenomen. De verkoop van nieuwe auto's bleef tot en met augustus 3,4 procent achter bij die van vorig jaar. Vooral in het eerste kwart van 2021 werden, mede door winkelsluitingen, minder nieuwe auto's verkocht. In het tweede kwartaal zette het herstel in, maar de problemen met leveringen door onder meer chiptekorten blijven de verkoop van nieuwe auto's dwarszitten.

Tweedehands auto's steeds duurder

De verkoop van tweedehands auto's blijft het goed doen. Dit jaar werden door bedrijven 5 procent meer tweedehands auto’s verkocht aan consumenten in vergelijking met vorig jaar. In 2020 was ook al sprake van groei, onder andere doordat mensen niet met het openbaar vervoer wilden reizen vanwege corona. Vooral in de laatste maanden worden tweedehands auto's steeds duurder. Dat komt door een grotere vraag en een kleinere voorraad.

Van alle 356.051 verkochte nieuwe auto's vorig jaar was ruim een vijfde een volledig elektrische aangedreven model. Daarmee was 3,2 procent van het Nederlandse wagenpark elektrisch, tegenover 2,3 procent in 2019. De elektrificatie wordt naar verwachting dit jaar geremd door gebrek aan onderdelen en het wegvallen van subsidies en fiscale voordelen, aldus ABN AMRO. Daarnaast hebben elektrische auto's minder onderhoud nodig, wat mogelijk minder werk oplevert voor garages.

Personeelstekort

Verder merkt ABN AMRO op dat de autosector kampt met personeelstekorten. In het derde kwartaal van dit jaar staan er 4600 vacatures open. Dat betekent een stijging van 48 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Doordat auto’s steeds meer gebruik maken van elektronica is er vooral vraag naar personeel met kennis van informatietechnologie.

Door: ANP

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.