Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond CNV positief over nieuw autocontract VDL Nedcar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vakbond CNV noemt het contract dat autofabrikant VDL Nedcar heeft gesloten voor de bouw van elektrische auto's van de Amerikaanse start-up Canoo "positief nieuws". "Medewerkers in Born willen continu weten wat hun toekomst wordt als het contract met BMW afloopt. Dit is nog niet voldoende, maar geeft perspectief en daar zijn mensen naar op zoek", zegt vakbondsbestuurder Robert Wonnink.

VDL Nedcar was op zoek naar nieuwe opdrachtgevers nadat BMW besloot geen auto's meer door VDL Nedcar te laten bouwen, maar de productie van de eigen auto's en die van dochtermerk Mini naar eigen fabrieken over te hevelen. De productie voor het Duitse merk loopt tot eind 2023 en zal niet in het geding komen door de nieuwe opdracht, stelt VDL Nedcar.

CNV hoopt dat het contract als een katalysator werkt voor andere partijen die met de autobouwer praten. VDL Nedcar bevestigde al met andere partijen in gesprek te zijn. Details daarover zijn nog niet bekend. Het kabinet heeft VDL Nedcar de afgelopen tijd geholpen met de zoektocht naar een nieuwe klant, zei minister Stef Blok (Economische Zaken).

Nieuwe productielijn 

Volgens Wonnink moet voor de nieuwe auto’s een nieuwe productielijn gebouwd worden. Wat dat betekent voor de werkgelegenheid is nog onbekend. Voor de duizend auto’s die tegen eind 2022 geproduceerd zullen worden, zijn ongeveer 1100 mensen nodig, zegt Wonnink. Momenteel werken ongeveer 4500 mensen in Born. De vakbond hoopt eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over het aantal banen.

In 2023 moet de productie van de Canoo-auto's naar 15.000 stuks. Canoo wil zeker tot 2028 auto's door de Limburgse autofabrikant laten bouwen. Canoo heeft een elektrisch platform ontworpen waarop het verschillende soorten auto's kan bouwen, zoals een bezorgbusje of een pick-uptruck. Bij VDL Nedcar zal het zogeheten Lifestyle Vehicle worden gebouwd, een SUV met plaats voor maximaal zeven personen en een bereik van 400 kilometer op een volle batterij.

Positief nieuws

De Provincie Limburg noemt het contract een "belangrijke stap richting de toekomst" en wijst ook op het perspectief dat dit contract geeft voor de werkgelegenheid en aan de ondersteuning van de economie in Limburg. Daarnaast past het plan om elektrische auto's te gaan bouwen ook in de visie van de provincie voor innovatie en duurzaamheid in de regio.

Vliegwiel

Vakbond FNV sluit zich aan bij CNV. "Dit is positief nieuws en betekent in ieder geval tot 2028 werk voor 1100 mensen", zegt een woordvoerster. De bond spreekt ook de hoop uit dat het contract "een aantrekkende werking heeft op andere merken". Het contract zou volgens de bond zelfs een soort vliegwiel kunnen zijn voor het aantrekken van andere innovatieve autotechnieken, zoals auto's op zonne-energie of waterstof.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.