Steigerbouwbedrijf kiest voor nieuwe Scania 520S V8 bakwagen

Steigerbouwbedrijf SIW uit Numansdorp rijdt sinds deze maand met een compleet nieuw wagenpark. Eigenaar Ad van der Meer verving zijn beide trucks door twee nieuwe Scania 520S V8 8x2/*6 bakwagens met een gestuurde voorloop- en naloopas en met daarop een vijf keer gestempelde Hiab 54 ton/m cabinekraan. Ook de bijbehorende schamelaanhangwagens zijn vervangen. Dit meldt Scania.

“Ik had verschillende offertes gevraagd, maar de keuze ging al gauw richting de V8. Wat zeker ook meespeelt, is dat we een goede relatie hebben met de Scania-dealer in Hoogvliet’, aldus chauffeur Martin Boekhout.  “Wij willen eigenlijk zoveel mogelijk one-stop-shoppen. Dus regelt de dealer niet alleen de aflevering, maar ook het onderhoud, het onderhoud aan de trailer, de financiële kant en de verzekering en zaken als bijv. het uitlezen van de tachograaf voor ons. Ontzorgen en korte lijnen, daar gaat het om.”

Zwaar belast

Volgens Martin koopt SIW dan wel mooi uitgeruste trucks, er wordt wel écht en veel mee gewerkt. “Ze worden zwaar belast. Door de zeven keer uitschuifbare kraan waar ook nog een vier keer uitschuifbare jib op staat, zijn de eisen aan de truck zelf heel hoog. Want wij kunnen tot 28,5 meter ver reiken. Dan komen er enorme krachten op het onderstel te staan. Van Scania weet je dat je af-fabriek én het laagste chassis in de markt én tegelijk een heel sterk chassis met een innerliner over de hele lengte kunt kopen. Dat vergemakkelijkt ook de montage van de achttons stempel voorop. Want we kranen vaak over de voorkant.”

“Door de sturende voor- en naloopas is de truck verrassend wendbaar terwijl de overhang achter nog niet eens extreem groot is. En dankzij de luchtvering rondom, kunnen we de truck heel stabiel stempelen door die te laten zakken. Wat ook verrassend goed uitpakt, is hoe goed we de nieuwe Scania 10 tons vooras kunnen uitnutten. Als ik leeg ben, zie ik op de aslastindicatie dat er 9,6 ton druk op de as staat tegen een 9,2 ton beladen.”

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Scania