Utrecht gaat vrachtwagens weren van historische grachten

Utrecht neemt gaat vanaf maart zwaar verkeer weren van de grachten in de binnenstad. De Utrechtse werven zijn een rijksmonument en belangrijk erfgoed. Om dit erfgoed te behouden en beschermen neemt de gemeente extra maatregelen om zwaar verkeer op de grachten te weren. Dit meldt de gemeente Utrecht.

De huidige aslastbeperking van maximaal twee ton blijkt niet voldoende om te voorkomen dat er zwaar verkeer over de grachten met werfkelders rijdt. Om beter te kunnen handhaven, stelt de gemeente daarom vanaf 2 maart een vrachtwagenverbod in. Dit verbod wordt kenbaar gemaakt door borden aan het begin van grachten.

Breedtebeperkingen

Aanvullend hierop komen er breedtebeperkingen op een aantal locaties, zodat vrachtwagens niet meer over de betreffende grachten kunnen rijden. De locaties van de breedtebeperkingen kunnen nog veranderen, omdat de gemeente samen met de omwonenden hierin een definitieve keuze gaat maken.

Locaties

Het verbod gaat gelden op de Oudegracht, Nieuwegracht, Plompetorengracht, Drift en de Kromme Nieuwegracht waar als sinds december 2019 een vrachtwagenverbod van kracht is.

Door: Nationale Transportgids