Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bijzondere Trans Europ Expres komt naar Transport Museum

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep haalt deze maand de laatste Nederlandse Trans Europ Expres-trein op. Al meer dan tien jaar staat de trein stil op een verlaten rangeerterrein bij het Centraal Station in Amsterdam. Omdat dit terrein op de schop gaat wil het museum het symbool van luxe en vooruitgang uit de jaren ’50 veilig stellen en in twee stappen naar het museum vervoeren. Dit meldt het NTM.

Deze eerste stap vindt plaats op donderdag 19 augustus en vrijdag 20 augustus. De trein zal met een snelheid van zo’n 20 km per uur de Dijksgracht verlaten, eerst naar de Watergraafsmeer gaan en daarna dóór Amsterdam Centraal Station rijden en stoppen aan de andere kant van het station op het emplacement van de NS werkplaats ‘Zaanstraat’. Daar worden de wagons overgeladen op trailers.

De tweede stap vindt plaats op maandag 23 en dinsdag 24 augustus; 5 wagons worden dan op reusachtige trailers geladen (in totaal is de combinatie vrachtwagen/aanhanger/wagon bijna 40 meter lang!) en stuk voor stuk vanuit Amsterdam naar het NTM gebracht.

TEE: Grote steden verbinden met het spoor

Het was oud-NS-directeur Den Hollander die een visie ontwikkelde in de jaren ’50 waarin hij voor zich zag dat er een internationaal netwerk moest komen dat 70 grote Europese steden via het spoor met elkaar zou verbinden: een Trans Europ Express (TEE). Deze trein moest in de jaren ’50 de concurrentie aangaan met een ander transport-icoon, de Fokker F-27 Friendship. In grote luxe moesten 120 personen vervoerd worden op een adembenemende reis door 5 landen; Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, en Zwitserland.

Het programma Andere Tijden maakte onlangs een uitzending over deze bijzondere trein. Klik hier voor meer informatie.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Nederlands Transport Museum

07 mei '24 (15:00)

Man die in Arnhem in vuilniswagen terechtkwam is overleden

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

07 mei '24 (11:15)

ProRail wil gebruik chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen

ProRail wil de komende jaren het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen afbouwen, meldt de spoorwegbeheerder dinsdag. Momenteel worden de chemische middelen, voornamelijk glyfosaat, omwille van de veiligheid nog gebruikt op de schouwpaden langs het spoor en in het ballastbed van het spoor, aldus ProRail.

07 mei '24 ( 8:32)

Twee spoorbruggen vernoemd naar omgekomen militairen

Spoorwegbeheerder ProRail heeft twee spoorbruggen vernoemd naar twee militairen die omkwamen tijdens hun dienst. De brug ter hoogte van de Laakboulevard draagt nu de naam van Soldaat der 1e klasse Christian van der Linden. De brug bij de Amsterdamseweg is vernoemd naar Korporaal Cor Strik. Dat meldt ProRail.

30 april '24 (11:30)

Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

23 april '24 (14:15)

Verkoop van Duitse NS-dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

23 april '24 ( 9:00)

Rover ontvangt 120 klachten over nieuwe samenreiskorting NS

Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

23 april '24 ( 7:16)

Aangepaste dienstregeling rond Amsterdam Centraal in meivakantie

Spoorwegbeheerder ProRail voert van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei 2024 werkzaamheden uit aan enkele spoorbruggen en sporen op en nabij station Amsterdam Centraal en op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA. Hierdoor kunnen daar in deze periode minder treinen rijden. Dat meldt NS.

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.