Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers
Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

De Vlaamse-Nederlandse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) maakte woensdagmiddag al bekend dat door de "verwachte extreme weersomstandigheden" een stremming voor de scheepvaart van kracht zou worden. Schepen met bestemming Antwerpen, met bestemming Kanaal van Gent naar Terneuzen en met bestemming Vlissingen mochten na 03.00 uur donderdagochtend niet meer vertrekken. De maatregel zou tot donderdag 23.00 uur van kracht blijven.

Zuur en voorbarig

Marjolein de Voogd, regiocoördinator Zeeland van Koninklijke Binnenvaart Nederland, noemt het besluit voor de binnenvaartschippers "zuur" en "voorbarig", vooral omdat voor het wegtransport geen enkele beperkingen waren afgekondigd. Scheepvaartautoriteit GNA liet het scheepvaartverkeer al kort na middernacht stilleggen, terwijl het zwaartepunt van de storm pas in de loop van de middag werd verwacht.

Voorbereidingstijd

"Dat is betrekkelijk vroeg", zegt De Voogd. "Tijd om voorbereidingen te treffen was er voor de schippers nauwelijks. En een schipper is heel goed zelf in staat om te bepalen of er veilig gevaren kan worden. De regelzucht van de overheid moet niet te ver gaan."

De schade voor de schippers is aanzienlijk, zegt ze. Als een schip vertraging oploopt, moeten soms extra schepen of alternatieve transportmiddelen worden ingezet. Het is volgens De Voogd zelfs de vraag of de maatregel echt nodig was. "Deze storm is niet veel erger dan wat we de afgelopen weken hebben meegemaakt."

Besluit al genomen

De brancheorganisatie heeft woensdagavond nog contact opgenomen met Rijkswaterstaat Nederland. De Voogd: "Maar als zo'n besluit eenmaal is genomen, valt er weinig meer aan te doen."

De GNA is een verdragsrechtelijk samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid en Rijkswaterstaat Nederland, opgericht om een vlotte en veilige scheepvaart op de Schelde te garanderen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat de beslissing om het scheepvaartverkeer stil te leggen is genomen "overeenkomstig het protocol voor extreem weer."

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.