Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aantal luchtvaartpassagiers Nederland stijgt naar ruim 20 miljoen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Aantal luchtvaartpassagiers Nederland stijgt naar ruim 20 miljoen
Meer mensen reisden in het tweede kwartaal van en naar een Nederlandse luchthaven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal vliegtuigpassagiers met 6 procent tot ruim 20 miljoen in de maanden april tot en met juni. Dat aantal ligt nog wel altijd onder het niveau van het tweede kwartaal van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

De meeste mensen vlogen in het tweede kwartaal via Schiphol. De grootste luchthaven van Nederland zag die periode 17,4 miljoen reizigers, 6,2 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal vluchten van en naar Schiphol steeg 6,4 procent en kwam uit op 122.000.

Maastricht en Eindhoven

Maastricht Aachen Airport verwelkomde afgelopen kwartaal veel meer passagiers. Dat waren er bijna 67.000, een jaar eerder nog 19.000. Dat komt volgens het statistiekbureau doordat de landingsbaan vorig jaar tussen 8 mei en 30 juni dicht was voor renovatie. Om die reden is ook het aantal vluchten toegenomen van 386 naar 1200. Eindhoven Airport zag 2,8 procent meer mensen en iets meer vluchten.

Andere vliegvelden

Via Rotterdam The Hague Airport gingen afgelopen kwartaal ruim 100 vluchten minder. Toch reisden 1,4 procent meer mensen via dit vliegveld, waardoor het aantal passagiers uitkwam op 633.000. Via Groningen Airport Eelde vlogen juist iets minder passagiers en vliegtuigen. Hier gaat het om 0,1 procent minder mensen en 1 procent minder vluchten dan een jaar geleden.

Meer goederen

Verder zijn in april, mei en juni meer goederen via de lucht vervoerd. Op Schiphol en Maastricht Aachen Airport, de enige twee vliegvelden in Nederland die luchtvracht doen, werd in totaal 372.000 ton aan goederen afgehandeld. Dat is 7,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en daarmee is de luchtvracht volgens het CBS hersteld van een dip in 2023. Iets meer dan de helft van alle goederen, 53 procent, vloog tussen Nederland en Azië en dan vooral van en naar China en de Verenigde Arabische Emiraten. Verder vloog ook veel vracht van en naar de Verenigde Staten, Turkije en Duitsland.

15 mei '25 (15:18)

Milieuclubs: kabinet haalt bij Lelystad Airport zaken door elkaar

Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.

15 mei '25 (12:00)

Kabinet wil F-35's en burgerluchtvaart vanaf Lelystad

Als het aan het kabinet ligt, gaan vanaf Lelystad Airport zowel passagiersvliegtuigen als F-35 gevechtsvliegtuigen vliegen. De ministerraad beslist volgens ingewijden volgende week of die week erop over de plannen.

15 mei '25 (11:07)

Lelystad Airport nieuwe standplaats voor F-35's

Lelystad Airport wordt de nieuwe standplaats voor F-35’s en niet Twente Airport. Meerdere bronnen bevestigen dit na een bericht in De Telegraaf. Dat meldt Oost.

14 mei '25 (16:39)

Hervatten vluchten naar Israël leidt tot zorgen bij KLM-personeel

Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.

14 mei '25 (13:27)

ILT: beperken geluidshinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen

De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.

14 mei '25 ( 8:20)

Corendon biedt mensen met een beperking vakantie

Samen met Stichting Het Buitenhof werkt Corendon al jaren samen om mensen met een beperking een vakantie te bieden. Dit jaar reizen voor het eerst Corendon-medewerkers als vrijwilliger mee met een Buitenhof-groep van mensen met een verstandelijke beperking. Dat meldt Corendon.

13 mei '25 ( 9:11)

Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

13 mei '25 ( 9:09)

KLM-personeel ontvangt geen salarisverhoging, de top wel een bonus

KLM heeft het financieel gezien niet helemaal op een rijtje en daarom wil het bedrijf de salarissen van het personeel voor twee jaar lang in de koelkast zetten. Directeur Marjan Rintel krijgt, net als de rest van het personeel, ook geen salarisverhoging in die tijd. Dit betekent trouwens niet dat de top van KLM over dit jaar geen bonus ontvangt. Dat meldt NH Nieuws.

13 mei '25 ( 8:35)

Schiphol lanceert programmatic aanbod voor digitale out-of-home media

Schiphol lanceert in samenwerking met LDSK programmatic advertising op haar netwerk van digitale mediaschermen. Dit na een succesvolle introductie daarvan op de luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Dat meldt Schiphol.

13 mei '25 ( 6:09)

ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.