Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Geluidshinder Schiphol: omwonenden en Staat vandaag voor de rechter

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Geluidshinder Schiphol: omwonenden en Staat vandaag voor de rechter
Omwonenden van Schiphol proberen dinsdag via de rechter af te dwingen dat de Staat gaat handhaven op geluidsnormen rond het vliegveld. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), die de omwonenden vertegenwoordigt, spreekt van "onacceptabele en ziekmakende geluidsniveaus". Schiphol zelf is geen partij, maar liet eerder al weten de zaak "met interesse te zullen volgen".

Specifiek wil RBV dat de overheid gaat handhaven naar de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De stichting constateert dat de luchtvaartsector zich niet hoeft te houden aan regels en normen, daar waar andere sectoren dat wel moeten. "De balans tussen economie en gezondheid is compleet zoek", staat in een aankondiging van de rechtszaak op de website van RBV. Het liefst ziet de stichting dat het aantal vliegbewegingen naar beneden gaat.

Krimpplannen bestuderen

Maar dat achtte demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vorige week nog "onwaarschijnlijk". Het gaat dan om de eerder nog voorgenomen krimp van Schiphol per november, van 500.000 jaarlijkse vluchten naar 452.500. Op die manier zou de overlast voor omwonenden worden verminderd. Maar de Europese Commissie moet die krimpplannen van het kabinet nog verder bestuderen, en het is niet bekend wanneer de commissie met een oordeel daarover komt.

Rechtszaken

Over de krimp op Schiphol zijn al de nodige rechtszaken gevoerd. Zowel de Staat als Schiphol wil namelijk dat de luchthaven minder vluchten gaat verwerken met het oog op de hinder die omwonenden ervaren. De Staat en RBV trokken eerder nog samen op in een zaak tegen verschillende partijen uit de luchtvaartsector, die eisten dat krimpplannen voor Schiphol van tafel gingen. Uiteindelijk besloot Harbers de krimpplannen in november op te schorten. Volgens hem liep het kabinet namelijk tegen grote juridische bezwaren aan.

Landingsrechten

De Verenigde Staten lieten eerder die maand nog weten dat het de opgelegde krimp, die ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hard zou raken, te beschouwen als een schending van internationale afspraken. Daardoor dreigden ook landingsrechten die KLM heeft op luchthavens in de VS in het gedrang te komen.

De zitting van dinsdag liet op zich wachten. Zo stond de inhoudelijke behandeling eerder gepland op 4 juli vorig jaar. Maar de Staat vroeg de rechter om eerst te beoordelen of RBV het proces wel mocht voeren namens omwonenden. Uiteindelijk besloot de rechtbank in november dat de stichting wel degelijk ontvankelijk is.

06 december '24 (15:00)

Kabinet ontziet luchtvaart: krimp Schiphol niet nog groter

Het kabinet wil volgend jaar 478.000 vliegbewegingen toestaan op Schiphol. Daarmee accepteert het dat het aantal omwonenden met ernstige geluidshinder door vliegverkeer, voorlopig minder daalt dan de afgesproken 20 procent.

06 december '24 (11:15)

Schiphol wil met vast team architecten herkenbare bouwstijl terug

Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.

06 december '24 ( 8:50)

Danskerstactie Schiphol: Jingle all the Runway

Schiphol brengt reizigers in de aanloop naar de kerst in de feeststemming met een kerstactie: Jingle all the Runway. Woensdag 11 december 2024 verandert de locatie tussen parkeerterrein P1 en Schiphol Plaza in een winterse dansvloer. Daar maken bezoekers kans op diverse prijzen. Dat meldt Schiphol.

06 december '24 ( 6:45)

Ruim honderd vluchten op Schiphol geannuleerd vanwege zware windstoten

Op Schiphol zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd vanwege de harde wind, meldt een woordvoerder. De luchthaven verwacht vrijdagochtend en een deel van de middag impact voor het vliegverkeer door de zware windstoten, waarvoor het KNMI voor een groot deel van Nederland code geel heeft afgegeven.

05 december '24 (10:00)

KLM hekelt rekenmodel kabinet voor krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft grote bezwaren tegen een rekenmodel dat het kabinet gebruikt voor een besluit over het verminderen van overlast op Schiphol. De regering lijkt door dat model aan te sturen op krimp, terwijl dat volgens KLM onnodig is, schrijft topvrouw Marjan Rintel aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.

04 december '24 (11:15)

Air France-KLM gaat met AI van Google reisgedrag in kaart brengen

Air France-KLM gaat samenwerken met Google om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) meer inzicht in het reisgedrag van passagiers te krijgen. Dat heeft de luchtvaartgroep woensdag bekendgemaakt.

03 december '24 (19:45)

KLM test menu met maaltijden tegen betaling in februari

KLM begint vanaf halverwege februari met het testen van een menu met maaltijden tegen betaling aan boord. De test vindt plaats in de economy class op vluchten naar Oslo, Porto en Lissabon.

03 december '24 ( 8:29)

Wereldprimeur KLM Catering Services met twee volledig elektrische cateringtrucks

Airlinecateraar KLM Catering Services (KCS) heeft vrijdag 29 november 2024 twee volledig elektrische en gekoelde cateringtrucks in gebruik genomen. Een wereldprimeur. Met de introductie van deze trucks draagt KCS bij aan de doelstelling van KLM wat betreft een emissievrije grondafhandeling in 2030. Dat meldt KLM.

01 december '24 ( 9:00)

Vliegtuig van Transavia keert terug om medisch noodgeval

Een vlucht van Transavia vanaf luchthaven Eindhoven naar Faro in Portugal is zondagochtend boven Frankrijk omgekeerd om een medisch noodgeval aan boord. Het vliegtuig was ter hoogte van Parijs toen de piloten besloten terug te keren. Het vliegtuig is geland in Brussel, waar de passagier medische hulp krijgt. Het toestel met vluchtnummer HV6607 zal daarna alsnog naar Faro vliegen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

29 november '24 (14:30)

Kabinet bestudeert advies over F-35-onderdelen maar reageert nog niet

Het kabinet bestudeert het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad over het verbod op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) noemde het na afloop van de ministerraad een "belangrijk advies", maar wilde er inhoudelijk nog niet op reageren.