Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol: minder bagageafhandelaren moet leiden tot meer efficiëntie

Door ANP
schedule 4 min
Schiphol: minder bagageafhandelaren moet leiden tot meer efficiëntie
Het aantal bedrijven dat de bagage afhandelt moet wat minister Mark Harbers (Infrastructuur) betreft van zes naar drie. Dat moet ertoe leiden dat bagage beter en efficiënter wordt afgehandeld en dat bovendien de werkomstandigheden van medewerkers verbeteren.

Vergeleken met andere Europese luchthavens heeft Schiphol relatief veel bagageafhandelaren. Daardoor kunnen luchtvaartbedrijven uit veel opties kiezen en blijven de kosten ook laag, ziet Harbers. Aan de andere kant kan dit volgens de bewindsman ook negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit en de arbeidsomstandigheden.

Wilde stakingen

Vorig jaar zorgde onvrede over de werkomstandigheden bij de afhandelingsbedrijven en een personeelstekort voor grote problemen op Schiphol. In het voorjaar hield het personeel van de bagageafhandelaren wilde stakingen. Dat bleek de voorbode van een zomer vol vertragingen, lange rijen voor de bagagecontrole en reizigers die hun vluchten misten.

Onderzoek naar marktwerking

De markt voor afhandeling werkt nu niet optimaal, meldt Harbers op basis van onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren. De halvering van het aantal afhandelaren is volgens de onderzoekers de beste manier om de veiligheid, kwaliteit, effectiviteit en doelmatigheid te verbeteren. Dan moeten er wel aanvullende afspraken worden gemaakt tussen Schiphol en de afhandelingsbedrijven, adviseren zij.

Consultatieperiode

Harbers zegt te begrijpen dat de plannen flinke gevolgen kunnen hebben voor de bagagebedrijven en hun personeel. Daarom wil hij belanghebbenden in een zogeheten consultatieperiode de kans geven om te reageren op zijn voorstel. Pas in het najaar wil hij een definitief besluit nemen. Daarna gaat een Europese aanbesteding van start om toekomstige afhandelingsbedrijven te selecteren. Het plan moet in 2025 uitgevoerd zijn.

Door: ANP

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.