Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Luchtvaartbranche wil voor schonere vliegtuigbrandstof nog meer subsidie

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Luchtvaartbranche wil voor schonere vliegtuigbrandstof nog meer subsidie
De luchtvaartbranche wil dat Europese overheden meer belastinggeld steken in het beperken van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Sprekers op een panel voorafgaand aan de Paris Air Show van volgende week waarschuwden vrijdag dat Europa achterop dreigt te raken bij de Verenigde Staten. Daar zijn subsidies van de overheid erg belangrijk voor de financiering van het ontwikkelen van alternatieven voor fossiele brandstoffen.

"Beleid is absoluut cruciaal om momentum te creëren", zei Jonathan Wood, bestuurder bij Neste, dat biobrandstoffen maakt van gebruikte frituurolie en dierlijke vetten. "Hier moeten we mee aan de slag. We hebben geen tijd om naar de perfecte oplossing te zoeken." Ook Remona van der Zon, die bij luchtvaartmaatschappij KLM gaat over duurzame strategie, benadrukte dat er veel op spel staat. Volgens haar "is het cruciaal om deze prikkels vandaag en morgen al beschikbaar te hebben".

Fabriek voor productie van duurzame vliegtuigbrandstof

De lobby leek vrijdag direct enig resultaat te hebben toen de Franse president Emmanuel Macron zei dat Frankrijk zal helpen bij de financiering van een fabriek voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Met de komst van de fabriek is circa 1 miljard euro gemoeid. Maar dit bedrag valt in het niet bij de omgerekend meer dan 1300 miljard euro die naar schatting nodig is om de wereldwijde 'push' voor schone brandstof mogelijk te maken.

Vluchten op Schiphol beperken

Op de bijeenkomst werd ook kritiek geuit op de Nederlandse plannen om het aantal vluchten op Schiphol te beperken, een geluid dat de laatste tijd vaker klinkt in de branche. Op het podium maakte Tim Clark, topman van de maatschappij Emirates uit Dubai, zich hierover boos. Ook wond hij zich op over een Franse ban op bepaalde vluchten om treinreizen meer te bevorderen. Hij voorspelde dat als dit soort maatregelen allemaal doorgezet worden, de prijzen in de luchtvaart "de pan uit zullen rijzen".

Door: ANP

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.