Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Luchtvaartbranche wil voor schonere vliegtuigbrandstof nog meer subsidie

Door ANP
schedule 3 min
Luchtvaartbranche wil voor schonere vliegtuigbrandstof nog meer subsidie
De luchtvaartbranche wil dat Europese overheden meer belastinggeld steken in het beperken van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Sprekers op een panel voorafgaand aan de Paris Air Show van volgende week waarschuwden vrijdag dat Europa achterop dreigt te raken bij de Verenigde Staten. Daar zijn subsidies van de overheid erg belangrijk voor de financiering van het ontwikkelen van alternatieven voor fossiele brandstoffen.

"Beleid is absoluut cruciaal om momentum te creëren", zei Jonathan Wood, bestuurder bij Neste, dat biobrandstoffen maakt van gebruikte frituurolie en dierlijke vetten. "Hier moeten we mee aan de slag. We hebben geen tijd om naar de perfecte oplossing te zoeken." Ook Remona van der Zon, die bij luchtvaartmaatschappij KLM gaat over duurzame strategie, benadrukte dat er veel op spel staat. Volgens haar "is het cruciaal om deze prikkels vandaag en morgen al beschikbaar te hebben".

Fabriek voor productie van duurzame vliegtuigbrandstof

De lobby leek vrijdag direct enig resultaat te hebben toen de Franse president Emmanuel Macron zei dat Frankrijk zal helpen bij de financiering van een fabriek voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Met de komst van de fabriek is circa 1 miljard euro gemoeid. Maar dit bedrag valt in het niet bij de omgerekend meer dan 1300 miljard euro die naar schatting nodig is om de wereldwijde 'push' voor schone brandstof mogelijk te maken.

Vluchten op Schiphol beperken

Op de bijeenkomst werd ook kritiek geuit op de Nederlandse plannen om het aantal vluchten op Schiphol te beperken, een geluid dat de laatste tijd vaker klinkt in de branche. Op het podium maakte Tim Clark, topman van de maatschappij Emirates uit Dubai, zich hierover boos. Ook wond hij zich op over een Franse ban op bepaalde vluchten om treinreizen meer te bevorderen. Hij voorspelde dat als dit soort maatregelen allemaal doorgezet worden, de prijzen in de luchtvaart "de pan uit zullen rijzen".

Door: ANP

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.