Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boeing mag leveringen 737 MAX aan China hervatten

Door ANP
schedule 5 min
Boeing mag leveringen 737 MAX aan China hervatten
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing lijkt de leveringen van zijn 737 MAX-toestellen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen te mogen hervatten. De Chinese luchtvaartautoriteit heeft een rapport gepubliceerd dat door Boeing als een belangrijke stap wordt gezien om de leveringen weer op te starten. Die werden meer dan vier jaar geleden stopgezet na twee dodelijke crashes van het toestel in Ethiopië en Indonesië.

De Civil Aviation Administration of China (CAAC) heeft op 14 april een tweede herziening van haar 737-evaluatierapport vrijgegeven. Het rapport, dat door persbureau Reuters is ingezien, zou zijn verspreid onder Chinese luchtvaartmaatschappijen en de boodschap bevatten dat de toezichthouder het vliegtuig heeft beoordeeld en dat de luchtvaartmaatschappijen het toestel weer mogen ontvangen als ze dat willen, verklaarde een ingewijde.

Handelsspanningen 

Volgens een andere bron beschouwt Boeing het rapport als de "laatste technische vereiste" die nodig is om de MAX-leveringen te hervatten. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zouden de leveringen nog steeds kunnen vertragen. De Chinese luchtvaartautoriteit was volgens Reuters niet bereikbaar voor commentaar.

Belangrijke stap 

Het rapport van de toezichthouder werd eerder deze week ook genoemd door topman Dave Calhoun van Boeing tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hij noemde het een "goede vooruitgang" en "een belangrijke stap" om toekomstige leveringen mogelijk te maken. Wel voegde hij eraan toe dat "onze klanten zullen bepalen wanneer ze klaar zijn om hun vliegtuigen in ontvangst te nemen". Boeing heeft meer dan 130 voltooide 737 MAX-toestellen in voorraad voor Chinese klanten.

Chinese luchtvaartmaatschappijen begonnen de 737 MAX al in januari weer in gebruik te nemen. China Eastern Airlines en China Southern Airlines verklaarden daarnaast in maart dat ze dit jaar de leveringen van het toestel zouden hervatten, zonder daarbij verdere details te verstrekken.

Geopolitieke kwestie 

Luchtvaartanalist Seth Seifman van JPMorgan zei dat het echter nog steeds "moeilijk te zeggen" is wanneer China de 737 MAX-leveringen weer gaat accepteren. "Het is een geopolitieke kwestie, naar mijn mening", schreef hij in een rapport. "Sommige van de administratieve zaken die moeten gebeuren, worden ook gedaan. Maar ik heb gemerkt dat dit hele proces buitengewoon ondoorzichtig is", aldus de analist.

Door: ANP 

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.