Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie

Door Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie
Nederlanders die sinds een paar weken een vliegreis boeken, kiezen vaker voor vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol. Het is voor het eerst dat de Duitse luchthaven populairder is dan Amsterdam. De meeste vakantiegangers vliegen de komende weken naar Turkije en Spanje. Ze verblijven er gemiddeld 8 dagen en boeken vooral all-inclusive vakanties. Dat meldt Zoover. 

De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Boekingen 

Op basis van boekingen van vliegreizen over heel 2023 is Schiphol nog steeds de populairste luchthaven. Van de Nederlanders kiest 39 procent voor Amsterdam, iets minder dan de 42 procent van vorig jaar. Düsseldorf staat op de tweede plaats met 28 procent van de vliegvakanties, iets meer dan de 25 procent van vorig jaar. De laatste weken voor de meivakantie zijn de rollen echter omgedraaid. In de afgelopen periode boekte 34 procent een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Op gepaste afstand volgen Keulen (14 procent), Rotterdam (8 procent), Eindhoven (7,5 procent) en Brussel (3 procent).

Chaos 

Vorig jaar was Schiphol in de meivakantie nog het populairst. Toen was het een enorme chaos op de luchthaven. Door personeelstekorten in de beveiliging en de bagageafhandeling ontstonden lange wachttijden en misten sommige vakantiegangers hun vlucht. ,,Die angst is er nog steeds bij reizigers. Bovendien krijgt de luchthaven veel negatieve aandacht in de media. De consument kiest ervoor dit soort problemen uit de weg te gaan”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

Populaire bestemmingen 

Een andere reden is dat veel vliegvakanties naar populaire bestemmingen als Turkije en Egypte vanaf Duitse luchthavens zoals Düsseldorf vertrekken. De top vier van meivakanties is hetzelfde als vorig jaar. Op nummer één staat Turkije met 39 procent van de boekingen (vorig jaar 44 procent), op twee staat Spanje met 34 procent (vorig jaar 29 procent), op drie Griekenland met 18 procent (zelfde als vorig jaar) en op vier Egypte met 5 procent (vorig jaar 4 procent). ,,Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken”, ziet Hoek.

All-inclusive 

Een derde van de Nederlanders gaat acht dagen op meivakantie. Een op de twintig mensen gaat vijftien dagen. Meer dan de helft van de geboekte vakanties is all-inclusive, blijkt uit de data van Zoover. Vorig jaar was dat 53 procent, dit jaar al 56 procent. Hoek: ,,All-inclusive was al het meest geliefde type meivakantie en in Turkije is dat vaak de standaard. Door de inflatie en alle prijsverhogingen wordt dit nog populairder, want dan weten gezinnen precies wat ze kwijt zijn aan de vakantie.”

Reissom

De gemiddelde reissom die Nederlanders de afgelopen weken voor de vakantie uit hebben gegeven is 2218 euro. Vorig jaar was dat nog 2014 euro. Gerekend vanaf januari is de gemiddelde reissom van boekingen in een jaar tijd gestegen van 1948 naar 2026 euro, een stijging van ruim 13 procent, zo blijkt uit de monitor.

Door: Nationale Transportgids 

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.