Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie

Door Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie
Nederlanders die sinds een paar weken een vliegreis boeken, kiezen vaker voor vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol. Het is voor het eerst dat de Duitse luchthaven populairder is dan Amsterdam. De meeste vakantiegangers vliegen de komende weken naar Turkije en Spanje. Ze verblijven er gemiddeld 8 dagen en boeken vooral all-inclusive vakanties. Dat meldt Zoover. 

De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Boekingen 

Op basis van boekingen van vliegreizen over heel 2023 is Schiphol nog steeds de populairste luchthaven. Van de Nederlanders kiest 39 procent voor Amsterdam, iets minder dan de 42 procent van vorig jaar. Düsseldorf staat op de tweede plaats met 28 procent van de vliegvakanties, iets meer dan de 25 procent van vorig jaar. De laatste weken voor de meivakantie zijn de rollen echter omgedraaid. In de afgelopen periode boekte 34 procent een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Op gepaste afstand volgen Keulen (14 procent), Rotterdam (8 procent), Eindhoven (7,5 procent) en Brussel (3 procent).

Chaos 

Vorig jaar was Schiphol in de meivakantie nog het populairst. Toen was het een enorme chaos op de luchthaven. Door personeelstekorten in de beveiliging en de bagageafhandeling ontstonden lange wachttijden en misten sommige vakantiegangers hun vlucht. ,,Die angst is er nog steeds bij reizigers. Bovendien krijgt de luchthaven veel negatieve aandacht in de media. De consument kiest ervoor dit soort problemen uit de weg te gaan”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

Populaire bestemmingen 

Een andere reden is dat veel vliegvakanties naar populaire bestemmingen als Turkije en Egypte vanaf Duitse luchthavens zoals Düsseldorf vertrekken. De top vier van meivakanties is hetzelfde als vorig jaar. Op nummer één staat Turkije met 39 procent van de boekingen (vorig jaar 44 procent), op twee staat Spanje met 34 procent (vorig jaar 29 procent), op drie Griekenland met 18 procent (zelfde als vorig jaar) en op vier Egypte met 5 procent (vorig jaar 4 procent). ,,Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken”, ziet Hoek.

All-inclusive 

Een derde van de Nederlanders gaat acht dagen op meivakantie. Een op de twintig mensen gaat vijftien dagen. Meer dan de helft van de geboekte vakanties is all-inclusive, blijkt uit de data van Zoover. Vorig jaar was dat 53 procent, dit jaar al 56 procent. Hoek: ,,All-inclusive was al het meest geliefde type meivakantie en in Turkije is dat vaak de standaard. Door de inflatie en alle prijsverhogingen wordt dit nog populairder, want dan weten gezinnen precies wat ze kwijt zijn aan de vakantie.”

Reissom

De gemiddelde reissom die Nederlanders de afgelopen weken voor de vakantie uit hebben gegeven is 2218 euro. Vorig jaar was dat nog 2014 euro. Gerekend vanaf januari is de gemiddelde reissom van boekingen in een jaar tijd gestegen van 1948 naar 2026 euro, een stijging van ruim 13 procent, zo blijkt uit de monitor.

Door: Nationale Transportgids 

26 juli '24 ( 7:42)

KLM en ZeroAvia gaan voor emissievrije demonstratievlucht op vloeibare waterstof

Woensdag 24 juli 2024 hebben KLM en ZeroAvia bekendgemaakt dat ze werken aan een demonstratievlucht met ZeroAvia's ZA2000 emissievrije waterstofmotoren voor grote regionale turbopropvliegtuigen. Dat meldt KLM.

25 juli '24 (10:45)

KLM wil kosten verder terugdringen

KLM wil de kosten de komende tijd verder terugdringen. Dat zeggen topvrouw Marjan Rintel en financieel topman Bas Brouns in een toelichting op de kwartaalresultaten van de luchtvaartmaatschappij. De omzet en operationele winst stegen in de maanden april tot en met juni weliswaar, toch zijn de kosten nog altijd hoog. "Daarmee vinden wij dat de resultaten tegenvallen en dus trekken we de broekriem aan", stelt Rintel.

25 juli '24 (10:00)

Air France-KLM verwacht 10 miljoen euro schade door computerstoring

Air France-KLM verwacht een schadepost van rond de 10 miljoen euro door de wereldwijde computerstoring van vorige week. Door die storing moest KLM vrijdag 75 retourvluchten annuleren op luchthaven Schiphol, met name van en naar Europese bestemmingen.

25 juli '24 ( 8:45)

Air France-KLM denkt 200 miljoen euro mis te lopen door Olympische Spelen

Air France-KLM verwacht tijdens de zomer rond de 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan de 160 miljoen tot 180 miljoen euro waarvoor het luchthavenconcern begin deze maand waarschuwde. Veel reizigers lijken Parijs gedurende het sporttoernooi te mijden, gezien het aantal zomerboekingen dat achterblijft.

24 juli '24 ( 8:45)

Meer passagiers en meer winst voor easyJet

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

23 juli '24 (15:00)

Flink minder omzet luchtvrachtbedrijven Schiphol

Luchtvrachtbedrijven op Schiphol hebben hun omzet vorig jaar met 35 procent zien dalen vergeleken met een jaar eerder. Dat staat in de Internal Air Transport Association (IATA) Top-100, die Nieuwsblad Transport jaarlijks opstelt. Vorig jaar boekten de luchtvrachtbedrijven een omzet van 1,34 miljard euro, terwijl dat een jaar eerder nog ruim 2 miljard euro was. Reden voor de teruggelopen omzet is de scherpe daling van luchtvrachttarieven.

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.