Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie

Door Nationale Transportgids
schedule 8 min
Luchthaven Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie
Nederlanders die sinds een paar weken een vliegreis boeken, kiezen vaker voor vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol. Het is voor het eerst dat de Duitse luchthaven populairder is dan Amsterdam. De meeste vakantiegangers vliegen de komende weken naar Turkije en Spanje. Ze verblijven er gemiddeld 8 dagen en boeken vooral all-inclusive vakanties. Dat meldt Zoover. 

De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Boekingen 

Op basis van boekingen van vliegreizen over heel 2023 is Schiphol nog steeds de populairste luchthaven. Van de Nederlanders kiest 39 procent voor Amsterdam, iets minder dan de 42 procent van vorig jaar. Düsseldorf staat op de tweede plaats met 28 procent van de vliegvakanties, iets meer dan de 25 procent van vorig jaar. De laatste weken voor de meivakantie zijn de rollen echter omgedraaid. In de afgelopen periode boekte 34 procent een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Op gepaste afstand volgen Keulen (14 procent), Rotterdam (8 procent), Eindhoven (7,5 procent) en Brussel (3 procent).

Chaos 

Vorig jaar was Schiphol in de meivakantie nog het populairst. Toen was het een enorme chaos op de luchthaven. Door personeelstekorten in de beveiliging en de bagageafhandeling ontstonden lange wachttijden en misten sommige vakantiegangers hun vlucht. ,,Die angst is er nog steeds bij reizigers. Bovendien krijgt de luchthaven veel negatieve aandacht in de media. De consument kiest ervoor dit soort problemen uit de weg te gaan”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

Populaire bestemmingen 

Een andere reden is dat veel vliegvakanties naar populaire bestemmingen als Turkije en Egypte vanaf Duitse luchthavens zoals Düsseldorf vertrekken. De top vier van meivakanties is hetzelfde als vorig jaar. Op nummer één staat Turkije met 39 procent van de boekingen (vorig jaar 44 procent), op twee staat Spanje met 34 procent (vorig jaar 29 procent), op drie Griekenland met 18 procent (zelfde als vorig jaar) en op vier Egypte met 5 procent (vorig jaar 4 procent). ,,Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken”, ziet Hoek.

All-inclusive 

Een derde van de Nederlanders gaat acht dagen op meivakantie. Een op de twintig mensen gaat vijftien dagen. Meer dan de helft van de geboekte vakanties is all-inclusive, blijkt uit de data van Zoover. Vorig jaar was dat 53 procent, dit jaar al 56 procent. Hoek: ,,All-inclusive was al het meest geliefde type meivakantie en in Turkije is dat vaak de standaard. Door de inflatie en alle prijsverhogingen wordt dit nog populairder, want dan weten gezinnen precies wat ze kwijt zijn aan de vakantie.”

Reissom

De gemiddelde reissom die Nederlanders de afgelopen weken voor de vakantie uit hebben gegeven is 2218 euro. Vorig jaar was dat nog 2014 euro. Gerekend vanaf januari is de gemiddelde reissom van boekingen in een jaar tijd gestegen van 1948 naar 2026 euro, een stijging van ruim 13 procent, zo blijkt uit de monitor.

Door: Nationale Transportgids 

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.

17 mei '23 ( 9:14)

Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is ook in hoger beroep in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het toenmalige regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops hebben dat dinsdag meegedeeld in de talkshow Jinek. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij.

16 mei '23 (12:07)

Sunweb garandeert weinig hinder door geschrapte vluchten Transavia

Het opnieuw schrappen van vluchten door Transavia leidt in juni tot weinig hinder voor klanten van Sunweb. De reisorganisatie garandeert dat iedereen volgende maand naar zijn vakantiebestemming kan worden gebracht. Door de problemen bij de luchtvaartmaatschappij vertrekt 1 procent van de vakantiegangers van Sunweb een dag eerder of later naar zijn vakantiebestemming.