Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Luchtvaartsector pleit voor internationaal gelijke coronaregels

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Verschillende partijen in de luchtvaartsector pleiten voor internationaal gelijke coronaregels. Onder andere luchthavenuitbater Schiphol en luchtvaartmaatschappijen KLM, EasyJet, Corendon en TUI sporen het kabinet aan om hier op Europees niveau werk van te maken. Dit meldt Transport Online. 

De organisaties vragen in een brief aan de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) onder meer voor een mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens. In veel andere landen geldt deze verplichting al langer. Daardoor is er veel onduidelijkheid bij passagiers en medewerkers.

Verder wordt in de brief gepleit voor het digitaliseren en meer eenduidig maken van registratieprocessen. De briefschrijvers betogen daarbij voor een systeem waarbij passagiers de gegevens rechtstreeks kunnen verstrekken aan de juiste instanties. Dit is al het geval in meerdere Europese landen, stellen de briefschrijvers.

Risicokwalificaties

Ook zien zij graag dat risicokwalificaties van landen gelijk getrokken worden. Op dit moment heeft ieder land een afzonderlijk systeem van kwalificatie en codering van risico's. Allereerst zouden landen van buiten de EU eenduidig moeten worden gekwalificeerd. Europese instanties als luchtvaartagentschap EASA en de Europese preventieautoriteit ECDC kunnen hierbij een coördinerende rol spelen.

Als het gaat om coronatests pleit de sector voor een test voor iedereen die vanuit een risicogebied reist. De negatieve testuitslag zou maximaal 72 uur oud mogen zijn en de testmethode moet internationaal goedgekeurd zijn. Kan een passagier die testuitslag niet tonen en ontbreekt een digitale gezondheidsverklaring, dan mag hij of zij niet aan boord.

Volgens de luchtvaartsector is zogeheten exit screening beter te handhaven. Dan ligt de verantwoordelijkheid bij de reiziger. Die kan ook worden voortgezet als er een vaccin is. Aantoonbaar gevaccineerd zijn wordt dan onderdeel van noodzakelijke reisdocumenten.

Testen bij aankomst

Reizigers uit zeer hoge risicogebieden zouden ook verplicht getest moeten worden bij aankomst. Zolang exit screening nog niet goed werkt, blijft volgens de briefschrijvers testen bij aankomst de beste methode om risico’s tegen te gaan.

Door: Nationale Transportgids

09 mei '25 (13:24)

Eindhoven Airport korte tijd dicht vanwege bommelding in vliegtuig

Eindhoven Airport is vrijdagochtend 9 mei een uur gesloten geweest vanwege een bommelding. Aan boord van een vliegtuig zat een 51-jarige vrouw die bweerde dat er in haar ruimbagage een bom zat. Zij is uit het vliegtuig gehaald en aangehouden door de politie. Dat meldt Omroep Brabant.

09 mei '25 ( 8:43)

Een van de grootste Europese autoverhuurlocaties geopend op Schiphol

Op Schiphol is deze week het nieuwe Car Rental Service Center officieel geopend. Het gebouw, dat is gerealiseerd op het terrein van het voormalige P4-parkeerterrein, biedt met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter ruimte voor circa 2.500 voertuigen. Daarmee is het een van de grootste servicecentra voor autoverhuur van Europa. Dat meldt Schiphol.

08 mei '25 (10:19)

Reisadviezen voor India en Pakistan aangescherpt om spanningen

De reisadviezen voor Nederlanders die naar India of Pakistan willen, zijn aangescherpt. Op de website waar de reisadviezen worden toegelicht schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken over de huidige spanningen in het gebied. In Pakistan was voor sommige plekken het reisadvies nog geel, nu is alles oranje of rood.

07 mei '25 (20:21)

Bijna alle Nederlandse F-16's overgedragen aan Oekraïne

De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.

07 mei '25 (17:33)

Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

07 mei '25 (14:27)

Gevechtsvliegtuigen nog niet welkom op Lelystad Airport

Lelystad Airport blijkt de favoriete locatie van defensie te zijn als het gaat om de uitbreiding van de jachtvliegcapaciteit. F-35’s kunnen daar opstijgen, want deze zouden de minste geluidhinder opleveren voor omwonenden. Dat denkt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman. Dat meldt Nieuwsuur.

06 mei '25 (11:29)

Luchtvaartmanagers doen dringende oproep tot verduurzaming sector

Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".

06 mei '25 ( 8:48)

Meer luchtvaartpassagiers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2025 reisden 16,6 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Ruim 2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Dat meldt het CBS.

06 mei '25 ( 8:35)

NAVO-top: beperkingen in luchtruim en op zee

Om de NAVO-top in Den Haag veilig te laten verlopen gelden op en rondom 23 tot en met 25 juni 2025 ook beperkingen in het luchtruim en op zee. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

04 mei '25 (18:49)

KLM voorziet meer annuleringen door onderhoud Boeing 787's

KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.