Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterstof tanken kan binnenkort ook in de Kop van Noord-Holland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Waterstof tanken kan binnenkort ook in de Kop van Noord-Holland
De Kop van Noord-Holland begroet binnenkort zijn eerste waterstoftankstation. Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) nam alvast poolshoogte. Dat meldt de provincie Noord-Holland. 

Het ‘tanken van de toekomst’ komt naar het kleine Kolhorn, een dorp met zo’n 900 inwoners in de gemeente Hollands Kroon. Het duurt alleen nog een paar weken voordat de installatie er staat, vertelde Dick-Jan Marees vrijdag aan Olthof. Leveringsproblemen. Eind deze maand hoopt hij de primeur alsnog te vieren. 

AVIA Marees 

Marees is algemeen directeur van AVIA Marees, een brandstofleverancier met meer dan 60 tankstations in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Friesland. In februari bestond het familiebedrijf 100 jaar. Een mooie gelegenheid voor Olthof om er, gewapend met een fikse bos bloemen, op werkbezoek te gaan.

In het hoofdkantoor pal naast de N248 voerden de gedeputeerde en Marees een geanimeerd gesprek. Rode draad bij de koffie: de transitie naar nieuwe energie. Het ging over waterstof tanken, elektrisch rijden, op hol geslagen brandstofprijzen, laadpalen plaatsen en mobiliteitspleinen waar inwoners straks hun auto kunnen opladen terwijl ze eten of vergaderen. 

Elektriciteitsnet 

Kritische kanttekeningen werden niet geschuwd. Volgens Marees is de transitie prima aan de gang, maar ontbreekt de échte vaart nog. Ook bespraken hij en Olthof de “stevige uitdaging” omdat het op het elektriciteitsnet vastloopt. Maar ze keken vooral naar wat kan. Naar kansen. Zoals waterstof maken op zee, of opwekken ìn een windturbine. 

Slimme en schone mobiliteit 

Olthof prees Marees voor de pioniersrol die hij vervult, omdat zijn bedrijf de omslag maakt naar duurzame brandstoffen, waterstof, HVO1000 en elektriciteit. Noodzaak, volgens de gedeputeerde. De provincie wil namelijk flink meters maken met slimme en schone mobiliteit.

“We werken aan een Noord-Hollands waterstofconvenant voor zware mobiliteit”, zei Olthof. “In 2025 willen we 8 waterstoftankstations voor vrachtverkeer hebben in de provincie, zodat een eerste basisnetwerk gerealiseerd is.” 

Waterstof 

Verder ondersteunt Noord-Holland de transitie door bedrijven bij elkaar te brengen, projecten samen te voegen tot sluitende business cases en hulp te bieden bij regelgeving. Olthof koppelde Marees vrijdag aan contacten in zijn netwerk. De provincie wil op termijn ook een deel van de eigen voer- en vaartuigenvloot overzetten op waterstof. 

Dat laatste kon Marees, als eigenaar van een waterstofauto, alleen maar toejuichen. “Het rijdt heerlijk”, zei hij voordat hij Olthof en diens chauffeur een blik onder de motorkap van zijn Toyota Mirai gunde. De blinkende brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit werd met ooh’s en aah’s begroet. En ook de prijs van een volle tank – een kleine 65 euro – zorgde voor enthousiasme. Daarmee kan Marees een slordige 450 kilometer door de provincie zoeven. 

“Binnenkort is dit hier de eerste plek boven het Noordzeekanaal waar je waterstof kunt tanken”, vertelde de ondernemer trots. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij niet meer 140 kilometer op en neer naar Amsterdam hoeft te rijden voor een waterstoftankbeurt. Dat kan voortaan gewoon bij zijn AVIA Xpress in Kolhorn.

Door: Nationale Transportgids 

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

01 mei '24 (10:30)

Britse sportwagenfabrikant Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

30 april '24 ( 9:30)

Motorrijder overleden na verkeersongeluk in Rotterdam

Een motorrijder is dinsdagochtend overleden door een verkeersongeluk met meerdere voertuigen in Rotterdam, dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 08.10 uur op het Stadionviaduct bij De Kuip in Rotterdam-Zuid.

30 april '24 ( 8:06)

Werkzaamheden aan Drachtsterplein in Leeuwarden

Sinds gisteravond werkt de gemeente Leeuwarden drie avonden en nachten aan het Drachtsterplein in de Friese hoofdstad. Tijdens de werkzaamheden, die duren tot en met donderdag 2 mei 2024, is een groot deel van deze kruising gestremd. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

29 april '24 (14:15)

ACEA: te weinig laadpunten voor stekkerauto's in EU

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

29 april '24 (11:23)

Naam Rottemerentunnel boven tunnelingang A16 onthuld

Wethouder Simon Fortuyn van de gemeente Lansingerland en Rijkswaterstaat-directeur Floortje Hanneman hebben woensdag 24 april 2024 de naam boven de ingang van de nieuwe tunnel in de A16 onthuld: Rottemerentunnel. Daarover bericht de gemeente Lansingerland.