Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afgedankte auto's in Nederland bijna volledig gerecycled

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In 2020 is 98.3 procent van het gewicht van alle afgedankte auto’s gerecycled. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag van ARN, de organisatie die samen met bijna 300 recyclingbedrijven uitvoering geeft aan autorecycling in Nederland. Bijna alle materialen van afgedankte auto’s worden op verantwoorde wijze hergebruikt of nuttig toegepast. Dit meldt ARN. 

In totaal zijn vorig jaar in Nederland 225.804 auto’s afgedankt (in 2019 waren dat er nog 234.384). Deze auto’s komen, al dan niet via garagebedrijven, terecht bij autodemontagebedrijven. Zij melden de auto af voor demontage en halen alle vloeistoffen uit de auto voor recycling door gespecialiseerde bedrijven. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn nog goed bruikbaar en krijgen een tweede leven. Bijvoorbeeld de startmotor, versnellingsbak en koplampen.

Restmaterialen als nieuwe grondstof

Na de demontage gaat het kale autowrak naar een shredderbedrijf. De shredderinstallatie vermaalt de auto tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De metalen, zoals ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post shredderfabriek.

Afname CO2 footprint

Dankzij verantwoorde en hoogwaardige autorecycling is in de autorecyclingketen een totale CO2 besparing gerealiseerd van 214,63 kton CO2 (198 kton CO2 in 2019). De recyclingprestatie is mogelijk gemaakt dankzij de recyclingbijdrage van €35 op elke nieuw verkochte auto in 2020. Dit jaar is de recyclingbijdrage 30 euro per auto. Vanaf 30 april geldt de recyclingbijdrage ook voor uit het buitenland geïmporteerde auto’s die een Nederlands kenteken krijgen.

Aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s

Naast de recycling van afgedankte auto’s geeft ARN voor deelnemende auto-importeurs ook uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid voor aandrijfbatterijen in elektrische auto’s. In 2020 is via ARN 121.020 kilogram aan lithium-ion batterijen ingezameld (102.068 kg in 2019). Hiervan is 22.441 kilogram in aanmerking gekomen voor second use toepassing in de vorm van bijvoorbeeld energieopslag en 98.579 kilogram is gerecycled.

Door: Nationale Transportgids

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

01 mei '24 (10:30)

Britse sportwagenfabrikant Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

30 april '24 ( 9:30)

Motorrijder overleden na verkeersongeluk in Rotterdam

Een motorrijder is dinsdagochtend overleden door een verkeersongeluk met meerdere voertuigen in Rotterdam, dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 08.10 uur op het Stadionviaduct bij De Kuip in Rotterdam-Zuid.

30 april '24 ( 8:06)

Werkzaamheden aan Drachtsterplein in Leeuwarden

Sinds gisteravond werkt de gemeente Leeuwarden drie avonden en nachten aan het Drachtsterplein in de Friese hoofdstad. Tijdens de werkzaamheden, die duren tot en met donderdag 2 mei 2024, is een groot deel van deze kruising gestremd. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

29 april '24 (14:15)

ACEA: te weinig laadpunten voor stekkerauto's in EU

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.