Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn
Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn. Zo'n veertig grote Europese bedrijven, waaronder Unilever, Siemens en Maersk, roepen daartoe op. Zij stuurden donderdag een brief naar de Europese Commissie waarin zij aandringen op het aanscherpen van beleid.

Voor vrachtwagens in bepaalde sectoren zoals de bouw, de mijnbouw en voor het transport van hout zou een vrijstelling van vijf jaar moeten gaan gelden. De ontwikkeling en productie van specifieke trucks voor deze beroepsgroepen op grote schaal zouden meer tijd vergen. Een emissievrije strategie bepaalt volgens de briefschrijvers "hoe snel de EU overschakelt van vervuilende vrachtwagens met fossiele brandstoffen naar schone emissievrije alternatieven". Ook moet duidelijk worden of de EU bij deze "onvermijdelijke industriële overgang" het voortouw wil nemen of dat het landenblok achterblijft.

De EU heeft al voorgesteld om tegen 2035 het gebruik van personenauto's op fossiele brandstoffen daadwerkelijk te verbieden. Brussel werkt momenteel ook aan voorstellen voor CO2-reductiedoelstellingen voor vrachtwagens. Daarbij gaat het ook om de ontwikkeling van laadinfrastructuur voor elektrische of waterstofaangedreven vrachtwagens. Automakers zetten momenteel grote stappen op het vlak van elektrische personenauto's. Maar van emissievrije zware vrachtwagens zijn nauwelijks modellen beschikbaar.

Gerichte financiële steun

De ondertekenaars van de brief roepen de Europese Commissie ook op om de CO2-reductiedoelstelling voor vrachtwagens in 2030 te verhogen. Dan zou de uitstoot met 65 procent verminderd moeten zijn ten opzichte van 2019. Nu nog gaat het om 30 procent reductie tegen die tijd. Die besparing zou nu tegen 2027 moeten worden bereikt.

De bedrijven stellen ook dat "gerichte financiële steun" nodig is om de "hogere aanloopkosten" van elektrische vrachtwagens te compenseren. Dat geldt met name voor bedrijven die stap al vroeg zetten en voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Door: ANP

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.