Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn
Vanaf 2035 moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie emissievrij zijn. Zo'n veertig grote Europese bedrijven, waaronder Unilever, Siemens en Maersk, roepen daartoe op. Zij stuurden donderdag een brief naar de Europese Commissie waarin zij aandringen op het aanscherpen van beleid.

Voor vrachtwagens in bepaalde sectoren zoals de bouw, de mijnbouw en voor het transport van hout zou een vrijstelling van vijf jaar moeten gaan gelden. De ontwikkeling en productie van specifieke trucks voor deze beroepsgroepen op grote schaal zouden meer tijd vergen. Een emissievrije strategie bepaalt volgens de briefschrijvers "hoe snel de EU overschakelt van vervuilende vrachtwagens met fossiele brandstoffen naar schone emissievrije alternatieven". Ook moet duidelijk worden of de EU bij deze "onvermijdelijke industriële overgang" het voortouw wil nemen of dat het landenblok achterblijft.

De EU heeft al voorgesteld om tegen 2035 het gebruik van personenauto's op fossiele brandstoffen daadwerkelijk te verbieden. Brussel werkt momenteel ook aan voorstellen voor CO2-reductiedoelstellingen voor vrachtwagens. Daarbij gaat het ook om de ontwikkeling van laadinfrastructuur voor elektrische of waterstofaangedreven vrachtwagens. Automakers zetten momenteel grote stappen op het vlak van elektrische personenauto's. Maar van emissievrije zware vrachtwagens zijn nauwelijks modellen beschikbaar.

Gerichte financiële steun

De ondertekenaars van de brief roepen de Europese Commissie ook op om de CO2-reductiedoelstelling voor vrachtwagens in 2030 te verhogen. Dan zou de uitstoot met 65 procent verminderd moeten zijn ten opzichte van 2019. Nu nog gaat het om 30 procent reductie tegen die tijd. Die besparing zou nu tegen 2027 moeten worden bereikt.

De bedrijven stellen ook dat "gerichte financiële steun" nodig is om de "hogere aanloopkosten" van elektrische vrachtwagens te compenseren. Dat geldt met name voor bedrijven die stap al vroeg zetten en voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Door: ANP

11 november '24 (15:45)

Start grenscontroles om migratie op 9 december

De Koninklijke Marechaussee begint maandag 9 december met de eerder door het kabinet aangekondigde grenscontroles, meldt asielminister Marjolein Faber. Het gaat om een tijdelijke maatregel van zes maanden tegen "irreguliere migratie en migrantensmokkel".

11 november '24 ( 6:00)

Veertig tot vijftig auto's verwoest bij grote brand parking Rijsenhout

Op een parkeerterrein in het Noord-Hollandse Rijsenhout heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. Naar schatting veertig tot vijftig auto's zijn verloren gegaan, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

08 november '24 (13:30)

Drie bussen arriveren onder politiebeveiliging bij Schiphol

Bij luchthaven Schiphol zijn rond 12.30 uur drie dubbeldekkers aangekomen onder begeleiding van politie op motoren en vijf ME-busjes, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Het is niet bekend waar de bussen precies vandaan komen. Er zaten tientallen mensen in. De marechaussee stond klaar om de mensen uit de bussen op te vangen en naar binnen te begeleiden.

08 november '24 (13:15)

TCA: onze taxichauffeurs niet betrokken bij rellen Amsterdam

TCA, de grootste taxicentrale van Amsterdam, zegt dat er geen TCA-taxichauffeurs betrokken waren bij de rellen van afgelopen nacht. Volgens algemeen directeur Hedy Borreman is er op beelden niet te zien dat TCA-chauffeurs een rol hebben gespeeld bij mishandelingen van Israëlische voetbalsupporters in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam.

08 november '24 (11:00)

Politie bekijkt rol taxichauffeurs bij mishandelingen Israëliërs

De politie onderzoekt berichten dat Amsterdamse taxichauffeurs een grote rol zouden hebben gespeeld bij mishandelingen van Israëlische voetbalsupporters in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam. Volgens een woordvoerder heeft de politie dit "feitelijk nog niet als zodanig vastgesteld", maar hebben berichten hierover de politie wel bereikt "en we onderzoeken ze".

08 november '24 ( 9:33)

Schotpoort Connect opent nieuw laadplein in Eerbeek

Woensdag 6 november 2024 heeft Schotpoort Connect een laadplein in Eerbeek geopend. Dit plein is ontwikkeld in samenwerking met Schotpoort Logistics en Berlin Packaging. Het is mede mogelijk gemaakt dankzij een subisidie van de provincie Gelderland. Dat meldt Schotpoort Connect.

08 november '24 ( 9:00)

Bussenfabrikant Ebusco heeft eerste deel aandelenuitgifte rond

Oprichter en oud-topman Peter Bijvelds, ING en hotelketen Van der Valk zijn bereid meer te investeren in Ebusco om de noodlijdende bussenfabrikant te redden van de ondergang. Dat meldt het beursgenoteerde bedrijf bij de aankondiging van de daadwerkelijke uitgifteperiode volgende week, een reddingsactie waar aandeelhouders al eerder mee hadden ingestemd. Ebusco heeft al 35 procent van de benodigde 36 miljoen euro aan financiering gevonden.

08 november '24 ( 8:54)

Rijkswaterstaat heeft handen vol aan vrachtwagen die slachtafval verliest

Gisteravond heeft een vrachtwagen tussen Meppel en het Friese Tjalleberd onderweg slachtafval verloren. Rijkswaterstaat heeft een stuk snelweg van 42 kilometer schoongemaakt. Dat meldt Omrop Fryslân.

07 november '24 (17:00)

Flevoland looft gebruikers fietshelm met borden langs fietspaden

De provincie Flevoland heeft borden geplaatst langs fietspaden om dragers van een fietshelm te complimenteren. Op de borden staan afbeeldingen van een fiets en een helm, met daaronder een opgestoken duim. "Veiligheid staat voorop en we zijn trots dat we met dit unieke bord een nieuwe stap zetten voor een verkeersveilige en gezonde provincie", zegt gedeputeerde Jan de Reus (mobiliteit, VVD). "Het dragen van een fietshelm kan levens redden."

07 november '24 ( 9:00)

Nederlanders steeds meer aan het fietsen

Nederlanders pakken steeds vaker en langer de fiets. In 2023 werd gezamenlijk 19,1 miljard kilometer op de fiets afgelegd, gemiddeld 1065 kilometer per persoon. Tien jaar geleden was dit nog 902 kilometer. De toename van het aantal kilometers hangt volgens brancheverenigingen RAI en BOVAG samen met de groei van het aantal elektrische fietsen.