Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote werkgevers op weg naar schonere kilometers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Met dat doel zijn grote werkgevers vanaf volgend jaar verplicht gegevens aan te leveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen. Want linksom of rechtsom, die CO2-winst is nodig om de klimaatdoelen te halen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de nieuwe regelgeving naar de Eerste en Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat grote organisaties van 100 werknemers of meer een norm opgelegd krijgen om hun woon-werk en zakelijke verkeer schoner te maken. Samen met diverse organisaties is die afspraak concreet gemaakt. Werkgeversorganisaties hebben daarbij gevraagd eerst uit te gaan van een collectief plafond, dus zonder verplichte individuele norm, om het doel van 1 megaton winst te halen. De onzekerheden die corona met zich meebracht speelden daarbij een belangrijke rol.

Gegevens aanleveren

Staatssecretaris Heijnen heeft daarmee ingestemd, op voorwaarde dat organisaties de komende jaren gegevens aanleveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig. Neemt die niet genoeg af, dan komt die norm er alsnog. CO2-winst is immers nodig om de klimaatdoelen te halen.

Er zijn ongeveer 8000 organisaties met 100 of meer werknemers in Nederland. In totaal werkt daar ruim 60 procent van alle werknemers.

Tempo maken

Deze maatregel is een van de maatregelen die het kabinet treft om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Tempo maken is nodig om de klimaatdoelen te halen, zowel op de korte als langere termijn. Het kabinet wil dat alles op de weg in 2050 volledig zonder uitlaatgassen rijdt. Het verkeer is momenteel, afhankelijk van hoe je precies rekent, verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de CO2-uitstoot in Nederland.

Door: Nationale Transportgids

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

26 september '23 (16:07)

Ongeval tussen bus en taxi bij Berltsum: veertien gewonden

Door een ongeval tussen een taxibus en een lijnbus in het Friese Berlikum (in het Fries genaamd Berltsum) zijn veertien personen gewond geraakt. Dit meldt de politie. Onder de gewonden zijn ook kinderen.

26 september '23 ( 8:42)

Stationsplein in Nijmegen toegankelijker en veiliger gemaakt

Deze week maakt de gemeente Nijmegen de oversteek bij het plein voor het station in de stad toegankelijker en veiliger. De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 29 september 2023. Tijdens het werk staan er borden en is een verkeersregelaar aanwezig. Daarover bericht de gemeente Nijmegen.

26 september '23 ( 8:22)

Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen week lang gesloten voor auto’s

Tot en met maandag 2 oktober 2023 (06.00 uur) kunnen geen auto's rijden over de naast de veerhaven gelegen Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen. Provincie Fryslân is gisteren begonnen met groot onderhoud aan de brug. Dat meldt Omrop Fryslân.

25 september '23 (12:36)

Friese campagne ‘Modder op de weg’ van start

De Friese campagne ‘Modder op de weg’ is weer van start. Het is oogsttijd en daarom zijn er meer landbouwvoertuigen op de weg. Na de oogst kan er modder op de weg achterblijven en in combinatie met regen veroorzaakt dat gladheid. De campagne waarschuwt weggebruikers voor deze risico’s. Daarnaast worden agrariërs gestimuleerd om gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld door waarschuwingsborden in de berm te plaatsen en de weg na afloop weer schoon te maken. De moddercampagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF). Dit meldt de provincie Friesland.


25 september '23 (12:22)

FNV: 'Nog steeds levensgevaarlijke verkeerssituatie station Emmen'

FNV Streekvervoer wil zo snel mogelijk met vervoerder Qbuzz en de gemeente Emmen om tafel gaan. De vakbond wil dat er maatregelen genomen worden om een einde te maken aan de huidige verkeerssituatie die gevaar oplevert voor alle gebruikers, reizigers, buschauffeurs en ook fietsers. Er is een veiligheidsonderzoek gedaan door Qbuzz zelf en daarnaast heeft FNV-streekvervoer in de zomer een enquête gehouden onder de buschauffeurs. Dit meldt FNV.

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.