Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote werkgevers op weg naar schonere kilometers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Met dat doel zijn grote werkgevers vanaf volgend jaar verplicht gegevens aan te leveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen. Want linksom of rechtsom, die CO2-winst is nodig om de klimaatdoelen te halen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de nieuwe regelgeving naar de Eerste en Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat grote organisaties van 100 werknemers of meer een norm opgelegd krijgen om hun woon-werk en zakelijke verkeer schoner te maken. Samen met diverse organisaties is die afspraak concreet gemaakt. Werkgeversorganisaties hebben daarbij gevraagd eerst uit te gaan van een collectief plafond, dus zonder verplichte individuele norm, om het doel van 1 megaton winst te halen. De onzekerheden die corona met zich meebracht speelden daarbij een belangrijke rol.

Gegevens aanleveren

Staatssecretaris Heijnen heeft daarmee ingestemd, op voorwaarde dat organisaties de komende jaren gegevens aanleveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig. Neemt die niet genoeg af, dan komt die norm er alsnog. CO2-winst is immers nodig om de klimaatdoelen te halen.

Er zijn ongeveer 8000 organisaties met 100 of meer werknemers in Nederland. In totaal werkt daar ruim 60 procent van alle werknemers.

Tempo maken

Deze maatregel is een van de maatregelen die het kabinet treft om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Tempo maken is nodig om de klimaatdoelen te halen, zowel op de korte als langere termijn. Het kabinet wil dat alles op de weg in 2050 volledig zonder uitlaatgassen rijdt. Het verkeer is momenteel, afhankelijk van hoe je precies rekent, verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de CO2-uitstoot in Nederland.

Door: Nationale Transportgids

28 maart '25 ( 8:19)

Waardering voor Arriva in jaarlijks ov-klanttevredenheidsonderzoek

In het jaarlijkse ov-klanttevredenheidsonderzoek heeft Arriva een 7,8 voor regionaal openbaar vervoer gescoord. In dit door CROW-KpVV uitgevoerde onderzoek worden alle vervoerders en diverse concessiegebieden onderzocht, onderverdeeld in bus en trein. Dat meldt Arriva.

27 maart '25 (11:18)

Benzine in prijs gezakt van 2,50 euro naar 2,09 euro per liter

Autobezitters moesten een paar jaar geleden recordbedragen betalen nadat ze getankt hadden. De adviesprijs voor een liter benzine was in de zomer van 2022 2,50 euro en voor diesel betaalde je soms wel 2,37 euro. Voor een liter benzine betaal je nu ongeveer 2 euro. Dat meldt Omroep Gelderland.

27 maart '25 (10:43)

A9 dit weekend in beide richtingen dicht vanwege werkzaamheden

Automobilisten kunnen de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht de aankomende dagen weer niet gebruiken. Het verkeer kan pas maandagochtend 31 maart over het gloednieuwe asfalt van de gerenoveerde Schipholbrug richting Utrecht rijden. Dat meldt NH Nieuws.

27 maart '25 ( 8:35)

Plaatselijk dichte mist in het midden en zuidwesten

In het midden en zuidwesten van het land komt plaatselijk dichte mist voor. De mist kan verraderlijk zijn voor het verkeer. Dat meldt het KNMI.

27 maart '25 ( 3:04)

Trump: importtarief van 25 procent op auto's gemaakt buiten VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond importheffingen van 25 procent aangekondigd op auto's die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt. "We gaan landen laten betalen voor het zakendoen in ons land en het wegnemen van onze banen, onze welvaart en vele andere zaken die ze ons door de jaren heen hebben ontnomen", zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

26 maart '25 (15:04)

Ford raadt opladen 8000 plug-in hybrides sterk af om brandgevaar

Ford Nederland roept eigenaren van 8000 plug-in hybrides dringend op om deze niet langer op te laden, vanwege het risico op kortsluiting en brand. Het betreft de Kuga PHEV van voor de facelift van vorig jaar, bevestigde een woordvoerder na eerdere berichtgeving van vakblad Autoweek en BN DeStem.

26 maart '25 (14:20)

Rijbewijs vanaf 2030 digitaal op je smartphone

Vanaf eind 2030 krijgen landen die lid zijn van de Europese Unie een digitaal rijbewijs, die op je smartphone te zien zal zijn. Het digitale rijbewijs is, net zoals het fysieke rijbewijs, in Nederland tien jaar geldig. Dat meldt Hart van Nederland.

26 maart '25 (13:25)

Minister Madlener onderzoekt aanpassingen voor dodenweg N36

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil de N36 veiliger maken. Hij komt nog voor de zomer met een plan. Madlener wil kijken hoe de weg over de gehele lengte veiliger gemaakt kan worden. Een rijbaanscheiding wordt daarbij vaak genoemd. Dat meldt Oost.

26 maart '25 (12:54)

FNV: garagepersoneel en fietsenmakers staken donderdag en vrijdag

Zeker duizend werknemers van autobedrijven en fietsenzaken verspreid over het land leggen donderdag en vrijdag het werk neer, meldt FNV. De vakbond kondigt dit aan omdat brancheorganisatie BOVAG na regionale en landelijke stakingen geen beter cao-bod heeft gedaan.

26 maart '25 ( 7:54)

FNV: afvalvrachtwagens niet toegelaten op recyclinglocaties

Werknemers op verschillende recyclinglocaties in Nederland laten vrachtwagens met afval woensdag niet toe om hun vuilnis af te geven. Dit doen ze uit protest tegen een mogelijke invoering van een nieuwe belastingheffing op de afvalverwerking van plastic, meldt FNV.