Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tunnels op rijkswegen vorig jaar ruim 8.000 keer dicht door te hoge trucks

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Vrachtwagenchauffeurs negeren massaal hoogtemeldingen op rijkswegen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren verscheidene maatregelen hiertegen genomen en toch kwam het in 2021 ruim 8.000 keer voor dat een tunnel de slagbomen naar beneden moest doen vanwege een te hoog beladen truck. In 2020 gebeurde dit bijna 800 keer minder. Dit meldt de Telegraaf. 

Een van de populairste tunnels voor te hoog beladen vrachtwagens, is de Drechttunnel. Daar ging het 2.146 keer mis; bijna dubbel zo vaak als in 2020. Ook bij de Velsertunnel, Coentunnel en Noordtunnel moesten de onderdoorgang geregeld dicht, maar lang niet zo vaak als bij de Drechttunnel.

Laadhoogte niet boven 4 meter

Rijkswaterstaat noemt het een hardnekkig probleem, waarvan sommige truckers zich helemaal niet bewust zijn. “Opwaaiende dekzeilen, uitstekende stangen of te hevig verende vrachtwagens kunnen op het moment dat een hoogtemeting gepasseerd wordt, net die centimeters zijn om de alarmbellen te laten rinkelen. Vandaar ook dat wij chauffeurs erop willen wijzen om, voordat ze gaan rijden, altijd goed na te meten of de laadhoogte niet boven de vier meter uitkomt, wat in heel Europa de wettelijke norm is”, legt Remco de Korte van Rijkswaterstaat uit.

Boete

Waarschuwingsborden aan de kant van de weg laten vrachtwagenchauffeurs weten dat er detectiepoorten in de buurt zijn waar ze tijdig kunnen achterhalen of ze te hoog beladen zijn. Een chauffeur die dan alsnog doorrijdt, zorgt ervoor dat de slagbomen van de tunnel naar beneden gaan. Te hoge trucks lopen het risico op een boete van 470 tot 1.100 euro.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky

06 juni '23 ( 9:22)

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met verdienmodel

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen. Voor clubs levert dat volgens de voetbalbond ook een extra verdienmodel op. Ze moeten dan niet vies zijn van extra reclames op hun parkeerterrein.

05 juni '23 (12:37)

Bouwconcern Heijmans heeft het predicaat Koninklijk ontvangen

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

01 juni '23 (11:52)

Massaontslagen aangekondigd bij autofabriek VDL Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 6:52)

Brand in Oudelande verwoest enkele tientallen caravans

In het Zeeuwse dorp Oudelande heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed in een caravanopslag en de naastgelegen woning. De schuur waarin de caravans waren opgeslagen is daarbij volledig verwoest en wordt gesloopt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland Veilig.

30 mei '23 ( 6:07)

Werknemers autofabriek VDL Nedcar staken dinsdag opnieuw

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.