Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toyota en Nissan leggen productie in Japan stil vanwege aardbeving

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Toyota en Nissan leggen productie in Japan stil vanwege aardbeving
De autofabrikanten Toyota en Nissan hebben de productie in enkele fabrieken in het noorden van Japan tijdelijk stopgezet. De stap volgt op de zware aardbeving voor de kust van de Japanse prefectuur Fukushima woensdagavond laat (lokale tijd).

Het werk in de fabrieken van Toyota in de prefecturen Iwate en Miyagi lag donderdagochtend nog steeds stil en het bedrijf beslist later op de dag of de productie zal worden hervat, zei een woordvoerster van de Japanse autofabrikant. In die fabrieken wordt onder meer het populaire compacte Yaris-model gemaakt.

Nissan heeft woensdag de productie stopgezet in zijn fabriek in de stad Iwaki in Fukushima na de aardbeving. De fabriek zou donderdag en vrijdag al gesloten blijven vanwege het vaccinatieprogramma voor werknemers, zei een woordvoerster van Nissan.

Schade

Hoewel er enige schade is aan de fabrieken van Toyota, zijn er volgens het bedrijf geen meldingen van gewonden onder de werknemers. Nissan zei dat al zijn werknemers veilig zijn geëvacueerd en dat er geen schade is gemeld of dat er gewonden zijn gevallen in de fabriek in Iwaki.

In een fabriek van Denso, een belangrijke onderdelenleverancier van Toyota, in Fukushima is apparatuur beschadigd door de aardbeving. Volgens een woordvoerster wordt nog onderzocht wat de impact daarvan op de productie is. Toyota legde ook de activiteiten in zijn motorfabriek in Miyagi tijdelijk stil, maar de productie wordt daar donderdag weer hervat na veiligheidscontroles.

Ook de Japanse chipmaker Renesas, een belangrijke toeleverancier van Toyota, heeft de productie in twee fabrieken stilgelegd en onderbreekt de werkzaamheden in een derde fabriek. Volgens het bedrijf is het nog niet duidelijk wanneer de productie in de fabrieken, waar halfgeleiders worden gemaakt, kan worden hervat.

Door: ANP

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.