Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opnieuw klacht tegen groene reclamecampagne Shell gegrond verklaard

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Opnieuw klacht tegen groene reclamecampagne Shell gegrond verklaard
De Reclame Code Commissie (RCC) laat weinig heel van een reclamecampagne van Shell waarin duurzaamheid vooropstaat. De bewering van Shell dat het verandert in "één van de grootste aanjagers van de energietransitie in Nederland" is misleidend, oordeelt de RCC. Vorige week tikte de commissie het olie- en gasbedrijf ook al over twee 'groene' claims op de vingers.

Shell geeft hiermee een "onjuist beeld" van de bijdrage die het daadwerkelijk levert aan de energietransitie, de overstap op duurzame energiebronnen. Het bedrijf heeft wel aannemelijk gemaakt "dat zij investeert in diverse projecten die bijdragen aan de energietransitie", schrijft de commissie. Tegelijkertijd houdt Shell grootschalige investeringen in fossiele brandstoffen in stand. Die bouwt het "slechts zeer langzaam af". Om die reden vindt de RCC dat Shell een "te rooskleurig beeld van de werkelijkheid" geeft.

In twee andere uitspraken gaf de commissie donderdag nog burgers gelijk die klachten hadden ingediend over een advertentie waarin Shell stelde dat het met groene waterstof "miljoenen kilometers schoner maakt". Ook voor die claim ontbrak het aan onderbouwing.

Reclame Fossielvrij

De organisatie Reclame Fossielvrij is blij met de uitspraak. "Dit is ongekend. Eén reclamecampagne van Shell is op maar liefst drie punten misleidend bevonden." Volgens de organisatie is het tijd voor wetgeving om dit soort reclames te verbieden, net zoals eerder gebeurd is met tabak. "We kunnen het ons niet veroorloven dat de fossiele industrie met reclames twijfel zaait over z’n rol in het verergeren van de klimaatcrisis", stelt Reclame Fossielvrij.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.