Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opnieuw klacht tegen groene reclamecampagne Shell gegrond verklaard

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Opnieuw klacht tegen groene reclamecampagne Shell gegrond verklaard
De Reclame Code Commissie (RCC) laat weinig heel van een reclamecampagne van Shell waarin duurzaamheid vooropstaat. De bewering van Shell dat het verandert in "één van de grootste aanjagers van de energietransitie in Nederland" is misleidend, oordeelt de RCC. Vorige week tikte de commissie het olie- en gasbedrijf ook al over twee 'groene' claims op de vingers.

Shell geeft hiermee een "onjuist beeld" van de bijdrage die het daadwerkelijk levert aan de energietransitie, de overstap op duurzame energiebronnen. Het bedrijf heeft wel aannemelijk gemaakt "dat zij investeert in diverse projecten die bijdragen aan de energietransitie", schrijft de commissie. Tegelijkertijd houdt Shell grootschalige investeringen in fossiele brandstoffen in stand. Die bouwt het "slechts zeer langzaam af". Om die reden vindt de RCC dat Shell een "te rooskleurig beeld van de werkelijkheid" geeft.

In twee andere uitspraken gaf de commissie donderdag nog burgers gelijk die klachten hadden ingediend over een advertentie waarin Shell stelde dat het met groene waterstof "miljoenen kilometers schoner maakt". Ook voor die claim ontbrak het aan onderbouwing.

Reclame Fossielvrij

De organisatie Reclame Fossielvrij is blij met de uitspraak. "Dit is ongekend. Eén reclamecampagne van Shell is op maar liefst drie punten misleidend bevonden." Volgens de organisatie is het tijd voor wetgeving om dit soort reclames te verbieden, net zoals eerder gebeurd is met tabak. "We kunnen het ons niet veroorloven dat de fossiele industrie met reclames twijfel zaait over z’n rol in het verergeren van de klimaatcrisis", stelt Reclame Fossielvrij.

Door: ANP

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.