Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Autoverkopen in 2021 flink omlaag door chiptekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Autoverkopen in 2021 flink omlaag door chiptekorten
De Nederlandse autoverkopen zijn afgelopen jaar meer dan 9 procent lager uitgekomen dan in 2020. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging ondervond de sector grote hinder van de chiptekorten. Daardoor konden autofabrikanten veel minder auto’s produceren en liep de levering vertraging op.

In totaal werden er 322.831 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Autodealers hadden eigenlijk nog gehoopt op een verkoopspurt in de laatste maand van het jaar, met name van elektrische lease-auto's omdat de bijtellingsregels weer zouden veranderen. Maar een sterke opleving bleef uit. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s bleef in december steken op 35.708. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder.

Computerchips

Door de verstoorde toeleveringsketen van computerchips zijn er afgelopen jaar over de gehele linie minder elektrische auto’s gemaakt en aan de klant geleverd. De branche telde in totaal 64.027 nieuwe elektrische wagens, met de Skoda ENYAQ en KIA Niro als meest verkochte modellen. In 2020 ging het nog om 72.858 voertuigen. In beide jaren waren elektrische auto's goed voor ongeveer een vijfde van de markt.

BOVAG en RAI Vereniging zijn naar eigen zeggen voorzichtig in hun voorspelling voor het nieuwe jaar. Vooralsnog gaan ze ervan uit dat er 390.000 nieuwe auto's kunnen worden verkocht. Daarbij wijzen ze erop dat het chiptekort nog niet voorbij is en dat de bijtelling voor zakelijke rijders per 1 januari omhoog is gegaan.

Dat laatste betekent ook dat veel mensen die hun nieuwe elektrische auto vorig jaar nog niet binnen hadden, onbedoeld geconfronteerd kunnen worden met een hogere bijtelling. De brancheorganisaties stellen zich zorgen te maken over het effect dat dit kan hebben op het vertrouwen in de markt voor nieuwe auto's en de bereidheid om in de toekomst nog elektrisch te rijden.

Vaker stekkerauto's aanschaffen

Maar er is ook een prikkel die mensen kan aanzetten om juist vaker stekkerauto's aan te schaffen. Particulieren kunnen met ingang van 2022 gebruikmaken van een aankoopsubsidie voor elektrische wagens. Dat scheelt 3350 euro per auto. Daarnaast komen er volgens de branche steeds meer elektrische modellen op de markt, waardoor de keuzemogelijkheden toenemen. Het marktaandeel van elektrische auto's zal dit jaar dit jaar daardoor waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 30 procent uitkomen, zo is de verwachting.

Door: ANP

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.