Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Autoverkopen in 2021 flink omlaag door chiptekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Autoverkopen in 2021 flink omlaag door chiptekorten
De Nederlandse autoverkopen zijn afgelopen jaar meer dan 9 procent lager uitgekomen dan in 2020. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging ondervond de sector grote hinder van de chiptekorten. Daardoor konden autofabrikanten veel minder auto’s produceren en liep de levering vertraging op.

In totaal werden er 322.831 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Autodealers hadden eigenlijk nog gehoopt op een verkoopspurt in de laatste maand van het jaar, met name van elektrische lease-auto's omdat de bijtellingsregels weer zouden veranderen. Maar een sterke opleving bleef uit. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s bleef in december steken op 35.708. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder.

Computerchips

Door de verstoorde toeleveringsketen van computerchips zijn er afgelopen jaar over de gehele linie minder elektrische auto’s gemaakt en aan de klant geleverd. De branche telde in totaal 64.027 nieuwe elektrische wagens, met de Skoda ENYAQ en KIA Niro als meest verkochte modellen. In 2020 ging het nog om 72.858 voertuigen. In beide jaren waren elektrische auto's goed voor ongeveer een vijfde van de markt.

BOVAG en RAI Vereniging zijn naar eigen zeggen voorzichtig in hun voorspelling voor het nieuwe jaar. Vooralsnog gaan ze ervan uit dat er 390.000 nieuwe auto's kunnen worden verkocht. Daarbij wijzen ze erop dat het chiptekort nog niet voorbij is en dat de bijtelling voor zakelijke rijders per 1 januari omhoog is gegaan.

Dat laatste betekent ook dat veel mensen die hun nieuwe elektrische auto vorig jaar nog niet binnen hadden, onbedoeld geconfronteerd kunnen worden met een hogere bijtelling. De brancheorganisaties stellen zich zorgen te maken over het effect dat dit kan hebben op het vertrouwen in de markt voor nieuwe auto's en de bereidheid om in de toekomst nog elektrisch te rijden.

Vaker stekkerauto's aanschaffen

Maar er is ook een prikkel die mensen kan aanzetten om juist vaker stekkerauto's aan te schaffen. Particulieren kunnen met ingang van 2022 gebruikmaken van een aankoopsubsidie voor elektrische wagens. Dat scheelt 3350 euro per auto. Daarnaast komen er volgens de branche steeds meer elektrische modellen op de markt, waardoor de keuzemogelijkheden toenemen. Het marktaandeel van elektrische auto's zal dit jaar dit jaar daardoor waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 30 procent uitkomen, zo is de verwachting.

Door: ANP

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.