Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Djoser schrapt reizen naar Zuid-Afrika wegens Omikron

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Djoser schrapt reizen naar Zuid-Afrika wegens Omikron
Reisorganisatie Djoser heeft reizen naar Zuid-Afrika die rond Kerstmis gepland waren geschrapt en gedupeerde reizigers terugbetaald. Dit vanwege het opduiken van de Omikron-variant van het coronavirus in het land en het gedeeltelijke inreisverbod dat is ingevoerd. "Technisch gezien konden de reizen doorgaan, maar wij vonden het verstandig om ze te schrappen", aldus de organisatie. Of reizen in januari en februari doorgaan, moet Djoser nog besluiten. De organisatie krijgt regelmatig telefoontjes van reizigers over of hun geboekte vakantie in die maanden nog door kan gaan.

Momenteel geldt een inreisverbod voor reizigers die vanuit Zuid-Afrika naar Nederland vliegen, maar EU-burgers zijn daarvan uitgezonderd. Wel moeten mensen voordat zij in het vliegtuig naar Nederland stappen een negatieve PCR-test van 24 uur oud laten zien, of een negatieve PCR-test van 48 uur oud samen met een negatieve sneltest. De afgelopen tijd kreeg 9 tot 14 procent van de reizigers die zich lieten testen na terugkomst in Nederland desondanks een positieve uitslag.

Waar Djoser besloot de reizen te schrappen, laten andere reisaanbieders bijvoorbeeld safari's wel doorgaan. Zo hebben Riksja Travel en Zuid-Afrika Specialist nog reizen gepland staan deze maand.

Weinig annuleringen

Riksja heeft "weinig" annuleringen gehad sinds Omikron opdook en het reisverbod werd ingesteld. Nog zo'n vijftig reizen staan gepland voor de komende vier weken en die gaan door. Volgens de aanbieder zien mensen weinig risico om besmet te raken, bijvoorbeeld omdat ze naar kleine hotels gaan en niet naar drukke steden. Zuid-Afrika Specialist heeft "tientallen" reizen gepland staan, waarvan een derde is geannuleerd en een derde is verzet. De rest van de reizigers gaan nog op vakantie zoals gepland.

Het inreisverbod en de nieuwe virusvariant lijken wel effect te hebben gehad op nieuwe boekingen. Bij Riksja werden maandelijks gemiddeld honderd reizen geboekt, maar sinds het opduiken van Omikron verwacht Riksja deze maand nog vijftig boekingen te krijgen. Zuid-Afrika Specialist kreeg in de afgelopen weken nog tientallen boekingen, maar de verkoop is nagenoeg stilgevallen sinds Omikron werd ontdekt.

Door: ANP

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.