Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Qbuzz: Reizigers gedupeerd door actie afzetten bushaltes Ter Apel door FNV

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Qbuzz: Reizigers gedupeerd door actie afzetten bushaltes Ter Apel door FNV
Vervoersbedrijf Qbuzz is niet te spreken over een actie van vakbond FNV, die bushaltes in Ter Apel heeft afgezet om aandacht te vragen voor de in hun ogen onveilige situatie van chauffeurs. Over de haltes zijn zakken gehangen met daarop de boodschap dat er helemaal geen bussen rijden, maar dat is volgens Qbuzz niet het geval. "Daarmee dupeer je de reizigers die wel gebruik willen maken van de bus", zegt een woordvoerder.

Chauffeurs op de lijnen 72 en 73 slaan de haltes in Ter Apel uit protest tot zondag over. Maar volgens Qbuzz rijden er nog wel degelijk bussen tussen Emmen en het Groningse dorp, waar het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat. "Ik denk dat minstens de helft van de bussen wel voorbij komt."

Buschauffeurs voeren actie

Zo'n dertig buschauffeurs voerden vrijdagochtend actie op station Emmen, waar de bushalte met linten was afgezet. Volgens FNV Streekvervoer hebben de chauffeurs op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel al jaren last van geweld en intimidatie. Passagiers weigeren te betalen en proberen dan met geweld toch in de bus te komen, stelt de vakbond. Het zouden vooral zogenoemde veiligelanders zijn die de problemen veroorzaken. Dat zijn asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsstatus omdat ze uit een veilig thuisland komen.

Chauffeurs voelen zich onveilig

Volgens Edwin Kuiper, bestuurslid van FNV Streekvervoer, kwamen er vrijdagochtend emotionele verhalen voorbij en voelen buschauffeurs zich onveilig. Kuiper vindt dat Qbuzz daarom zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als werkgever een veilige werkplek moet garanderen. "Wij willen meer beveiliging op de bussen. Onze eis is na 18.00 uur boa's op de bussen, permanent toezicht op het station in Emmen en bij de haltes in Ter Apel."

Van de klacht van Qbuzz over de actie bij de bushaltes, is Kuiper zich niet bewust. "Ik kreeg in Emmen het idee dat onze actie massaal wordt opgevolgd. Maar als Qbuzz dat zegt, dan zal dat wel zo zijn." De busvervoerder zegt in contact te staan met FNV over de acties.

Door: ANP

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.