Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mobiliteitsalliantie wil dat vervoer in Nederland betaalbaar blijft

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Mobiliteitsalliantie wil dat vervoer in Nederland betaalbaar blijft
Met een flink pakket maatregelen moet de politiek zich inzetten voor het bereikbaar houden van woningen, werk, zorg, onderwijs en recreatie in Nederland. Ook is actie nodig om vervoer betaalbaar te houden. Met die oproep komen vervoersbedrijven verenigd in de Mobiliteitsalliantie in een door hen opgesteld Deltaplan 2035. De prijzen voor vervoer zijn volgens de alliantie de laatste drie jaar harder gestegen dan de prijzen in het algemeen en de vervoersbedrijven willen voorkomen dat mensen straks "buiten de boot vallen doordat ze hun reis niet kunnen betalen".

Maak duurzame reisopties financieel aantrekkelijker, zeggen de vervoersbedrijven onder meer in hun plannen. Daarvoor is volgens de alliantie flink meer geld vanuit het Rijk nodig. De Mobiliteitsalliantie wil ook extra investeringen zien in het beheer en onderhoud van de infrastructuur in Nederland. Geplande investeringen moeten doorgaan zodra dat kan vanwege de stikstofcrisis en het maken van nieuwe uitbreidingsplannen mag niet stoppen.

Elektriciteitsnet

Daarnaast wil de alliantie dat er genoeg capaciteit op het elektriciteitsnet komt en meer laadvoorzieningen bijgeplaatst worden om het vervoer meer op elektriciteit te laten rijden. Momenteel is het elektriciteitsnet op bijna alle plekken in Nederland vol. Bedrijven die een nieuwe aansluiting op het net willen, staan vaak op een wachtlijst voor een aansluiting.

Minder hoeven reizen

Verder wil de alliantie dat mensen minder hoeven te reizen door woningen, werk en voorzieningen zoals scholen zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt te plaatsen in nieuwe plannen. Ook moeten mensen hun reizen beter spreiden over de dag en vaker buiten de spits reizen.

Er is niet een enkele oplossing voor alle problemen waar het vervoer mee te maken heeft, zegt voorzitter Marga de Jager van de Mobiliteitsalliantie. "Omdat de bevolking en economie groeien, blijft uitbreiding ook noodzakelijk." De Mobiliteitsalliantie biedt de plannen maandag aan minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan. In de alliantie zitten onder meer de ANWB, de NS, de Fietsersbond en Schiphol.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.