Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe manier slim laden gebruikt meer zonne- en windenergie en bespaart op CO2

Door Nationale Transportgids
schedule 8 min
Nieuwe manier slim laden gebruikt meer zonne- en windenergie en bespaart op CO2
Door een nieuwe manier van slim laden kunnen elektrische auto’s in Nederland meer wind- en zonnestroom benutten, is er minder stroom uit gas- en kolencentrales nodig, daalt de CO2-uitstoot en wordt het elektriciteitsnet minder belast. TotalEnergies in Nederland is deze maand begonnen om zijn nieuwe duurzame techniek gefaseerd uit te rollen in zijn gehele netwerk van openbare laadpalen. Dat meldt TotalEnergies. 

Nederland kent al de term slim laden voor elektrische auto’s. De vraag naar stroom is namelijk niet op elk moment van de dag gelijk. Om ’s avonds tijdens piekuren de vraag naar elektriciteit op te vangen, is nu nog fossiele stroom uit gas- en kolencentrales nodig. Tegelijkertijd is de vraag naar stroom tijdens daluren in de middag of het weekend soms zo laag, dat wind- en zonne-installaties meer opwekken dan nodig is. Vraag en aanbod kunnen beter op elkaar afgestemd worden door het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar een gunstiger moment. Bijvoorbeeld wanneer er minder stroom wordt verbruikt op het net.

Slim algoritme 

TotalEnergies gebruikt deze methode en voegt daar een slim algoritme aan toe, dat rekening houdt met wat er daadwerkelijk bij een laadpunt gebeurt. De nieuwe manier die de TotalEnergies introduceert houdt met alle omstandigheden rekening. Zowel met het aantal auto’s dat gelijktijdig laadt, hoe lang iemand al is aangesloten, hoeveel stroom een auto daadwerkelijk nodig heeft, de beschikbaarheid van groene stroom en de belasting van het net. Wanneer er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is, verhoogt de beheerder het vermogen van de laadpalen. Daardoor kunnen elektrische auto’s meer en sneller laden. Slimme techniek zorgt ervoor dat auto’s die al langere tijd aan het laden zijn als eerste minder vermogen krijgen als er minder groene energie beschikbaar is. Zo ondervinden de auto’s die nog veel energie nodig hebben geen hinder van slim laden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Machine Learning technologie.  Zo kan het bedrijf de vraag beter afstemmen op het aanbod van duurzaam opgewekte stroom zonder dat klanten beperkt worden in hun mobiliteit, wordt Nederland minder afhankelijk van fossiele energie en wordt de belasting van het stroomnet beperkt.

Groene stroom 

Andere systemen voor slim laden stellen hun laadcapaciteit vooral af op de prijs van elektriciteit. TotalEnergies hanteert een ander criterium. ,,Wij sturen op CO2-besparing en stimuleren het gebruik van energie uit zon en wind”, zegt directeur Stefaan De Ganck van TotalEnergies Charging Solutions Nederland. ,,In de praktijk is de prijs van stroom vaak lager wanneer er veel groene stroom op het net beschikbaar is. Ook wordt het elektriciteitsnet op die momenten vaak minder belast. Dat zijn mooie bijkomstigheden, waar ook de e-rijder van kan profiteren.”

TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen. De beheerder beschikt hier over een snelgroeiend netwerk van 13.000 laadpunten, waarvan het grootste deel in de regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, projectbureau MRA-Elektrisch) en de provincie Friesland. De implementatie gaat in goed overleg met deze regio’s.

Slim laden 

De nieuwe slim laden-technologie is de afgelopen jaren uitgebreid getest. Het uitgangspunt daarbij is en blijft dat de elektrische rijder ervan op aan kan dat de batterij voldoende vol is bij vertrek, zonder dat hij er iets voor hoeft te doen. 

Door: Nationale Transportgids 

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.

22 september '23 ( 8:34)

Proef transportbedrijf Don Trucking met volledig elektrische truck

Don Trucking, dat gevestigd is in het Gelderse dorp Ulft, gaat proefdraaien met een vrachtwagen die volledig elektrisch is. De trucks van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en vloeibaar aardgas. Daarover bericht Regio8.nl.

22 september '23 ( 6:07)

Verbouwing station Amsterdam Zuid: A10 richting Schiphol dit weekend dicht

De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.