Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven
VDL moet alles in het werk stellen om de werkgelegenheid bij autofabriek Nedcar in Born te behouden. Een motie van die strekking werd vrijdag aangenomen door Provinciale Staten van Limburg. Gedeputeerde Staten van Limburg staan naar eigen zeggen positief jegens de motie, en zullen deze overbrengen aan de directie van VDL.

De motie kreeg brede steun in de Limburgse Staten. In de motie wordt gewezen op de grote onrust onder het personeel van Nedcar, dat deze week tot en met donderdag heeft gestaakt voor een beter sociaal plan. Bij Nedcar werken zo'n 3800 mensen. Die dreigen grotendeels ontslagen te worden omdat begin volgend jaar een contract met BMW over de productie van MINI's in de Limburgse autofabriek afloopt. Een opvolger voor BMW is niet gevonden.

"Opdrachtgevers staan niet in de rij voor Nedcar", aldus fractievoorzitter Aleida Berghorst van de PvdA in een toelichting voor de Staten. "VDL hult zich in stilzwijgen." De motie is volgens haar bedoeld om de werknemers een hart onder de riem te steken.

Overeenkomst

Het CDA wees erop dat VDL een overeenkomst met de provincie heeft gesloten, waarin de provincie uitbreiding van de fabriek mogelijk maakt middels onder meer nieuwe wegen. "De overeenkomst gaat uit van het behoud van minimaal 4000 tot 4500 banen", aldus CDA-Statenlid Mirjam Depondt. Om die reden vindt het CDA dat VDL op zijn verantwoordelijkheid mag worden aangesproken. Dat was overigens precies de reden waarom de Partij voor de Dieren tegen de motie stemde. Deze partij vreest de kap van nog eens honderden bomen om uitbreiding mogelijk te maken, nadat vorig jaar om dezelfde reden het Sterrebos al gekapt werd.

Ook de PVV stemde tegen, omdat deze partij dit geen zaak voor de provincie vindt.

Weer aan het werk

De werknemers van Nedcar zijn overigens sinds vrijdag weer aan het werk, na vier dagen staken. Vakbonden en VDL gaan weer praten over een nieuw sociaal plan, nadat die onderhandelingen vorige week dinsdag waren afgebroken.

Door: ANP 

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.