Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven

Door ANP
schedule 4 min
Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven
VDL moet alles in het werk stellen om de werkgelegenheid bij autofabriek Nedcar in Born te behouden. Een motie van die strekking werd vrijdag aangenomen door Provinciale Staten van Limburg. Gedeputeerde Staten van Limburg staan naar eigen zeggen positief jegens de motie, en zullen deze overbrengen aan de directie van VDL.

De motie kreeg brede steun in de Limburgse Staten. In de motie wordt gewezen op de grote onrust onder het personeel van Nedcar, dat deze week tot en met donderdag heeft gestaakt voor een beter sociaal plan. Bij Nedcar werken zo'n 3800 mensen. Die dreigen grotendeels ontslagen te worden omdat begin volgend jaar een contract met BMW over de productie van MINI's in de Limburgse autofabriek afloopt. Een opvolger voor BMW is niet gevonden.

"Opdrachtgevers staan niet in de rij voor Nedcar", aldus fractievoorzitter Aleida Berghorst van de PvdA in een toelichting voor de Staten. "VDL hult zich in stilzwijgen." De motie is volgens haar bedoeld om de werknemers een hart onder de riem te steken.

Overeenkomst

Het CDA wees erop dat VDL een overeenkomst met de provincie heeft gesloten, waarin de provincie uitbreiding van de fabriek mogelijk maakt middels onder meer nieuwe wegen. "De overeenkomst gaat uit van het behoud van minimaal 4000 tot 4500 banen", aldus CDA-Statenlid Mirjam Depondt. Om die reden vindt het CDA dat VDL op zijn verantwoordelijkheid mag worden aangesproken. Dat was overigens precies de reden waarom de Partij voor de Dieren tegen de motie stemde. Deze partij vreest de kap van nog eens honderden bomen om uitbreiding mogelijk te maken, nadat vorig jaar om dezelfde reden het Sterrebos al gekapt werd.

Ook de PVV stemde tegen, omdat deze partij dit geen zaak voor de provincie vindt.

Weer aan het werk

De werknemers van Nedcar zijn overigens sinds vrijdag weer aan het werk, na vier dagen staken. Vakbonden en VDL gaan weer praten over een nieuw sociaal plan, nadat die onderhandelingen vorige week dinsdag waren afgebroken.

Door: ANP 

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.