Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel Arnhemmers in de rij voor Gelrepas

Door Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Veel Arnhemmers in de rij voor Gelrepas
Vele Arnhemse Gelrepashouders togen vandaag naar Arnhem Centraal om een busvoordeelabonnement aan te schaffen. Met dat abonnement kunnen zij één jaar lang op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag onbeperkt met de bus reizen in de gemeente Arnhem. Het abonnement is vanaf 1 mei verkrijgbaar en is meteen geldig. De eerste ochtend werden er al zo’n honderd abonnementen verkocht.  Dat meldt de gemeente Arnhem. 

De afgelopen dagen stuurde de gemeente 15.000 brieven aan Gelrepashouders om ze uit te nodigen een busvoordeelabonnement aan te schaffen. ‘Goed om te zien dat daar meteen al zoveel interesse voor is’, aldus wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić. Zij was maandag op de eerste dag van de verkoop aanwezig. ‘Met deze bijna-gratis buskaart kunnen meer mensen van de bus gebruik maken en daardoor beter meedoen in de maatschappij. Ik hoop dat de komende dagen veel meer Arnhemmers met een Gelrepas dit voorbeeld volgen en het abonnement komen halen.’ Wie er een aanschafte, kon - alleen op maandag 1 mei - op vertoon van de kassabon bovendien een gratis kop koffie halen in de Stationshuiskamer.

Moeilijk rondkomen 

Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid: ‘Voor Arnhemmers die moeilijk rondkomen is dit abonnement een uitkomst. Betaalbaar openbaar vervoer betekent meer vrijheid in je leven: vaker bij familie en vrienden op bezoek, een uitje, of naar het vrijwilligerswerk of de sportclub.’

Binnen gemeentegrens van Arnhem 

Het bijna-gratis abonnement geldt alleen binnen de gemeentegrens van Arnhem. Het is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de gemeente Arnhem met de provincie Gelderland en Connexxion. Bij een busrit van Arnhem naar buiten de gemeente, hoeft alleen het stuk buiten Arnhem betaald te worden. Zo worden ook busritten naar buiten de gemeente goedkoper. Het busvoordeelabonnement is een proef van 1 jaar en wordt na 10 maanden geëvalueerd. Het is de bedoeling dat het abonnement daarna blijft.

Door: Nationale Transportgids 

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.