Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB verwacht op den duur wel helmplicht voor fietsers

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
ANWB verwacht op den duur wel helmplicht voor fietsers
Op termijn zou het verplicht dragen van een helm voor fietsers er wel kunnen komen, verwacht verkeersorganisatie ANWB. "De gordel was ooit ook een advies. Ik verwacht dat we in Nederland eenzelfde proces doormaken voor de fietshelm," zei Marga de Jager, bestuursvoorzitter van de ANWB. De Jager zei dit in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bij de presentatie van cijfers over verkeersdoden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het draagvlak in de samenleving voor het verplichten van een helm als je op de fiets stapt is "vrij laag", aldus De Jager. Ook andere verkeersorganisaties, zoals de Fietsersbond, denken dat een helmplicht er juist voor zorgt dat mensen minder gaan fietsen. "De jeugd gaat naar de fatbike door de helmplicht. Weet wat je doet", waarschuwde directeur Esther van Garderen. Een fatbike is een elektrische fiets met dikkere banden en volgens de ANWB vaak goedkoper dan een reguliere e-bike. De ANWB signaleert wel steeds meer kwetsbare e-bikers, zoals ouderen, met een fietshelm. Ook zegt de organisatie helmen te adviseren als consumenten bij de organisatie een e-bike aanschaffen.

e-bikes

Het CBS becijferde dat het aantal fietsdoden steeg van 207 in 2021 naar 291 vorig jaar, van wie het merendeel fietsende 75-plussers waren. Het CBS vermoedt dat de stijging onder andere met de opkomst van de e-bike te maken heeft. "Mensen moet duidelijk gemaakt worden welk belang ze zelf hebben bij een helm", voegde CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen toe.

Woensdag staat de fietshelm in een actiedag centraal. Artsen en organisaties op het gebied van veiligheid, waaronder de Hersenstichting en VeiligheidNL, hameren dinsdag wederom op de noodzaak van een fietshelm. Die kan de kans op (hersen)letsel fors verlagen, stellen ze, zeker bij kinderen en e-bikers. Sinds 1 januari geldt een helmplicht voor snorfietsen.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.