Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CBR ziet niks in fietsrijbewijs, wel in cursus na aanschaf e-bike

Door ANP
schedule 4 min
CBR ziet niks in fietsrijbewijs, wel in cursus na aanschaf e-bike
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ziet niks in een rijbewijs voor fietsers die een elektrische fiets hebben en pleit voor een cursus voor gebruikers bij aanschaf van een e-bike. Dat zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in reactie op de forse stijging van het aantal verkeersdoden vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat het merendeel van de doden fietsende ouderen waren en vermoedt dat de stijging onder andere met de opkomst van de e-bike te maken heeft.

Het aantal fietsdoden steeg van 207 in 2021 naar 291 vorig jaar. Meer dan de helft was 75 jaar of ouder. Waar in 2018 nog geen zestig mensen op een e-bike verongelukten, waren dat er vorig jaar bijna honderd. Volgens CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen pakt een ongeval met een e-bike vaker dodelijk uit dan met een normale fiets.

Volgens Pechtold is er "heel weinig draagvlak" voor een fietsexamen, zei hij bij een bijeenkomst over de CBS-cijfers in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Verplichtend onderwijs of een cursus bij de aanschaf van een e-bike zou beter werken, meent Pechtold. "Wees je ervan bewust dat de e-bike gevaarlijk is. Verdiep je in de fiets en bereid je voor", zegt Pechtold. Daar ligt volgens hem ook een belangrijke rol voor fietsverkopers. Ook moet er al op de basisschool aandacht zijn voor de e-bike, zegt de oud-fractievoorzitter van D66.

Pechtold over e-bike

Het huidige rij-examen besteedt weliswaar "zijdelings" aandacht aan de e-bike, maar "dat is niet het vervoersmiddel dat we testen", aldus de oud-minister van bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties over eventuele aanpassingen aan het examen nu de e-bike zoveel meer gebruikt wordt. "Veel belangrijker" vindt Pechtold dat rijscholen hun examenkandidaten wijzen op de snelheid van een e-bike. "Dat bij het afslaan op een fietspad een snellere fiets in aantocht kan komen, en dat niet elke fiets dezelfde snelheid heeft."

Ook is Pechtold geen voorstander van een verplichte keuring van oudere e-bike-gebruikers. Automobilisten die 75 worden moeten opnieuw gekeurd worden om te mogen blijven rijden. Deze keuringen horen bij het rijbewijs, zegt Pechtold. "We moeten oppassen om alles via administratieve procedures af te dwingen." Volgens Pechtold hebben weggebruikers ook een eigen verantwoordelijkheid. "Je kunt niet alles bij de overheid neerleggen." Ook heeft het CBR al langer last van gebrek aan personeel.

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.

22 september '23 ( 8:34)

Proef transportbedrijf Don Trucking met volledig elektrische truck

Don Trucking, dat gevestigd is in het Gelderse dorp Ulft, gaat proefdraaien met een vrachtwagen die volledig elektrisch is. De trucks van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en vloeibaar aardgas. Daarover bericht Regio8.nl.

22 september '23 ( 6:07)

Verbouwing station Amsterdam Zuid: A10 richting Schiphol dit weekend dicht

De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.