Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Werknemers pakken steeds vaker de fiets naar het werk

Door Milan Bos
schedule 3 min
Werknemers pakken steeds vaker de fiets naar het werk
Op de fiets naar het werk gaan wordt steeds populairder. Het aantal fietsritjes van huis naar werk is vorig jaar toegenomen met ruim twee miljoen per werkweek, blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag publiceert. Voor vier op de tien woon-werkritten van maximaal 7,5 kilometer wordt de fiets gepakt. Dat is meer dan voorgaande jaren.

Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, blijkt uit het onderzoek. Een derde van de mensen die de fiets naar het werk pakt, zegt dat een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer en een goede fietsenstalling van de baas bijdragen aan de keuze voor de fiets.

Werkgevers hebben sleutel in handen

"De fiets zit in de lift. Dat is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als voor de drukte op de weg", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Volgens haar laat het onderzoek zien dat werkgevers "de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken: veilige stallingen, opfrismogelijkheden op het werk en een goede kilometervergoeding voor de fiets".

Het totaal aantal ritten voor woon-werkverkeer met de fiets, auto en openbaar vervoer is in 2022 ten opzichte van 2021 met meer dan 7,5 miljoen per week gestegen. Het fietsgebruik nam met ruim 17 procent toe. Het aantal autoritten steeg met 14 procent. Dit komt vooral door een verdere afname van het aantal thuiswerkdagen, zeggen de onderzoekers. In het ov is sprake van een stijging van bijna 30 procent. Volgens het onderzoek is dat het effect van het opheffen van de coronamaatregelen.

Thuiszitten

Thuiswerken is wel een blijvertje, zo blijkt verder uit het onderzoek. Gemiddeld werkten mensen vorig jaar 1,1 dag per week thuis. In 2021 was dat gemiddeld 1,4 dag en voor corona 0,8 dag.

Door: ANP

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

23 maart '23 ( 9:22)

EU-top praat niet over patstelling over verbod op brandstofauto

De EU-leiders buigen zich donderdag op hun top in Brussel niet over de patstelling over het uitbannen van de brandstofauto. Plotselinge criticus Duitsland en de Europese Commissie zoeken nog naarstig naar een uitweg uit hun meningsverschil, zeggen EU-bronnen. Maar dat kan zomaar pas volgende week of nog later worden.

22 maart '23 (15:22)

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto's, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren brandstofexperts. Dat komt doordat Amerikaanse en Europese olieraffinaderijen worstelen om voldoende geschikte grondstoffen te vinden om de hoogwaardige benzine te maken.

22 maart '23 (10:03)

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

22 maart '23 ( 9:41)

Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

22 maart '23 ( 9:37)

Gemeente sluit verboden ontmoetingsplaats motorclub in Utrecht

Een pand in Utrecht dat dienst leek te doen als ontmoetingsplaats voor een verboden motorclub is gesloten door de gemeente, meldt de politie dinsdag. Op maandag viel de politie het pand binnen in opdracht van het Openbaar Ministerie, nadat er "signalen" waren dat het pand voor de ontmoetingen werd gebruikt. Zes mensen zijn aangehouden.

21 maart '23 (11:17)

Hop On Hop Off-festival in Breda: extra pendelbussen

Het grootste speciaalbier- en foodtruckfestival  van de Benelux is in aantocht. Hop On Hop Off vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april 2023 in de Kunstijsbaan in Breda. Vervoerder Arriva zet deze dagen extra bussen in. Dat meldt Arriva.