Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werknemers pakken steeds vaker de fiets naar het werk

Door Milan Bos
schedule 3 min
Werknemers pakken steeds vaker de fiets naar het werk
Op de fiets naar het werk gaan wordt steeds populairder. Het aantal fietsritjes van huis naar werk is vorig jaar toegenomen met ruim twee miljoen per werkweek, blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag publiceert. Voor vier op de tien woon-werkritten van maximaal 7,5 kilometer wordt de fiets gepakt. Dat is meer dan voorgaande jaren.

Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, blijkt uit het onderzoek. Een derde van de mensen die de fiets naar het werk pakt, zegt dat een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer en een goede fietsenstalling van de baas bijdragen aan de keuze voor de fiets.

Werkgevers hebben sleutel in handen

"De fiets zit in de lift. Dat is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als voor de drukte op de weg", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Volgens haar laat het onderzoek zien dat werkgevers "de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken: veilige stallingen, opfrismogelijkheden op het werk en een goede kilometervergoeding voor de fiets".

Het totaal aantal ritten voor woon-werkverkeer met de fiets, auto en openbaar vervoer is in 2022 ten opzichte van 2021 met meer dan 7,5 miljoen per week gestegen. Het fietsgebruik nam met ruim 17 procent toe. Het aantal autoritten steeg met 14 procent. Dit komt vooral door een verdere afname van het aantal thuiswerkdagen, zeggen de onderzoekers. In het ov is sprake van een stijging van bijna 30 procent. Volgens het onderzoek is dat het effect van het opheffen van de coronamaatregelen.

Thuiszitten

Thuiswerken is wel een blijvertje, zo blijkt verder uit het onderzoek. Gemiddeld werkten mensen vorig jaar 1,1 dag per week thuis. In 2021 was dat gemiddeld 1,4 dag en voor corona 0,8 dag.

Door: ANP

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.

22 september '23 ( 8:34)

Proef transportbedrijf Don Trucking met volledig elektrische truck

Don Trucking, dat gevestigd is in het Gelderse dorp Ulft, gaat proefdraaien met een vrachtwagen die volledig elektrisch is. De trucks van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en vloeibaar aardgas. Daarover bericht Regio8.nl.

22 september '23 ( 6:07)

Verbouwing station Amsterdam Zuid: A10 richting Schiphol dit weekend dicht

De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.