Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder vraag naar navigatieapparatuur TomTom door chiptekort

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Navigatiespecialist TomTom blijft last houden van de chiptekorten waardoor er minder auto's geproduceerd worden. Daardoor is er ook minder vraag naar de navigatieapparatuur van de onderneming. Volgens topman Harold Goddijn blijft het herstel van het onderdeel Automotive, die navigatiesystemen levert aan automerken, ook achter bij de verwachtingen door de problemen in de toeleveringsketens.

TomTom verlaagde eerder zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar 500 miljoen tot 530 miljoen euro. Daar hield het bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers aan vast, maar de doelstelling werd wel aangescherpt. De omzet komt eerder op 500 miljoen euro uit dan op 530 miljoen euro.

De opbrengsten in het derde kwartaal kwamen uit op 127,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 14 procent ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder. Bij Automotive zakte de omzet met ruim een vijfde tot 52,4 miljoen euro. Daartegenover stonden "solide" resultaten bij Enterprise, het gedeelte van het bedrijf dat bedrijven, overheden en ontwikkelaars helpt met locatietechnologie. Daar steeg de omzet met 8 procent tot 43 miljoen euro.

24 procent minder

De consumentendivisie die de ooit zo populaire navigatiekastjes maakt, verkocht voor 24 procent minder aan producten. Daarmee werd 32,1 miljoen euro verdiend. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de omzet 3 procent lager uit op 391,8 miljoen euro.

Net zoals in de voorgaande periode gaf TomTom meer geld uit dan dat er binnenkwam. Het nettoverlies in het derde kwartaal van 2021 kwam uit op 20,8 miljoen euro. Een jaar eerder was dat tekort nog 67 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de min uit op 55,9 miljoen euro.

Door: ANP

27 februari '24 (13:09)

FNV stelt ultimatum: een week om busstakingen te voorkomen

Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

27 februari '24 ( 7:15)

Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug vanwege veiligheid

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

26 februari '24 (14:12)

Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

26 februari '24 (13:00)

Defensievrachtwagen met militaire uitrusting vorige week deels leeggeroofd

Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

26 februari '24 (11:30)

Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

26 februari '24 ( 9:30)

Parkeergarages van ING geblokkeerd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

26 februari '24 ( 9:00)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

26 februari '24 ( 7:45)

Markt blijft moeilijk voor post- en pakketbezorger PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

24 februari '24 ( 6:00)

Brennerautobahn na sneeuwval weer open

Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

24 februari '24 ( 6:00)

Klimaatactivisten van XR willen vandaag opnieuw A10 blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.